Ο πολιτικός κόσμος τιμά τις Ναυτικές Εορτές Σύρου

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη,  εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης,  της Λιμενικής Αρχής και του Στρατού, του Διοικητή της Υπηρεσίας Φάρων και του Διοικητή της ΠΝ Βάσης Σύρου, έγινε χθες η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Αγνώστου Ναύτου, στο πλαίσιο των Ναυτικών Εορτών Σύρου.

Η Σύρος να στραφεί ξανά πιο κοντά στη θάλασσα

Ο κ. Κουτουλάκης, με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί, δήλωσε στην Κοινή Γνώμη: “Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρίσκομαι ακόμα μια φορά στη Σύρο, εκπροσωπώντας σήμερα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των εορτασμών που διοργανώνονται με αφορμή τις ναυτικές εορτές Σύρου, έναν θεσμό ο οποίος αναδεικνύει τη μοναδικότητα της Ερμούπολης και της Σύρου ως ναυτομάνα περιοχή. Για εμάς, ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Σύρος έχει μεγαλύτερη αξία καθότι, η παρουσία της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, η σχέση με τα ναυπηγεία και η σχέση με τη θάλασσα είναι κάτι  το οποίο θέλουμε να αναδεικνύουμε, μέσα από τέτοιες εορτές και θεσμικές διοργανώσεις που αναδεικνύουν την ιστορικότητα. Βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε την αξία της ναυτοσύνης, που είναι στοιχείο της ταυτότητας των ελληνικών νησιών, είναι στοιχείο του Έλληνα νησιώτη, και τη σημασία της για την ανάπτυξη του τόπου”.

Συγκεκριμένα για τη Σύρο, ο Γ.Γ. είπε πως οφείλει να αναδειχθεί μέσα από το πλούσιο παρελθόν της αλλά κυρίως από το μέλλον, μέσα από την καινοτομία και μέσα από το σύγχρονο ρόλο που μπορεί να έχει στην εμπορική ναυτιλία. “Ιδίως για τη Σύρο είναι πολλαπλές οι επισκέψεις τις οποίες πραγματοποιούμε, όχι εθιμοτυπικά όπως γίνεται σήμερα, αλλά επί της ουσίας. Εμείς σαν υπουργείο, επενδύουμε σημαντικά στη συνεργασία και με το ναυπηγείο και με την Ακαδημία μας και με τις Λιμενικές Αρχές. Η Σύρος έχει πολλά να δώσει στην ελληνική οικονομία και νομίζω ότι η τοπική οικονομία πρέπει να στραφεί ξανά λίγο πιο κοντά στη θάλασσα”.

Ο Φάρος της Σύρας, φάρος πολιτισμού

Στη συνέχεια, οι επίσημοι ξεναγήθηκαν στην έκθεση του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, ενημερώθηκαν για την ιστορία του Φάρου της Σύρου, ενώ έγινε και μια παρουσίαση των διαδραστικών εκθεμάτων και εφαρμογών που έχουν σχεδιάσει οι φοιτήτριες Αργυρώ Καραχάλιου, Ζωή Μεταξά και Δήμητρα Μακρυκώστα, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αφορούν στην ναυτική ιστορία του νησιού.

Σχετικά με το Φάρο της Σύρου, στο Γαϊδουρονήσι, ο κ. Κουτουλάκης δήλωσε: “Στο πλαίσιο της επίσκεψης, έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ με τον εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού, επικεφαλής της Υπηρεσίας Φάρων, για αυτό το κόσμημα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αλλά και πρακτικής ουσίας διότι πρόκειται για έναν ενεργό φάρο. Μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς, θα προσπαθήσουμε κι εμείς να συνδράμουμε, υλικά και ηθικά, για την περαιτέρω ανάδειξη του φάρου. Και στο πλαίσιο της προβολής, γιατί είναι ένα τοπόσημο πάρα πολύ σημαντικό αλλά και με πόρους για τη συντήρηση και τη λειτουργία του. Το αποτύπωμα της ναυτοσύνης δεν έχει να κάνει μόνο με τα πλοία, έχει να κάνει και με τους φάρους και με οτιδήποτε έχει να κάνει με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την παρουσία των ναυτικών μας”.

Οι εκδηλώσεις για τις Ναυτικές Εορτές Σύρου, συνεχίζονται μέχρι και το βράδυ της Τρίτης.

Όσον αφορά στον περίπλου γύρω από το Γαϊδουρονήσι που ήταν προγραμματισμένο για το πρωί της Κυριακής, αναβλήθηκε λόγω των δυσχερών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.