Το παρελθόν ζωντάνεψε στο παλιό εργοστάσιο Ζησιμάτου

Το θεατρικό έργο " ΟιΥφάντρες» είναι βασισμένο στις μαρτυρίες των εργατών και των εργατριών του εργοστασίου Ζησιμάτου. Η παράσταση έχει ως επίκεντρο τον χώρο και τους ανθρώπους που εργάστηκαν εκεί για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η πρεμιέρα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα ικανοποίησε κοινό και διοργανωτές. Ο κόσμος που, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, διψάει για θεάματα, τίμησε με την παρουσία του αυτήν την ιδιαίτερη και πρωτότυπη από κάθε άποψη παράσταση. Η συγγραφέας και σκηνοθέτις, Βέτα Αποστολίδου, με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης, μίλησε στην Κοινή Γνώμη :“Ο κόσμος, συγκινήθηκε κι ενθουσιάστηκε. Πάντοτε μετά τις παραστάσεις έχουμε πει ότι θα καθόμαστε στον εξωτερικό χώρο και θα συζητάμε μαζί με τον κόσμο, όλο αυτό που ζήσαμε και όλα αυτά που νιώσαμε παρακολουθώντας την παράσταση. Η αλήθεια είναι πως δεχτήκαμε πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και είπαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Είμαστε γενικώς πολύ ευχαριστημένοι”.

Το παρελθόν ως πηγή έμπνευσης

Για το πώς προέκυψε η ιδέα για τη συγκεκριμένη παράσταση η κ. Αποστολίδου είπε: “ Είχαμε μιλήσει κάποια στιγμή με τον υπεύθυνο του χώρου, τον Δημήτρη Σταυρακόπουλο, ο οποίος μου είχε πει ότι μετά από μια ξενάγηση που είχε κάνει στους παλιούς εργάτες κι εργάτριες του εργοστασίου, τούς είχε πάρει συνεντεύξεις και τις είχε καταγράψει σε βίντεο. Αυτό το υλικό θελήσαμε να το εκμεταλλευτούμε και για να μη χαθεί αλλά και για να βιώσουμε κατά κάποιον τρόπο το κλίμα εκείνης της εποχής”

Έτσι λοιπόν, η κ. Αποστολίδου παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή όλες τις συνεντεύξεις των ανθρώπων αυτών, προσπαθώντας να κατανοήσει στο μέγιστο τους χαρακτήρες και τα βιώματά τους. Έχοντας συλλέξει πληροφορίες από τον κ. Σταυρακόπουλο και από τις ξεναγήσεις που γίνονταν στο χώρο αλλά και προσεγγίζοντας παλιούς εργαζόμενους του εργοστασίου, συγκέντρωσε το υλικό που χρειαζόταν ώστε να είναι όσο πιο συνεπής μπορούσε απέναντι στην ιστορία. Στη συνέχεια, έγραψε ένα θεατρικό σενάριο που είχε σαν βάση τις μαρτυρίες τους και τα πιο σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν μέσα στο εργοστάσιο. “Όλο αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρον γιατί είχε να κάνει με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων και με πολλά διαφορετικά βιώματα. Έτσι, σκέφτηκα να γράψω έναν μονόλογο όπου η ηθοποιός, η Τζώρτζια Ρούσσου κάνει μόνη της όλους αυτούς τους χαρακτήρες, αλλάζοντας κάθε φορά και κάποιο χαρακτηριστικό στην εμφάνισή της, για να πει την ιστορία τους”

Ένα αρκετά ενδιαφέρον σκηνοθετικό εύρημα της παράστασης είναι το ότι οι θεατές δεν παρακολουθούν στατικοί αλλά ακολουθούν την ηθοποιό σε κάθε πόστο του εργαζόμενου που υποδύεται την κάθε στιγμή, συνομιλώντας μαζί της πολλές φορές. Με αυτόν τον τρόπο, περιφέρονται και ξεναγούνται στο χώρο ανακαλύπτοντας κάθε γωνιά του εργοστασίου, βιώνοντας όσο πιο πιστά γίνεται το κλίμα της εποχής. “ Όταν κάναμε την πρόβα τζενεράλε, ήρθαν πολλοί από τους ανθρώπους που δούλευαν κάποτε εκεί. Αυτή ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή γιατί άκουσαν όλα όσα είχαν διηγηθεί οι ίδιοι και βίωσαν ξανά στιγμές που είχαν ζήσει στο παρελθόν, δουλεύοντας στο εργοστάσιο”.

Ανακαλύπτοντας το χώρο μέσα από τις διηγήσεις

Η ιστορία του εργοστασίου είναι από μόνη της ενδιαφέρουσα αλλά όπως λέει και το γνωμικό “οι άνθρωποι κάνουν τους τόπους”. Έτσι, όσο περισσότερα μαθαίνει κάποιος για τις ζωές των ανθρώπων που πέρασαν από εκεί, τόσο περισσότερο γοητεύεται από το μέρος.

“Πρέπει να ψάξει αρκετά κάποιος για να ανακαλύψει το τι γινόταν εκεί μέσα” μας λέει η σκηνοθέτις. “Βέβαια, δεν ήταν πάντα όλες οι ιστορίες ευχάριστες. Υπάρχουν οι χαρούμενες μαρτυρίες αλλά υπάρχουν κι άλλες που έδιναν ένα αποτέλεσμα σκοτεινό και στενάχωρο γιατί ήταν σκληρές οι εποχές και οι καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, πιστεύω πως όλοι όσοι έρθουν θα ανακαλύψουν ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας του τόπου και θα βιώσουν πραγματικά μιαν άλλη εποχή. Μόνο αν το ζήσεις θα καταλάβεις περί τίνος πρόκειται” είπε κλείνοντας η κ. Αποστολίδου προτρέποντας όλους να επισκεφτούν το εργοστάσιο Ζησιμάτου για να δουν την παράσταση.

 

Η Βέτα Αποστολίδου είναι εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπ/σης, με οργανική θέση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. Ασχολείται με το ερασιτεχνικό θέατρο 26 χρόνια και σαν ηθοποιός και σαν σκηνοθέτης στις παιδικές παραστάσεις του ΘΕΠΟΣ «ΑΠΟΛΛΩΝ», ενώ είναι και μέλος του διοικητικού του συμβουλίου.

Πληροφορίες Παράστασης

Ερμηνεία: Γεωργία Ρούσσου
Συγγραφή-Σκηνοθεσία: Βέτα Αποστολίδου
Καλλιτεχνική συνεργάτιδα, κοστούμια: Πηνελόπη Ασλάνογλου
Φωτογραφία Αφίσας: Πηνελόπη Ασλάνογλου

Ημερομηνίες παραστάσεων: 11/7, 18/7, 22/7, 2/8, 8/8, 16/8, 22/8
Ώρα έναρξης: 21:00
Χώρος: Εργοστάσιο Κλωστοϋφαντουργίας Ζησιμάτου, Πάροδος Ηρώων Πολυτεχνείου 16
Είσοδος: 15€
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6984504919 / Περιορισμένος αριθμός θεατών