"Βλαστοί της Άνοιξης", έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Μπρισνόβαλη

  • Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022 - 14:13

Συνεχίζεται μέχρι την Τρίτη 5 Ιουλίου η ατομική έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού και καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου-Σύρου, Αγγελικής Μπρισνόβαλη στην Αίθουσα Εμμανουήλ Ροΐδη στον 2ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου στη Πλατεία Μιαούλη στην Ερμούπολη, στα πλαίσια του προγράμματος «Σύρος Πολιτισμός 2022» του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

«Οι κήποι σχεδιάζονται από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο, είναι φυσικοί αλλά και τεχνητοί, περιλαμβάνουν ότι αγαπάμε και θέλουμε να φροντίσουμε, είναι ένα «ιδανικό σπίτι», ένα «σπίτι σε νησί», μία ανάμνηση ενός χαμένου παράδεισου από όπου πιστεύουμε ότι προερχόμαστε και κάποτε κατοικούσαμε ευτυχισμένοι.  Αυτό τον ουτοπικό παράδεισο αναζητούμε ειδικά μέσα στη τέχνη, αυτόν αναπαριστούμε και ονειρευόμαστε. Εκεί ευχόμαστε να επιστρέψουμε βασιζόμενες σε μία νέα υπόσχεση για ήπιο κλίμα, ζωντανά χρώματα, εύσχημα φυτά και ζώα, λαμπερό ήλιο και σκιά παντού, χωρίς πολέμους, πείνα, αρρώστιες και βάσανα. Ένα τέτοιο κόσμο σα κήπο γεμάτο βλαστούς της Άνοιξης βρίσκουμε γύρω μας, εκεί που ζούμε- στον ιδανικό τόπο μας, και κρατάμε την ελπίδα αυτή για μία υπόσχεση που μας δίνει η φύση ότι εάν την προστατεύσουμε ίσως να είναι αυτή “ο κήπος”, ο επίγειος παράδεισός μας. Τα έργα εδώ, ονειρεύονται και παρατηρούν με μάτια ανοιχτά τους κήπους, τους βλαστούς, το χρώμα και την αρμονία της φύσης πραγματικούς και φανταστικούς χώρους, δίχως όρια»

Η Αγγελική Μπρισνόβαλη, είναι Εικαστικός και Designer, είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Ερμούπολη, από το 2000 μέχρι σήμερα, όπου διδάσκει Εννοιολογική και Οπτική Σκέψη, στον Σχεδιασμό, στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. 

 

Είναι πτυχιούχος της Ζωγραφικής και της Ιστορίας της Τέχνης, του Pratt Institute της Ν. Υόρκης (BFA), στο Τμήμα Art & Design, όπου και σπούδασε πτυχές του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού, Φωτορεαλισμού και της Ποπ- Αρτ. Έχει Μεταπτυχιακό στην Θεωρία της Τέχνης και στην Πρακτική της Εννοιολογικής Τέχνης & Περφόρμανς με ειδικότητα στα Combined Media (MFA) από το Hunter College της Νέας Υόρκης, με επιβλέποντα καθηγητή τον Robert Morris. 

Υπήρξε υπότροφος Διεθνούς Προγράμματος Εικαστικών ISP-Whitney Museum of American Art της Ν. Υόρκης. 

Σπούδασε Τεχνικές του Σχεδίου με δάσκαλο τον Βρασίδα Βλαχόπουλο στην Αθήνα. Από νεαρή ηλικία δίπλα στον δάσκαλο αγιογράφο Νικόλαο Μπρισνόβαλη, κατανόησε τον δυναμικό χαρακτήρα του χώρου και της μνημειακής απεικόνισης μέσα από την Βυζαντινή τοιχογραφία. Έχει διδάξει Advanced Drawing, για τρία χρόνια, στο Pratt Institute-NY. 

Είναι Ακαδημαϊκός Υπότροφος του ΙΚΥ στο πρόγραμμα Erasmus+ όπου έχει διδάξει ως καθηγήτρια επισκέπτρια, Video Art και Installation  στο ABU στη Βηρυτό-Λίβανο, Σχέδιο στο Copernicus University, Τορούν-Πολωνία, Art Appreciation στο ICESI στη Κολομβία, Θεωρία της Τέχνης και Performance στο Srishti Manipal, Bengaluru της Ινδίας.

Ως εικαστικός έχει συμμετάσχει  σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων και έχει επιμεληθεί ομαδικές εικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως δημιουργός, παρουσιάζει Εγκαταστάσεις και Περφόρμανς  που βασίζονται σε ταξιδιωτικές της περιηγήσεις ανά τον κόσμο, με κύρια θεματολογία τη φύση και την οικολογία και την επίδρασή τους στις γεωπολιτικές  και κοινωνικές σχέσεις. Χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό από σύγχρονα αλλά και παραδοσιακά μέσα έκφρασης στα εικαστικά έργα, στα σχεδιασμένα περιβάλλοντα Land Art, στα Installation, καθώς και στις σκηνογραφίες και τα κοστούμια που σχεδιάζει. 

Από το 1989 έχει εργαστεί  ως Σκηνογράφος - Ενδυματολόγος σε 18  θεατρικές παραγωγές στην Ν. Υόρκη, στο Σπολέτο (Ιταλία), στο Carnuntum (Αυστρία) και στην Αθήνα. 

Εικαστικά της έργα βρίσκονται σε πολλές Ιδιωτικές συλλογές και συλλογές Ιδρυμάτων  στην Αμερική, Νότιο Αμερική  και Ευρώπη.