Μουσικές διηγήσεις μέσα από ένα αστείρευτο ρεπερτόριο

Ο Βασιλης Λέκκας έρχεται στην έπαυλη Τσιροπινά

Την Παρασκευή 22 Ιουλίου, μια μαγική νύχτα περιμένει το μουσικόφιλο κοινό στην έπαυλη Τσιροπινά. Ο Βασίλης Λέκκας,παρουσιάζεται σε ένα ρεπερτόριο με αναφορές στους σημαντικότερους συνθέτες του τόπου όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, και ο Γιάννης Μαρκόπουλος αλλά και στους σπουδαίους στιχουργούς και ποιητές όπως ο Ν. Γκάτσος, ο Οδ. Ελύτης, ο Ν. Καββαδίας, ο Μάνος Ελευθερίου κ.α.

Λίγο πριν την πολυαναμενόμενη συναυλία, ο Βασίλης Λέκκας μιλά στην Κοινή Γνώμη για τη σχέση του με τη Σύρο, για το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, για τις συνεργασίες που τον σημάδεψαν αλλά και για τον Πολιτισμό όπως αυτός εκφράζεται στη σύγχρονη εποχή.

Η Σύρος, το πρώτο νησί που αγάπησα

“Kαλλιτεχνικά έχω πολλά χρόνια να εμφανιστώ στη Σύρο. Ως επισκέπτης έρχομαι συχνά γιατί έχω μια ιδιαίτερη σχέση, έχω πολλούς φίλους και την επισκέπτομαι με την πρώτη ευκαιρία. Είναι το πρώτο νησί που ταξίδεψα στη ζωή μου όταν ήμουν 18 χρονών. Είναι ένα νησί που ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία πάνω μου κι έρχομαι πάντα με πολλή χαρά. Μου δίνεται τώρα η ευκαιρία να παίξω σε έναν πολύ όμορφο χώρο στον οποίο βρέθηκα πριν λίγα χρόνια ως καλεσμένος του Μανώλη Μητσιά κι ενθουσιάστηκα. Με ένα ρεπερτόριο στις αποσκευές μου πολύ μεγάλο, καλύπτοντας 40 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας και έχοντας μαζί μου ένα ιδιαίτερο τρίο, τον Νίκο Σπάθα, τον Στάθη Σαββίδη και τον Θοδωρή Μπρουτζάκη”

Το τραγούδι έχει ταυτότητα

“Το τραγούδι για εμένα ήταν, είναι και θα είναι αυτό που με κρατάει όρθιο και το έχει ανάγκη η κοινωνία μέσα σε αυτές τις συγκυρίες. Το ελληνικό τραγούδι μέσα από τη στάση και το όραμα που είχαν οι άνθρωποι του πολιτισμού μας, είναι αυτό που αν καταφέρεις και συνδεθείς μαζί του, αν καταφέρεις να έχεις έναν διάλογο, θα σε ανταμείψει. Οι μεγάλοι συνθέτες και ποιητές μας έχουν γράψει την νεότερη ιστορία του τόπου μας και μέσα από αυτούς δημιουργούμε αντιστάσεις. Είναι ένας τρόπος ώστε η κοινωνία να μη μένει γυμνή και αδύναμη. Το τραγούδι έχει μια ταυτότητα. Όσο είμαστε κοντά στην ταυτότητά μας, τόσο πιο πολύ συνεννοούμαστε συνειδησιακά, ενωνόμαστε με όλους τους ανθρώπους κι έχουμε ένα ξεκάθαρο σήμα στην παγκόσμια κοινότητα. Όλα αυτά πρέπει να είναι προτεραιότητες στη διαμόρφωση ενός λαού κι ενός τόπου”.

Οι συνεργασίες που τον καθόρισαν

“Υπήρχε μια περίοδος που το κοινό ήταν διχασμένο. Από τη μια η ροκ μουσική και από την άλλη η έντεχνη και λαϊκή μας μουσική. Κι όμως, οι μουσικοί που ήταν στα απέναντι μέτωπα έκαναν συνεργασίες και στη σκηνή και στο στούντιο. Εγώ βρέθηκα σε κοινές συναυλίες με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη και στην ορχήστρα υπήρχαν οι Socrates με τον Nίκο Αντύπα στα drums. Φανταστείτε αυτό το κόσμημα να υπάρχει κι εμείς να μη μπορούμε να το δούμε και να βάζουμε παρωπίδες. Οι άνθρωποι αυτοί συνυπήρξαν και άφησαν αριστουργήματα. Εγώ συνεργάστηκα με όλους αυτούς τους ανθρώπους. Είχα τόσο ωραίες στιγμές με όλους αυτούς τους. Ο Μίκης που συνεργαζόμασταν από το 1985, ο Μάνος που ήταν μια ολόκληρη δεκαετία της ζωής μου, ο Γιάννης Σπάθας που τον θαύμαζα μια ζωή κι αργότερα συνεργαστήκαμε και γίναμε φίλοι. Άνθρωποι που με καθόρισαν. Είμαι σχεδόν ειδωλολάτρης με αυτά τα πρόσωπα. Άλλωστε, η μουσική και οι μουσικοί είναι θρησκεία για εμένα”.

Η νέα γενιά στο τραγούδι

“Το θέμα της μουσικής δεν είναι μόνο το βίωμα , είναι και η μελέτη. Πρέπει να ξεπεράσει κανείς το θέμα τους βιώματος γιατί τον εγκλωβίζει σε μια αντιγραφή, τουλάχιστον όσον αφορά τους τραγουδιστές.. Πρέπει να βλέπουμε πίσω από το κάδρο, να βλέπουμε τις συνθήκες μιας περιόδου που γράφτηκαν τα τραγούδια ώστε να μπούμε πιο βαθιά στο κομμάτι της ερμηνείας. Ο μοναδικός τρόπος για να μεταβιβάσεις από γενιά σε γενιά ένα άλλο μουσικό τοπίο, είναι η ερμηνεία. Και το λαϊκό μας τραγούδι έχει απαιτήσεις και πρέπει να το σεβαστούμε βαθιά. Είναι η μουσική μας κληρονομιά. Έχουμε σήμερα σημαντικούς εκφραστές της εποχής, νέα παιδιά, που βασίστηκαν πάνω στα προηγούμενα. Είναι αναγκαίο αυτό μα ταυτόχρονα σου δίνει μια ελευθερία. Δεν είναι δέσμευση, σου δίνει τη δυνατότητα να πας μπροστά, να έχεις τις πλάτες για να προχωράς. Να βάλεις στα παλιά θεμέλια καινούργια πατήματα”

Ο Πολιτισμός βάλλεται

“Είναι εμετικό αυτό που συμβαίνει. Δεν μπορώ να το διανοηθώ ότι θα μπορούσαν να μείνουν ατιμώρητοι άνθρωποι που έχει αποδειχθεί ότι έχουν κάνει όλα αυτά που έχουν κάνει. Αυτό είναι ένα τραύμα στην κοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Δεν γίνεται να κάνουμε πισωγυρίσματα. Δεν μπορώ παρά να το καταδικάσω απόλυτα. Δεν μπορώ παρά μόνο να πω ότι δεν πρέπει να το ανεχτούμε, όχι μόνο σαν ελληνική κοινωνία αλλά σαν παγκόσμια κοινότητα. Δεν νοούνται αυτά τα πράγματα. Παραμένουμε βάρβαροι αν δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμα αυτά τα θέματα”

 

Ο Βασίλης Λέκκας θα εμφανιστεί στην έπαυλη Τσιροπινά την Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 21.00

Τιμές εισητηρίων 

15 ευρώ,

12 ευρώ ΑμΕΑ, άνεργοι και άνω των 65,

Παιδιά έως 12 ετών δωρεάν