Η κινηματογραφική τέχνη βρίσκει θιασώτες στα σχολεία του Αιγαίου

Το 10ο διανησιωτικό φεστιβάλ 2021 – 2022 μαθητικών ταινιών Γυμνασίων - Λυκείων Β. και Ν. Αιγαίου, CINEμάθεια, δίνει τη δυνατότητα, εδώ και δέκα χρόνια, στα παιδιά των νησιών να εκφράζουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και να αναδεικνύουν τα ταλέντα τους.

Οι προβληματισμοί, οι αγωνίες και τα όνειρα των μαθητών, ντύνονται με ήχους και εικόνες, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, εφοδιάζοντας τα παιδιά με γνώσεις κι εμπειρίες σημαντικές για το μέλλον τους.

Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 39 ταινίες από Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Ικαρία, Φούρνους, Χάλκη, Ρόδο, Πάρο , Σύρο και Φολέγανδρο. Τα σχολεία και των τριών νησιών των  Κυκλάδων βραβεύτηκαν σε αρκετές κατηγορίες.

Από τη Σύρο, συμμετείχαν το Γενικό Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο. Στην κατηγορία “Ταινίες μυθοπλασίας Λυκείων”, το ΓΕΛ Σύρου κέρδισε το πρώτο βραβείο με την ταινία “Όταν ο λύκος…” . Η ίδια ταινία τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, μοντάζ, Α’ ρόλου κοριτσιού στην Αντιγόνη Γκιωνάκη και Α’ ρόλου αγοριού στον Κωσταντή Πανή. Στην κατηγορία “Ντοκιμαντέρ Λυκείων”, με την ταινία “Πλαστικοί Γλάροι”, το ΓΕΛ Σύρου μαζί με  το 1ο Γυμνάσιο  πήραν ειδική διάκριση για την ευαισθητοποιημένη πρόταση οικολογικής εγρήγορσης.

Η ομαδική δουλειά επιβραβεύτηκε

Ο Διευθυντής του ΓΕΛ Σύρου, κ Νικόλαος Ρούμελης, είπε για αυτήν τη διάκριση: “Είναι πολλά χρόνια που συμμετέχουμε σε αυτό το φεστιβάλ. Η κινηματογραφική ομάδα του ΓΕΛ, με πρωταγωνιστές τους μαθητές αλλά και γονείς αυτών, έφεραν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Για την ταινία “Όταν ο λύκος…”, που είναι μια ταινία μυθοπλασίας βασισμένη στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει μαθήτρια του σχολείου μας, σεναριογράφοι ήταν μια ομάδα μαθητών μας και τη διαδικασία συντόνιζε ο εκπαιδευτικός μας κ. Χρήστος Κόλλιας. Οι “Πλαστικοί γλάροι” ήταν μια σύμπραξη του ΓΕΛ με το 1ο Γυμνάσιο που ολοκληρώθηκε πέρυσι το Φθινόπωρο. Είναι ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στις διάσπαρτες πλαστικές σακούλες που ανεμίζουν στη βόρεια πλευρά του νησιού κι έχει ως στόχο την ανάδειξη του προβλήματος των πλαστικών σκουπιδιών”

Ο κ. Κόλλιας, υπεύθυνος της κινηματογραφικής ομάδας των παιδιών, μίλησε στην Κοινή Γνώμη για τη διαδικασία δημιουργίας των ταινιών: “Η ταινία “Όταν ο λύκος…” ήταν μια ιδέα της μαθήτριας Χαράς Τατάκου,  που θέλησε να χρησιμοποιήσει το μύθο της Κοκκινοσκουφίτσας για να μιλήσει για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Φτιάξαμε μια ομάδα, φτιάξαμε το σενάριο, πειράξαμε το μύθο και δουλέψαμε πάνω στο τι θέλουμε να προβάλουμε, ποιος είναι ο στόχος, τι λύση θα δώσουμε και σιγά σιγά προχωρήσαμε στα γυρίσματα. Έγινε μια πολύ  καλή δουλειά από όλες τις πλευρές κι αυτό επιβραβεύτηκε. Οι “Πλαστικοί γλάροι” είναι ένα ντοκιμαντέρ που φτιάχτηκε μαζί με την Αλεξία Τζεφρίδου και ουσιαστικά έγινε με αφορμή έναν άλλο διαγωνισμό του Cyclades Preservation Fund. Το στείλαμε στο φεστιβάλ και διακρίθηκε κι αυτό”

Με ευαισθησία και σύγχρονη ματιά

Η μαθήτρια Χαρά Τατάκου, σκηνοθέτιδα της ταινίας μυθοπλασίας “ Όταν ο λύκος…” και μαθήτρια του ΓΕΛ Σύρου, μας διηγήθηκε το πώς εμπνεύστηκε το κεντρικό θέμα της ταινίας:

“Η αρχική ιδέα ήταν δική μου ενώ το σενάριο το γράψαμε όλη η ομάδα μαζί. Σκέφτηκα να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα γιατί είναι επίκαιρο, είναι κάτι που πραγματικά συμβαίνει γύρω μας και μας αφορά όλους. Ήθελα να αναφερθούμε στη σεξουαλική κακοποίηση, όχι μόνο των γυναικών αλλά όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικότητας, και να δείξουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την κατάσταση. Μετά μου ήρθε η ιδέα να συνδέσουμε αυτό το θέμα με το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας κι έτσι αρχίσαμε να δουλεύουμε όλοι μαζί το σενάριο”

Όσον αφορά στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αλλά και στη βράβευση, η μαθήτρια του ΓΕΛ, δήλωσε: “ Νομίζω ότι καταφέραμε να περάσουμε τα μηνύματα που θέλαμε. Η συνεργασία ήταν πολύ καλή, όλα τα παιδιά είχαν όρεξη να δημιουργήσουν και ο καθηγητής μας ήταν πολύ βοηθητικός και υποστηρικτικός. Η διάκριση είναι μια επιβράβευση για τον κόπο μας και για όλη τη δουλειά που ρίξαμε γι’ αυτήν την ταινία”.

Οι Κυκλάδες εκκολαπτήριο ταλέντων

Στην κατηγορία “Βραβεία ταινιών animation” το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Πάρου, με την ταινία “Το λυσσασμένο άλογο”, πήρε το βραβείο δημιουργίας χαρακτήρων -σκηνογραφίας και το βραβείο μουσικής σύνθεσης και στιχουργίας, ενώ με την ταινία “Το ψάρι”, πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας στην κατηγορία “Βραβεία ταινιών βιντεοκλίπ” αλλά και το βραβείο μουσικής σύνθεσης. Στην ίδια κατηγορία, οι λυκειακές τάξεις Γυμνασίου Φολεγάνδρου πήραν το βραβείο στιχουργίας για την ταινία “Αλισάχνη”.

Ο κ. Φραγκίσκος Κεφάλας, διευθυντής του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου Πάρου, μίλησε στην Κοινή Γνώμη για την επιτυχία των μαθητών του σχολείου: “Φέτος, επειδή εμείς δουλεύουμε με αναπληρωτές γατί είμαστε νέο σχολείο, βρέθηκε μια πολύ καλή ομάδα με εκπαιδευτικούς που ήθελαν πραγματικά να ασχοληθούν με τέτοια θέματα κι έτσι δημιουργήσαμε μία ομάδα μουσικής και stop motion animation που δούλευαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς κι έκαναν παράλληλα προγράμματα εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Η δουλειά των παιδιών ήταν αξιόλογη οπότε αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δύο ομάδες παιδιών και να δημιουργήσουμε δύο ταινίες με τις οποίες συμμετείχαμε στο φεστιβάλ CINEμάθεια.  Φανταστείτε ότι η μουσική ομάδα ξεκίνησε χωρίς τα παιδιά να έχουν επαφή με τη μουσική. Ξαφνικά, επειδή ο μαθηματικός μας είναι και μουσικός, πήρε κάποιες παραπάνω ώρες στις ζώνες δημιουργικών δραστηριοτήτων και δούλεψε πολύ με τα παιδιά. Και στις δύο ταινίες. έδωσαν έμφαση στο να δημιουργήσουν τη μουσική και το στίχο που ήταν δικής τους έμπνευσης” Ο κ. Κεφάλας αναφερόμενος στη βράβευση των παιδιών είπε πως “Δεν είναι το βραβείο που έχει σημασία αλλά το ότι υπήρχε πολύ ωραίο κλίμα και το ότι βγήκε μια πολύ ωραία δουλειά. Έγινε μια σημαντική προσπάθεια και από τους εκπαιδευτικούς και από τους μαθητές, που δούλεψαν πολύ, και αυτό βγήκε στο αποτέλεσμα”.