Oι ναυτικές εορτές της Σύρου ζωντανεύουν ξανά

Οι Ναυτικές Εορτές Σύρου αποτελούν τον πρόδρομο της Ναυτικής Εβδομάδας, ενός θεσμού που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους Συριανούς. Φέτος, με ένα πλούσιο σε εκδηλώσεις πρόγραμμα, οι Ναυτικές Εορτές Σύρου επιστρέφουν με σκοπό να αποκτήσουν τη δική τους μοναδική ταυτότητα και να προβάλλουν τη μακρά ναυτική ιστορία και παράδοση του νησιού.

Την έναρξη των εκδηλώσεων θα σηματοδοτήσει η συμβολική αφή δύο αυθεντικών ναυτικών φάρων (προσφορά της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού) το βράδυ της Πέμπτης 30 Ιουνίου, έξω από τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου. Ταυτόχρονα,  στον εσωτερικό χώρο του Ομίλου, θα γίνουν και τα εγκαίνια τριών εκθέσεων.

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης, θα γίνει η παρουσίαση του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου «Η ζωή στα Ελληνικά Υποβρύχια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», της συγγραφέως - ερευνήτριας Ναυτικής Ιστορίας κας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, ενώ το Σάββατο 2 Ιουλίου, την ίδια ώρα στο ίδιο μέρος, θα γίνει η παρουσίαση της έρευνας «Η Αθηνά του Τζων. Από το Νεώριο της Σύρου στο τελευταίο της ταξίδι μέχρι τη Σύρνα», του Αντιναυάρχου (Ο) ε.α  Δημήτρη Μπαλόπουλου Π.Ν.

Το πρωί της Κυριακής 3 Ιουλίου, θα γίνει η άφιξη των επισήμων οι οποίοι θα έρθουν στη Σύρο  για να τιμήσουν τις Ναυτικές Εορτές. Στις 12.00  έχει προγραμματιστεί συνάντηση έξω από το Λιμεναρχείο Σύρου, ώστε οι παρευρισκόμενοι να επιβιβαστούν σε τουριστικό σκάφος χωρητικότητας 250 ατόμων, που θα πραγματοποιήσει σύντομο ταξίδι γύρω από το Γαϊδουρονήσι ή αλλιώς Δίδυμη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα γίνεται ξενάγηση από τα μεγάφωνα του πλοίου σχετικά με την ιστορία του λιμανιού της Σύρου και θα ακουστούν ιστορίες από τη ζωή των φαροφυλάκων  της εποχής, με επίκεντρο την αφήγηση του εγγονού του τελευταίου φαροφύλακα του Γαϊδουρονησίου. Μετά την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι της Σύρου και την αποβίβαση των επιβατών, οι επισκέπτες θα κατευθυνθούν στο μνημείο του Αγνώστου Ναύτη για την κατάθεση στεφάνου από τους επίσημους καλεσμένους.

Το βράδυ της Κυριακής, στην περιοχή της μαρίνας, ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Λαζαρέτων θα έχει οργανώσει μια ψαράδική βραδιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα τιμηθούν ένας υπερήλικας ναυτικός, επιζών ενός θρυλικού ναυαγίου και ο κ. Νικήτας Ψυχάλης, της ιστορικής οικογένειας, των Συριανών καραβομαραγκών, Τζώρτζη. Η τιμητική εκδήλωση θα κλείσει με την παρουσίαση ενός βίντεο αφιερωμένο στην ιστορία των Ναυτικών Εορτών Σύρου καθώς και στα δυο σημαντικά ιστορικά ναυτικά  γεγονότα , που έχουν σημαδέψει την ιστορία της Σύρου: Στη  ναυμαχία του πλοίου «Ένωσις» με τον τουρκικό στόλο έξω από το λιμάνι της Ερμούπολης και στην βύθιση του πλωτού νοσοκομείου «Μακεδονία» μέσα στο λιμάνι της Ερμούπολης. Η βραδιά θα συνεχιστεί με παραδοσιακή μουσική και show βεγγαλικών.

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο κτήριο της Ακαδημίας Πλοιάρχων του Εμπορικού Ναυτικού και μια πρωτότυπη ενημέρωση για το επάγγελμα του πλοιάρχου. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν μια παρουσίαση του υπερσύγχρονου εξομοιωτή γέφυρας που βρίσκεται στη σχολή της ΑΕΝ Σύρου. Στις 20.30, με σημείο συνάντησης την προτομή του Κανάρη, θα γίνει ξενάγηση διάρκειας 60 λεπτών όπου θα παρουσιαστεί η ιστορία του ήρωα της ελληνικής  επανάστασης όπως επίσης και του λιμανιού της Σύρου.

Την Τρίτη 5 Ιουλίου,   στο Καρνάγιο του Μαυρίκου θα γίνει μια πρωτότυπη ξενάγηση από αυθεντικούς εργάτες και καραβομαραγκούς που θα δείξουν πώς κατασκευάζεται στην πραγματικότητα ένα παραδοσιακό σκαρί. Οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στα μυστικά του παραδοσιακού επαγγέλματος και θα γνωρίσουν από κοντά τη μαγεία αυτής της τέχνης.

Η εκδήλωση αυτή θα σημάνει και τη λήξη των Ναυτικών Εορτών Σύρου οι οποίες φέτος είναι αφιερωμένες στον Στυλιανό Λυκούδη, Αντιναύαρχο του Βασιλικού Ναυτικού και τακτικό  μέλος  της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος εμπνεύστηκε την Ελληνική Υπηρεσία Φάρων και την ανάπτυξη του φαρικού δικτύου στην Ελλάδα.