Παραμονές Χριστουγέννων με πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων

  • Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:17

Συνεχώς εμπλουτίζεται το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου Ερμούπολης “Χριστούγεννα μαζί” καθώς και των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού, με ποικίλες και πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, οι οποίες υπόσχονται να φέρουν τη μαγεία των Χριστουγέννων σε κάθε γωνιά του νησιού και να βάλουν στο εορταστικό κλίμα κατοίκους και επισκέπτες.

Σήμερα, Πέμπτη 22/12, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σύρου Ερμούπολης, σε συνεργασία με την αφηγήτρια και εκπαιδευτικό του σχολείου, Ακριβή Καλδίρη, οργανώνει δύο παραστάσεις αφήγησης χριστουγεννιάτικων παραμυθιών με συνοδεία δύο μουσικών, της Μαρίας Πλουμή (λαούτο-τραγούδι ) και Γεωργίας Λίτσα (σαντούρι). Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ώρες 17.30 και 19.00, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν στα εορταστικά γεύματα των παιδιών που φιλοξενεί η Στέγη Ανηλίκων & Εφήβων Σύρου.

Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και παιδικά εργαστήρια

Την Παρασκευή 23/12 στις 09:00 (για σχολεία και κατόπιν συνεννόησης) και το Σάββατο 24/12 στις 12.00, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, έρχεται η θεατρική παράσταση και τα παιδικά εργαστήρια "Σχολείο Καλικάντζαρων". Οι Καλικάντζαροι του θεάτρου “Ανάποδα” θα χρησιμοποιήσουν τα λαϊκά και σύγχρονα παραμύθια με καλικάντζαρους και παγανά για να ταξιδέψουν τα μικρά καλικαντζαράκια στη χώρα της φαντασίας και της περιπέτειας.

Τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε διάφορες δοκιμασίες μέσα από τη χρήση του θεατρικού παιχνιδιού και της μουσικοκινητικής αγωγής. Όταν οι δοκιμασίες τελειώνουν, τότε οι νέοι καλικάντζαροι είναι έτοιμοι! Εκπαιδευμένοι! Στο τέλος του σχολείου τα παιδιά θα πάρουν το δίπλωμά τους, αυτό που θα τους ονομάζει πια καρκαντζέλια και οι τολμηροί ίσως δοκιμάσουν και το μαγικό φίλτρο που μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε καλικάντζαρους!

“Η μέρα που οι καλικάντζαροι θα αφήσουν κάτω το πριόνι τους και θα τρέξουν για να ανέβουν στην επιφάνεια της γης, πλησιάζει. Πρώτοι ανεβαίνουν στη γη οι δάσκαλοι του Σχολείου, δυο καλικάντζαροι από διαφορετικούς κόσμους. Απλώνονται σε όλη τη θάλασσα και τη στεριά του γνωστού κόσμου για να γνωρίσουν τους ανθρώπους, να πουν τις ιστορίες τους και να εκπαιδεύσουν μικρούς αλλά και μεγάλους στα μυστικά των καλικαντζάρων! Η συνάντησή τους είναι εκρηκτική και τα παιχνίδια τους νόστιμα και σκανταλιάρικα!” Παίζουν: Εύη Αρέστη (Θέατρο Κούκλας Κουκλουβάχατα) και Ανδρονίκη Βασιλειάδη, σκηνοθεσία: Κλωντιάνα Τσαμάτη, μουσική: Ανδρέας Πολίτης, κούκλες – κοστούμια – μάσκες: Μιχάλης Θεοδοσιάδης.

Το απόγευμα της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης διοργανώνει την εκδήλωση “Μικροί ζαχαροπλάστες εν δράσει…” όπου τα μικρά παιδιά θα προετοιμάσουν τα γλυκά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και θα τους αποκαλυφθεί μία μυστική εορταστική συνταγή. Ώρα έναρξης: 17:00, στην αίθουσα της Παιδικής Βιβλιοθήκης.

Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου «Ο Γέρος του Μωριά», την Παρασκευή 23/12 στις 18.00, θα τραγουδήσει τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα Πελοποννήσου και Σύρου, στα σοκάκια του Μεσαιωνικού Οικισμού της Άνω Σύρου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου με τερματισμό την Πορτάρα. Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου

Tην Παρασκευή 23/12 στις 19.00, το Θέατρο Μορφές Έκφρασης φέρνει στο θέατρο Απόλλων την παιδική μουσικοθεατρική παράσταση “Πού ζει ο Άγιος Βασίλης;”, μία παράσταση που θα παρασύρει τα παιδιά σε μια πολύ όμορφη Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια, όπου η μουσική, το παραμύθι και το παιχνίδι πρωταγωνιστούν! “Ένα γράμμα παράπεσε από το ταχυδρομικό κουτί… πώς θα φτάσει στα χέρια του Άγιου Βασίλη; Ένα μαγικό τρένο, η χώρα των ξωτικών, μια υπέροχη σοκολατόσουπα και ένα αγόρι που ήταν πάντα πολύ άτακτο αλλά «δεν το ήθελε» θα μας οδηγήσουν στο σπίτι του πιο μαγικού ανθρώπου του κόσμου. Στο σπίτι του Άγιου Βασίλη!!!

Και ο Άγιος Βασίλης πού ζει τελικά; Θα καταφέρουν να βρούνε το πολύ καλά κρυμμένο σπίτι του; Θα ψάξουν παντού, αλλά τελικά θα ανακαλύψουν πως ο πιο μαγικός άνθρωπος του κόσμου ζει μέσα στην καρδιά μας!!! Σε αυτό το παραμύθι, το κάθε παιδί θα νιώσει ότι μπορεί να τον έχει πάντα κοντά του κάθε φορά που τα μάτια του λάμπουν από όνειρα, κάθε φορά που κάνει τους άλλους να χαμογελάνε, κάθε φορά που γίνεται καλύτερος!”

 

Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 18.00, η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση "Μουσικά Χριστούγεννα" που διοργανώνει ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέττων στο θέατρο Ευανθία Καϊρη και σε συνεργασία και με άλλους συλλόγους υπόσχεται να μας ταξιδέψει με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες, δεμένες με ιστορίες που θα μας καθηλώσουν. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί κλήρωση λαχειοφόρου αγοράς με πολλά δώρα.

Παραμονή Χριστουγέννων

Το πρωί του Σαββάτου 24/12 στις 11.00, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα βρίσκεται στην πλατεία Μιαούλη για να στείλει τις δικές της ιδιαίτερες "Μουσικές ευχές" για τα Χριστούγεννα στους δημότες και τις Αρχές του νησιού.

Από το πρωί έως και το βράδυ, κατά τη διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων (11.00- 14.30 & 17.30 – 21.00) , στους πεζοδρόμους του εμπορικού κέντρου της Ερμούπολης, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου έχει διοργανώσει εορταστικές εκδηλώσεις με μουσικές, κεράσματα και διασκεδαστές για τα παιδιά.

Το απόγευμα στις 18.00, στην περιοχή του Κάτω Μάννα, ο Εκπολιτιστικός σύλλογος Μάννα, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογο Λαζαρέττων & ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων διοργανώνουν όπως κάθε χρόνο την Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση “Αναπαράσταση της Φάτνης”. “Τα Χριστούγεννα είναι μια ξεχωριστή περίοδος για μικρούς και μεγάλους και δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από το να τα δούμε όλοι με την απλότητα και συνάμα τη μαγεία που τη βλέπουν τα παιδικά μάτια. Τα Χριστούγεννα είναι πολλά περισσότερα από μια απλή ημερομηνία στο ημερολόγιο. Η γέννηση του Θεανθρώπου είναι το νόημα που διέπει την ίδια μας της ζωή”.