“Καλησπέρα κύριε Ιάκωβε”. Δέκα χρόνια χωρίς τον Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει επίσημα το έτος 2022 ως έτος αφιερωμένο στον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη γέννησή του και των δέκα χρόνων από το θάνατό του, ο Μουσικός Όμιλος Σύρου, σε συνεργασία με τον Θεατρικό Όμιλο "Ο ΣΟΥΡΗΣ" διοργανώνουν μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Καλησπέρα, Κύριε Ιάκωβε», διανθισμένη με δρώμενα από θεατρικά έργα και τραγούδια σε στίχους του Ι. Καμπανέλλη. Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης, ο πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου Σύρου, Γιάννης Αργυρίου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την ιδιαίτερη αυτή παράσταση.

“Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι ένας άνθρωπος των γραμμάτων και της τέχνης που έχει γράψει δεκάδες θεατρικά έργα και πάρα πολλούς στίχους σε τραγούδια που έχουν μελοποιήσει οι μεγαλύτεροι συνθέτες μας όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Σταύρος Ξαρχάκος” λέει ο κ. Αργυρίου. Η παράσταση είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο θέατρο Απόλλων τον προηγούμενο χειμώνα που όμως λόγω πανδημίας και καιρικών συνθηκών δεν είχε την αναμενόμενη προσέλευση του κόσμου. “Θεωρήσαμε επομένως καλό να το ανεβάσουμε ξανά μέσα στον Σεπτέμβρη που έχει ακόμα κόσμο το νησί, γιατί πραγματικά αξίζει να δει αυτήν την παράσταση όσο περισσότερος κόσμος γίνεται”εξηγεί ο κ. Αργυρίου και τονίζει πως είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται ένας μουσικός όμιλος με έναν θεατρικό όμιλο στη Σύρο.

Στην παράσταση παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη μέσα από αφηγήσεις, αποσπάσματα από θεατρικά του έργα και πολλά τραγούδια σε στίχους του. “Η αυλή των θαυμάτων”, “Το μεγάλο μας τσίρκο”, “Αυτός και το παντελόνι του” αλλά και τραγούδια που αγαπήθηκαν από τον κόσμο όπως το “Άσμα ασμάτων”, “Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν”, “ο Αντώνης”, “Προσκύνημα”, είναι μερικά από τα έργα του Ι. Καμπανέλλη που θα ακουστούν στην παράσταση, ενώ προς το τέλος θα παρουσιαστεί μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη στην οποία μιλάει ο ίδιος ο δημιουργός. Η ορχήστρα που θα βρίσκεται επάνω στη σκηνή είναι τετραμελής και αποτελείται από τον Αρίστο Βαμβακούση στο μπουζούκι, τον Ζαννή Μαραγκό στην κιθάρα , τον Dasho Kurti στο ακορντεόν και τον Τάκη Φραγκού στο κόντρα μπάσο. Τραγουδάει η χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου με κάποιες σόλο ερμηνείες από τη Ρένα Βέργου, την Αργυρώ Πανταζή, τον Βαγγέλη Χάλαρη, τον Λεωνίδα Κεράνη και τον Γιάννη Δεσύπρη.

Ο Μουσικός Όμιλος Σύρου, που φαίνεται πως επέστρεψε δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, τον Μάιο παρουσίασε το 9ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης, στη συνέχεια το διήμερο αφιέρωμα στον Γιώργο Χατζηνάσιο και τώρα την παράσταση “Καλησπέρα κύριε Ιάκωβε”. Ο πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου καλεί όλο τον κόσμο να παρακολουθήσει την παράσταση που, εκτός από το βασικό της θέμα, παρουσιάζει ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον λόγω και της σύμπραξης των δύο καλλιτεχνικών ομίλων.

Πληροφορίες παράστασης:
Θέατρο Απόλλων
Ημερομηνία: 6 & 7 Σεπτεμβρίου 2022
Ώρα έναρξης: 20.45
Τιμές εισιτηρίων: 12 Ευρώ (κανονικό) & 8 Ευρώ (μειωμένο)