Με μεγάλη επιτυχία και σε πλήρη ανάπτυξη μετά τα δύο χρόνια πανδημίας, ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Συριανοπατώ»

Χορός και ιστορική μνήμη σε μία μοναδική διοργάνωση

  • Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022 - 06:18

Με ένα ξεχωριστό και πλούσιο πρόγραμμα, 20 χορευτικές ομάδες και ένα εξαιρετικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Συριανοπατώ» μάγεψε το κοινό από τις 23 έως και τις 25 Ιουνίου.

Την πλατεία Μιαούλη και το κέντρο της Ερμούπολης «πλημμύρισαν» τα μέλη των 20(!) χορευτικών ομάδων απ’ όλη την Ελλάδα και εκατοντάδες φίλοι του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Συριανοπατώ», που για 4η χρονιά διοργάνωσε ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «Η σοφία της παράδοσης», σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τελώντας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Φέτος, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να δώσουν στους Συριανούς και τους επισκέπτες του νησιού, μία μοναδική και φαντασμαγορική εμπειρία, αλλά και μία «βουτιά» στην παράδοση, με έμφαση στη Μικρά Ασία και τα προσφυγικά ακούσματα, στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Ασταμάτητος χορός και μοναδικά μουσικά ακούσματα, από την Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής «Χοροσταλίτες», ξεσήκωσαν την Ερμούπολη σε ένα τριήμερο γλέντι.

Την έναρξη των εκδηλώσεων σηματοδότησε η παρέλαση των χορευτικών ομάδων, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 23 Ιουνίου, με τους χορευτές να καταχειροκροτούνται από τους ανθρώπους που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Αμέσως μετά, με την έλευση των ομάδων στην πλατεία Μιαούλη, στην οποία είχε διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος, όπου δυναμικό παρών έδωσε το κοινό της Σύρου, ξεκίνησαν οι χοροί, οι οποίοι παρέσυραν κάθε παρευρισκόμενο, υπό το επιβλητικό κτήριο του Δημαρχιακού Μεγάρου της Ερμούπολης, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί και τα banners για την τιμή στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι χορευτικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη χαρά και ρυθμό το βράδυ της Παρασκευής και το βράδυ του Σαββάτου, όπου το Φεστιβάλ «έκλεισε» με τον καλύτερο τρόπο την 4η διοργάνωσή του, με τους χορευτές κάθε ηλικίας να αποσπούν το θερμότατο χειροκρότημα του κοινού.

Ετικέτες: