11ο Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Συμμετοχή και παρουσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης  λόγω της ένταξης του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης στις “Πολιτιστικές Διαδρομές Βιομηχανικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης” ( 24 Σεπτεμβρίου 2020) προσκλήθηκε  για συμμετοχή στο 11ο Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης,  με θέμα  «Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης: Διαφύλαξη των ευρωπαϊκών αξιών, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του διαλόγου”.

Τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης θα εκπροσωπήσει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη. Από τους βασικούς στόχους της παρουσίας του Δήμου στο forum, είναι και η προσπάθεια ένταξης του κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου στις “Πολιτιστικές Διαδρομές”, καθιστώντας το το δεύτερο κοιμητήριο της χώρας, μετά το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Το 11ο Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) θα πραγματοποιηθεί στις 5 - 7 Οκτωβρίου 2022 στα Χανιά και αποτελεί συνδιοργάνωση της “Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβούλιο της Ευρώπης”, του Ευρωπαϊκού ινστιτούτου πολιτιστικών διαδρομών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (εθν​ικό εστιακό σημείο του προγράμματος), του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, καθώς και της Πολιτιστικής Διαδρομής «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

Η 11η διοργάνωση

Το forum θα προσφέρει την ευκαιρία να αναδειχθούν η μεθοδολογία και οι πρακτικές των “Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης” και η αυξανόμενη σημασία τους για την προαγωγή της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και του διαπολιτισμικού διαλόγου, υπό το πρίσμα της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Το πρόγραμμα  περιλαμβάνει πάνελ συζητήσεων, θεματικές και ειδικές ενότητες, καθώς και τελετή απονομής της πιστοποίησης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις νέες “Πολιτιστικές Διαδρομές” του προγράμματος.

Στο φόρουμ, θα συμμετέχουν περίπου 400 εκπρόσωποι εκ των 37 κρατών τα οποία είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών και φορέων. Από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόρα Μπακογιάννη, η πρόεδρος του ΕΟΤ, Αντζελα Γκερέκου και πλήθος εκπροσώπων δήμων και τοπικών φορέων.

Στο πλαίσιο του φόρουμ θα πραγματοποιηθεί και μία μοναδική έκθεση φωτογραφίας  στο φουαγιέ του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» στις 4-15 Οκτωβρίου. Η έκθεση θα προβάλλει τόσο το σύνολο των “Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης”, όσο και τις “Πολιτιστικές Διαδρομές” του oργανισμού που διατρέχουν τη χώρα μας.

Tαυτότητα του Forum

Το πρόγραμμα “Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης” που ξεκίνησε το 1987 παρέχει πλαίσιο για την ανάπτυξη θεματικών διαδρομών που καταδεικνύουν πως η κληρονομιά διαφορετικών χωρών και πολιτισμών της Ευρώπης, μπορούν να συμβάλουν σε μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Οι “Πολιτιστικές Διαδρομές” εφαρμόζουν στην πράξη  τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα , η πολιτιστική δημοκρατία , η  πολιτιστική πολυμορφία και ταυτότητα, ο διάλογος, η αμοιβαία ανταλλαγή και ο πολιτιστικός πλούτος πέρα από τα σύνορα και τους αιώνες. Το πρόγραμμα μετρά 48 πιστοποιημένες πολιτιστικές διαδρομές, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 3.000 μέλη δικτύου σε περισσότερες από 60 χώρες στην Ευρώπη αλλά  και πέρα από τα σύνορα της.

Το συμβουλευτικό forum​ αποτελεί μείζον γεγονός στην ετήσια ατζέντα των “Πολιτιστικών Διαδρομών”. Σύμφωνα με το καταστατικό της “Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας”  για τις πολιτιστικές διαδρομές, το forum έχει ως σκοπό να συγκεντρώσει όλους τους ενδιαφερόμενους από διαφορετικά πεδία δράσης (εκπρόσωποι των φορέων διαχείρισης των διαδρομών, εκπρόσωποι υποψήφιων διαδρομών, κεντρικές και περιφερειακές αρχές, διεθνείς οργανισμοί, εμπειρογνώμονες, επιμελητήρια, πανεπιστήμια, δίκτυα κ.ά) προκειμένου να συζητηθούν οι τάσεις και οι προκλήσεις του προγράμματος, να γίνει ανταλλαγή  εμπειριών και ανασκόπηση της προόδου και να δρομολογηθούν καινούριες πρωτοβουλίες και συνεργασίες. Επισημαίνουμε ότι τα πρώτα δύο Fora των Πολιτιστικών Διαδρομών διοργανώθηκαν στους Δελφούς το 2006 και το 2010 αντίστοιχα, πριν από την ίδρυση της ΔΜΣ.​

Η Διευρυμένη Μερική Συμφωνία

Η Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τις “Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης” που θεσπίστηκε το 2010, επιδιώκει να ενισχύσει το δυναμικό των “Πολιτιστικών Διαδρομών” για πολιτιστική συνεργασία, βιώσιμη εδαφική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα συμβολικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ενότητα. ιστορία, τον πολιτισμό και τις αξίες και την ανακάλυψη λιγότερο γνωστών προορισμών. Συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοκρατικής διάστασης των πολιτιστικών ανταλλαγών και του τουρισμού μέσω της συμμετοχής δικτύων και ενώσεων βάσης, τοπικών και περιφερειακών αρχών, πανεπιστημίων και επαγγελματικών οργανώσεων και στη διατήρηση μιας ποικιλόμορφης κληρονομιάς μέσω θεματικών και εναλλακτικών τουριστικών διαδρομών και πολιτιστικών έργων. Ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφασίζει τη στρατηγική του προγράμματος και απονέμει την πιστοποίηση «Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης». Είναι ανοιχτό σε κράτη μέλη και μη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης με στόχο την παροχή πολιτικής υποστήριξης σε εθνικές, περιφερειακές και τοπικές πρωτοβουλίες για την προώθηση του πολιτισμού και του τουρισμού.

​Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ​είναι μέλος της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας από το 2011 και μετέχει στο διοικητικό της συμβούλιο μέσω της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμ​ού και Αθλητισμού. Οι “Δρόμοι της ελιάς” και ο “Δρόμος ιστορικών καφέ” αποτελούν ελληνικής πρωτοβουλίας πιστοποιημένες Πολιτιστικές Διαδρομές​, ενώ η Ελλάδα έχει διασυνδεθεί επίσης με τις παρακάτω διαδρομές: Δρόμοι των Φοινίκων, Ευρωπαϊκοί Δρόμοι του Μότσαρτ,​ Iter Vitis, Ευρωπαϊκή διαδρομή κοιμητηρίων, Ευρωπαϊκή διαδρομή ιστορικών λουτροπόλεων, Προορισμός Ναπολέων, Δρόμοι του ιμπρεσιο​​νισμού​, ​​​Ευρωπαϊκή Διαδρομή βιομηχανικής κληρονομιάς, Δρόμος του Σιδηρού Παραπετάσματος, Ευρωπαϊκή Διαδρομή ιστορικών κήπων, ​Δρόμος της απελευθέρωσης της Ευρώπης, ​​​Διαδρομή των Κυρίλλου και Μεθοδίου, Δρόμος του Αινεία και Ευρωπαϊκή διαδρομή παραμυθιού. ​​