Η ελληνική ιστορία επισκέφθηκε τη Σύρο

Με μια μικρή καθυστέρηση από την προβλεπόμενη ώρα άφιξης έφτασε, την Παρασκευή το απόγευμα, στο λιμάνι της Σύρου το ιστιοπλοϊκό “Μάνια” που φιλοξενεί την πλωτή έκθεση “ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21”και τα συνοδευτικά σκάφη. Στον προβλήτα, υποδέχθηκαν τους ταξιδιώτες, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νίκος Λειβαδάρας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Αλίκη Λεονταρίτη, ο Λιμενάρχης Σύρου κ. Γιάννης Βαμβακούσης, και μέλη των χορευτικών ομάδων του Λυκείου Ελληνίδων. Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κα. Δήμητρα Κουκίου ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στην έκθεση, στο εσωτερικό του σκάφους, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με την καθηγήτρια ιστορίας του ΕΚΠΑ, κα Μαρία Ευθυμίου.

Νωρίς το βράδυ, στην πλατεία Μιαούλη, μπροστά στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ξεκίνησε η επίσημη εκδήλωση παρουσία τοπικών αρχών, εκπροσώπων φορέων, κατοίκων κι επισκεπτών του νησιού. Η κα. Λεονταρίτη προλόγισε την εκδήλωση, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο περιεχόμενο και στην ουσία της έκθεσης, ευχαριστώντας όλους τους διοργανωτές και στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννη Χρυσουλάκη. “Αυτό το ιστιοφόρο, το φορτωμένο ιστορία και μνήμη, επιτρέψτε μου να το παραλληλίσω με τους Έλληνες της διασποράς μας, που έχοντας στο νου και στην καρδιά την πατρίδα, τις ρίζες, την γλώσσα, τη μνήμη, την ιστορία, την παράδοση ως πολύτιμο φορτίο αναζήτησαν στο πέρασμα των χρόνων και σε άλλους τόπους, νέους ορίζοντες και λιμάνια. Τα πανιά του μοιάζουν με το ελεύθερο, διαρκώς ανήσυχο, διαρκώς σε αναζήτηση, ελληνικό πνεύμα που ανέκαθεν χαρακτήριζε το λαό μας” είπε στο τέλος της ομιλίας του ο κύριος Χρυσουλάκης.

Εν συνεχεία και εκ μέρους του ιδρύματος Μαρία Τσάκος, απηύθυνε χαιρετισμό, ο πρόεδρος κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, ευχαριστώντας μεταξύ άλλων, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για την πρόταση αυτής της συνεργασίας: “ Την πρόταση συνεργασίας που μας απηύθυνε το 2021 το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο την αποδεχθήκαμε με ενθουσιασμό, εκτιμώντας την διπλά. Πρώτα γιατί απέβλεπε στην τίμηση του κατά θάλασσα Αγώνα όσα χρόνια διαρκούσε η Ελληνική Επανάσταση και παράλληλα γιατί, από τα πολλά υπάρχοντα και λειτουργούντα στη χώρα μας αξιολογότατα ιδρύματα , το μουσείο έχει επιλέξει το δικό μας για την πραγματοποίηση δύο έξοχων πρωτοβουλιών που μαζί αναλάβαμε. Την παραγωγή ενός λευκώματος υπό τον τίτλο “Ναυτικός Αγώνας του 1821” όπως και την οργάνωση της πλωτής έκθεσης”.

Το μικρόφωνο πήρε για λίγο και ο ιδρυτής κ. Παναγιώτης Τσάκος, για να ευχαριστήσει διοργανωτές και κοινό και αστειευόμενος για την καθυστέρηση της άφιξής του στην εκδήλωση είπε: “Είχα υποσχεθεί ότι θα είμαι στην ώρα μου αλλά όταν το υποσχέθηκα αυτό δεν ήξερα ότι έχετε τόσες ωραίες παραλίες εδώ στη Σύρο”.

Ακολούθησαν η ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Μαζαράκη – Αινιάν, Αντιναυάρχου εν αποστρατεία Πολεμικού Ναυτικού κι επίτιμου αρχηγού στόλου, εκ μέρους του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και η ομιλία του κ Ευάγγελου Αυδή, Περιφερειακού Διευθυντή 2ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και Νήσων, εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς.

Τέλος, η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, ανέβηκε στο βήμα και ξεκίνησε την πολυσυζητημένη και ομολογουμένως γοητευτική ομιλία της. Με έναν γλαφυρό, απλό και κατανοητό τρόπο, έδωσε ένα μάθημα ιστορίας, έτσι όπως θα έπρεπε να διδάσκεται το μάθημα ιστορίας σε όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια του κόσμου. Με χιούμορ , χωρίς περιττές και κουραστικές λεπτομέρειες, έκανε μια αναδρομή στα 200 χρόνια ιστορίας του ελληνικού κράτους, εστιάζοντας στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα και φωτίζοντας άγνωστες και συνάμα καθοριστικές στιγμές της Επανάστασης.

Μετά το τέλος της ομιλίας της, η κα Ευθυμίου, μιλώντας αποκλειστικά στην “Κοινή Γνώμη”, δήλωσε: “Αυτή η δράση του “Επανασύσταση ‘21” είναι μια σπουδαία ιδέα που υπήρξε πριν πέντε χρόνια σε μια κοινή σύσκεψη που έγινε στο Ιστορικό Μουσείο και μετείχα κι εγώ και τελικά υλοποιήθηκε με απόσταση λόγω του ιού. Βρέθηκε κι ένας υπέροχος άνθρωπος, Έλληνας με το έψιλον κεφαλαίο, ο καραβοκύρης Παναγιώτης Τσάκος και το κοινωφελές ίδρυμα Μαρία Τσάκος, που έβαλε όχι μόνο τα απαραίτητα ποσά ώστε να κινούνται τα τρία σκάφη με το πολυμελές πλήρωμα αλλά έβαλε και ολόκληρη την ψυχή του. Και στα δεκαεφτά νησιά, η συγκίνηση του κόσμου ήταν αυθεντική όπως και η διάθεση η δική μας. Μας θύμισε, και είναι σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό, τι θα πει να είσαι κοινότητα. Αν με κάποιον τρόπο μπορούμε να τιμήσουμε το ‘21 είναι να αισθανόμαστε ότι είμαστε κοινότητα. Το σπουδαίο είναι να αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον. Και αγαπώ δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε διαφωνίες, οι οποίες υπάρχουν άλλωστε σε όλες τις σχέσεις, αλλά αυτές να είναι τμήμα της φιλίας και όχι πόλεμος. Αυτό αν το κατακτήσουμε θα πάει πολύ καλά αυτός ο τόπος”.

Η πλωτή έκθεση, την οποία επισκέφτηκε όσο παρέμεινε στο λιμάνι πλήθος κατοίκων κι επισκεπτών της Σύρου απολαμβάνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση , έμεινε ανοιχτή μέχρι το βράδυ του Σαββάτου στις 21.30. Το ιστιοπλοϊκό Μάνια με τα συνοδευτικά σκάφη, το πλήρωμα και τους διοργανωτές της έκθεσης, αναχώρησαν την Κυριακή το πρωί για τον επόμενο προορισμό τους.