«Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το Μισοφέγγαρο»

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ εικαστικών τεχνών της Kavilia cooperativa, το ParaMana Puppet Theatre, την Πέμπτη 19/01, θα παρουσιάσει την ενήλικη εκδοχή της παράστασης σύγχρονου πειραματικού θεάτρου σκιάς και αντικειμένων «Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το Μισοφέγγαρο», στις 21:00, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

"Το κορίτσι", είναι ένα διαχρονικό παραμύθι για ενήλικες που μας ταξιδεύει με τρόπο αλληγορικό πίσω στον Πόλεμο των Χαρακωμάτων και στις μη αναστρέψιμες συνέπειες όλων των πολέμων. Στον αντίποδα, η δύναμη της αγάπης, της πίστης και της επιμονής για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, έρχεται να προτείνει μία εναλλακτική πραγματικότητα όπου η επόμενη γενιά, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, χαράσσει μιαν νέα πορεία και αρχή για το ανθρώπινο είδος. Μέσα από την ιστορία θάρρους και την αυτοθυσίας ενός μικρού κοριτσιού που ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίδι για να σώσει την ψυχή του πατέρα του, ο οποίος μόλις γύρισε από τον πόλεμο, μαθαίνουμε τον τρόπο με τον οποίο η αγάπη μάς δίνει τη δύναμη να ξεπεράσουμε ακόμα και τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Η ηλεκτρονική μουσική & ηχοτοπία, η ατμοσφαιρική ζωντανή αφήγηση, η χρήση τρισδιάστατης απεικόνισης σκιάς και οι προβολές μέσα από έναν αυτοσχέδιο χειροκίνητο προτζέκτορα, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες ώστε το κοινό να μετέχει σε μια μοναδική θεατρική εμπειρία.

Η παράσταση ξεκίνησε την πορεία της πριν από δέκα χρόνια από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κι έκτοτε έχει περιοδεύσει σε Ελλάδα κι εξωτερικό ενώ έχει φιλοξενηθεί σε σημαντικά εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου στο Charleville-Mézières της Γαλλίας.

Μία βιωματική παράσταση

Η Αναστασία Παράβα, performer και καλλιτεχνική διευθύντρια του ParaMana Puppet Theatre, μιλάει στην “Κοινή Γνώμη’ για την καινοτόμα αυτή παράσταση αλλά και για το σύγχρονο πειραματικό θέατρο σκιάς και αντικειμένων: “Στις παραστάσεις μας δουλεύουμε πάρα πολύ με το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς με έναν διαφορετικό και πειραματικό τρόπο που δυστυχώς δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Ελλάδα αν και, πλέον, έχουν αρχίσει να γίνονται κάποια βήματα από την κοινότητα των κουκλοπαιχτών. Η αλήθεια είναι πως το θέατρο σκιάς έχει απίστευτες δυνατότητες και μία τεράστια γκάμα τεχνοτροπιών. Είναι ένα πολύ μαγικό αντικείμενο η τέχνη αυτή”.

Η τέχνη του κουκλοθέατρου στη χώρα μας , είναι σχεδόν παρεξηγημένη, με το κοινό να την έχει συνδυάσει σχεδόν αποκλειστικά με παιδικές παραστάσεις καθώς και με τον συμπαθή παιδικό ήρωα Καραγκιόζη, κάτι που η ομάδα του ParaMana Puppet Theatre έρχεται να μας αποδείξει ότι δεν ισχύει: “Αν κι έχει μεγάλη παράδοση στην Ανατολή και στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, όταν ακούμε κουκλοθέατρο ή θέατρο σκιάς , το μυαλό μας πηγαίνει κυρίως σε προσχολικές ηλικίες κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Το ParaMana Puppet Theatre άλλωστε δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στο χώρο φτιάχνοντας παραστάσεις και για παιδικό αλλά και για ενήλικο κοινό. Η συγκεκριμένη παράσταση απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες, ωστόσο μπορούν να την παρακολουθήσουν και έφηβοι άνω των 13 ετών” λέει η καλλιτέχνις ενώ μας δίνει και λίγες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση της παράστασης : “ Στην παράσταση γίνεται μία συζήτηση για το πώς θα μπορούσαν τελικά να σταματήσουν να υπάρχουν πόλεμοι στον πλανήτη. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αυτή η επιλογή; Κι αν ναι, πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Η παράσταση πραγματεύεται ναι μεν τον πόλεμο αλλά ταυτόχρονα μιλάει για εκείνα τα αρνητικά συναισθήματα, τα οποία όλοι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας αλλά διαχειριζόμαστε με διαφορετικό τρόπο, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουμε και να βρούμε λύσεις”.

Παρά το δύσκολο θέμα που πραγματεύεται η παράσταση, η Αναστασία Παράβα, μας καλεί να την παρακολουθήσουμε και να γνωρίσουμε από κοντά τον κόσμο του πειραματικού θεάτρου σκιάς και αντικειμένων: “Οι παραστάσεις μας είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικές. Στόχος είναι να έρθει ο θεατής για να ξεχαστεί και να καταφέρει να διεισδύσει σε έναν άλλο κόσμο. Να αφεθεί στην εικόνα και στον ήχο και να βιώσει μία μοναδική εμπειρία”.

Πρωτοτυπία και καινοτομία

Το ParaMana Puppet Theatre έχει εισάγει από το 2006 στην Ελλάδα μια μοναδική στο είδος της πρόταση για το θέατρο της κούκλας και τις εικαστικές τέχνες. Ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό Θεάτρο Σκιών, ανεβάζει πρωτότυπες, ολοκληρωμένες παραγωγές για παιδιά και ενήλικες σε σχολεία και θέατρα ανά την Ελλάδα και αποτελεί πόλο έλξης καλλιτεχνών από διαφορετικά περιβάλλοντα όπου αναμειγνύουν και παντρεύουν τις τέχνες τους, ανταλλάσουν ιδέες, εμπειρίες και εικόνες. Ανάλογα με την παραγωγή, οι συνεργασίες εμπλουτίζονται με νέους μουσικούς, καλλιτέχνες και τεχνικούς.

Μέσα από τις τέχνες, η ομάδα ParaMana εκφράζει σκέψεις, ανησυχίες και συναισθήματά γύρω από τον άνθρωπο, τη φύση και τον σύγχρονο πολιτισμό. Μοιράζεται τους προβληματισμούς που προκύπτουν, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στην πραγματικότητα, πιο αέρινη, άυλη και διαχρονική.

Στα έργα του ParaMana εφαρμόζονται και εξελίσσονται τεχνικές από το πειραματικό θέατρο σκιάς, την τρισδιάστατη απεικόνιση σκιάς, το θέατρο αντικειμένων, το σωματικό θέατρο και τον μικροσκοπικό κινηματογράφο, το video painting & mapping, πάντα σε προβολές HD και 4K, με χρήση readymade projectors, δυναμικό φωτισμό και ζωντανή ηλεκτρονική μουσική.

Τα έργα επενδύονται με original μουσική, η οποία χαρακτηρίζεται ως ηχοτοπίο. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα μεγαλύτερο πλαίσιο αφήγησης που ανακινεί λεπτά συναισθήματα και αγγίζει το υποσυνείδητο. Αρμονίες από βασικά όργανα όπως το πιάνο, το ακορντεόν ή τα πνευστά «δένουν» με ήχους από ηχογεννήτριες, synthesizers και waterphones για να συνοδεύσουν και να αναδείξουν την οπτική εμπειρία και την λεκτική αφήγηση.

Πληροφορίες παράστασης

Πότε: ΠΕΜΠΤΗ 19/01

Ώρα: 21:00

Που: ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, Ερμούπολη.

Είσοδος: 8.00€

Διάρκεια: 55 λεπτά

Ηλικίες: Ενήλικες (και έφηβοι από 13+)

Κρατήσεις: 6973364350, cie.paramana@gmail.com