Με επιτυχία ξανά, η μεγάλη διοργάνωση στη Σύρο, μετά από τρία χρόνια πανδημίας και παύσης των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Συριανό Καρναβάλι 2023: Η εντυπωσιακή επιστροφή

Συνέντευξη της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αλίκης Λεονταρίτη

Τις “σελίδες” της πολύτιμης παρουσίας του κατά την Αποκριάτικη περίοδο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, συνεχίζει να “γεμίζει” δυναμικά το Συριανό Καρναβάλι “Γεώργιος Σουρής”, μετά από τρία χρόνια πανδημίας, οπότε και φέτος επέστρεψε ξανά στην “καρδιά” των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι έσπευσαν να το “αγκαλιάσουν” και να συμμετέχουν στις δύο μεγάλες παρελάσεις, τις προηγούμενες ημέρες.

Άνω Σύρος και Ερμούπολη αποτέλεσαν τις χαρούμενες “πρωταγωνίστριες” της Καρναβαλικής περιόδου, όπου περίπου 1.000 καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους, σκορπώντας κέφι, χαρά, χρώμα και αισιοδοξία.

Με δυνατό “χαρτί” την παράδοση, η Σύρος γιόρτασε το Καρναβάλι φέτος, με την αναβίωση του εθίμου των “Ζεϊμπεκιών” στον μεσαιωνικό οικισμό το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η πρώτη καρναβαλική παρέλαση στα γραφικά σοκάκια. Την αμέσως επόμενη ημέρα, η φετινή διοργάνωση κορυφώθηκε στο ιστορικό κέντρο, με τις 12 ομάδες να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και να διέρχονται από τις κεντρικές οδούς της Ερμούπολης, για να καταλήξουν στην πλατεία Μιαούλη. Με “μπροστάρη” τον Γεώργιο Σουρή (Ανδρέα Τζίνη), το κέφι και η σάτιρα απογειώθηκαν, ενώ ιδιαίτερη υπήρξε η παρουσία και συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου της Άνω Σύρου, η οποία πραγματοποιήθηκε με συγκίνηση, δεδομένης της πρόσφατης απώλειας της 44χρονης μητέρας, Φλώρας Συρίγου.

Το σύνολο των συμμετεχόντων πραγματοποίησε τα χορευτικά δρώμενά του, με φόντο το μεγαλόπρεπο Δημαρχιακό Μέγαρο, ενώ με το αστείρευτο κέφι τους, οι δύο παρουσιαστές, Γιώργος Ρούσσος και Μαριάννα Βακονδίου “έντυσαν” τις δύο παρελάσεις. Με ενδυμασία που παρέπεμπε στο συριανό λουκούμι, τίμησαν το παραδοσιακό γλύκισμα του νησιού και προσέφεραν άφθονο γέλιο.

Σημειώνεται πως στις καρναβαλικές παρελάσεις έδωσαν το παρών – μεταξύ άλλων – ο δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, οι πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων Άνω Σύρου και Ερμούπολης, Πέτρος Ραουζαίος και Ανθή Χαλκιά αντίστοιχα, καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου.

Για όλα τα παραπάνω έδωσε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη” η Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις εντυπωσιακές εικόνες που χάρισαν οι καρναβαλιστές τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται πως τα τρία προηγούμενα χρόνια υπήρξαν αυστηροί υγειονομικοί περιορισμοί λόγω της Covid-19, οι οποίοι είχαν θέσει σε παύση τις παρελάσεις.

Οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν οι ακόλουθες: Δημοτικό Σχολείο Βάρης Μάννα & φίλοι: Αγρότες made in Greece, Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου: Απανωσυριανοί μπαλαδόροι, ΑΜΟΚ Άσπρο - Μαύρο όνειρα κάνω, 5ο Δημοτικό Σχολείο: Ο Βυθμός, Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας & φίλοι: Γλυκό τουρλουμπούκι, Ομάδα Πεζοπόρων: Δέκα χρόνια μες τις κούπες δεν τα βρήκαμε μπαστούνια Εκπαιδευτήρια ΔΕΛΑΣΑΛ: Η λογική της φαντασίας μας, Οι ωραίοι έχουν χρέοι: Basketonbezis vs Astoanakoubaton, Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Far Far dpsd, Εκείνοι οι ζαβοί: Zavoi en rose, Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου: Πέρα βρέχει και Syros by night: Σούρειος ίππος.

  • Το Συριανό Καρναβάλι “Γεώργιος Σουρής” επέστρεψε μετά από τρία χρόνια πανδημίας. Αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και οι καρναβαλικές παρελάσεις πραγματοποιήθηκαν ξανά στο νησί, σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη. Ποιος είναι ένας πρώτος απολογισμός από την πλευρά σας; Ουσιαστικά ολοκληρώθηκε επίσημα το αποκριάτικο πρόγραμμα για τη Σύρο.

“Το Συριανό Καρναβάλι πραγματοποιήθηκε ξανά μετά από τρία χρόνια απομάκρυνσής μας λόγω των γνωστών υγειονομικών συνθηκών. Θεωρώ ότι κυρίως με τις δύο καρναβαλικές εκδηλώσεις, τις δύο παρελάσεις της Άνω Σύρου και της Ερμούπολης, καταφέραμε μία καλά οργανωμένη ανατροπή της γκρίζας καθημερινότητας. Και το πιστεύω. Κάναμε μία ανατροπή. Άρα, αυτή η διοργάνωση φέτος, για εμάς, πήγε καλά. Είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα.”.

  • Το κομμάτι της συμμετοχής μικρών και μεγάλων στις καρναβαλικές παρελάσεις, πώς το αξιολογείτε; Φέτος υπήρξαν 12 ομάδες, αριθμός μικρότερος συγκριτικά με το παρελθόν. Πολλά έχουν σχολιαστεί γι αυτό το θέμα, ωστόσο, αποτελεί γεγονός πως ο αριθμός των συμμετεχόντων υπήρξε σημαντικός. Πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;

“Ακριβώς. Και αυτό το ανατρέψαμε. Νομίζω πως είναι αντιληπτό ότι τον αριθμό των ομάδων δεν τις ορίζει κανένα Γραφείο Πολιτισμού. Εμείς κάνουμε έγκαιρα την πρόσκληση και αυτό φαίνεται από το ότι πολύ οργανωμένα και από τον Οκτώβρη ξεκινήσαμε. Θέλω να πω πως ακόμη και τότε, δεν ήταν ξεκάθαρη η ατμόσφαιρα για το πώς θα μπορούσαν απρόσκοπτα να πραγματοποιηθούν οι καρναβαλικές παρελάσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δύσκολες καταστάσεις λόγω κορωνοϊού και ιώσεων ήταν προ των πυλών. Ήμασταν αρκετά συγκρατημένοι. Και αυτό όχι τυχαία γιατί και προσωπικά εγώ ήμουν σε επικοινωνία με την Πάτρα και με άλλους αντιδημάρχους. Ήμασταν όλοι με την ίδια λογική και το ίδιο σκεπτικό. Προχωρούμε με αργά και σταθερά βήματα.

Αλλά από τον Οκτώβρη είχαμε στείλει τις προσκλήσεις και είχαν δημοσιοποιηθεί και μέσα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Επομένως, ο αριθμός των ομάδων ορίστηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Όμως η ανατροπή έγινε πώς… Το ότι μπορεί φέτος να ήταν δώδεκα ομάδες, αλλά ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε τα 1.000 άτομα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Και όλη αυτή η πολυχρωμία και η συμμετοχή φάνηκε και στις δύο παρελάσεις. Αν και στην Άνω Σύρο ασφαλώς ήταν εκπρόσωποι των ομάδων, ωστόσο και εκεί είδαμε τον αποκριάτικο “παλμό”. Επιπλέον, την κορύφωση την είδαμε στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Ερμούπολης.”.

  • Πόσο ωφέλιμο είναι για τη Σύρο, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις της να αποκτήσουν εξωστρέφεια και να προσελκύουν κόσμο; Φέτος δεν είχαμε τη συμμετοχή ξένων χορευτικών ομάδων, παρόλα αυτά υπήρξε ένας μικρός αριθμός κόσμου που ήρθε στο νησί. Ποια είναι η άποψή σας;

“Όπως γνωρίζετε έχουμε και χορηγούς επικοινωνίας, την ΕΡΤ, την ΕΡΤ3 και προχθές ήμουν και στο κανάλι ΚΡΗΤΗ TV. Το ότι είμαστε ένας νησιωτικός προορισμός στην “καρδιά” του χειμώνα, έχει τις δυσκολίες του. Αλλά ασφαλώς εκείνο που γνωρίζω είναι ότι και φέτος, είχαμε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό επισκεψιμότητας και από τα γύρω νησιά και από την Αθήνα. Βέβαια τα στοιχεία θα τα δώσει το Λιμεναρχείο. Πραγματικά μου μεταφέρθηκε αυτό και είναι θετικό.

Σε ό,τι έχει σχέση με την εξωστρέφεια, η επιδίωξή μας πάντοτε - και μιλώ για τη διάρκεια αυτής της Δημοτικής Αρχής - είναι η προσπάθειά μας όχι μόνον για την περίοδο της Αποκριάς, αλλά και για το Πάσχα σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Τουρισμού, αλλά και για τα Χριστούγεννα. Έχουμε ένα πλήθος εκδηλώσεων και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Πραγματικά δεχόμαστε θετικά σχόλια. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Οπότε, όλα θα πάνε καλά. Είμαι αρκετά αισιόδοξη.”.

  • Σχολιάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως στην Άνω Σύρο, η μουσική έκλεισε νωρίς με δική σας ευθύνη. Ποια είναι επισήμως η απάντησή σας; Πώς σχολιάζετε αυτή τη στάση ορισμένων όταν παράλληλα “τρέχει” η διοργάνωση των καρναβαλικών παρελάσεων;

“Κατά τη διάρκεια της θητείας μου έχω απαντήσει ελάχιστες φορές, όταν έχω προκληθεί. Και αυτό γιατί δεν μου αρέσει καθόλου να βρίσκομαι σε πεδίο αντιπαράθεσης. Θεωρώ ότι είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή με σκοπό να προσφέρουμε για το καλό του νησιού μας. Πραγματικά ερωτήθηκα και απάντησα διότι στεναχωρήθηκα. Δεν το θεώρησα πως ήταν επίθεση στο πρόσωπό μου. Όλο αυτό ήταν λάθος. Η Σύρος που ξεκίνησε από τις 5 Φεβρουαρίου για τις εκδηλώσεις για τις Απόκριες και ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα σήμερα (σ.σ. χθες) και δουλέψαμε πολύ κάποιοι άνθρωποι για όλο αυτό, θεώρησα ότι μόνο κακό προκαλεί το να γίνονται ψευδή σχόλια και μέσω των social media που δημιουργούν μία άσχημη εικόνα για το νησί.

Επαναλαμβάνω λοιπόν, πως ο δήμος δεν έδωσε καμία εντολή στην υπεύθυνη εταιρεία ηχητικής κάλυψης για τη διάρκεια της μουσικής. Η διοργάνωση και στη λεπτομέρειά της, πήγε καλά. Ακολουθήθηκε από τον υπεύθυνο της εταιρείας η ίδια τακτική των προηγούμενων ετών. Είναι πραγματικά λυπηρό τέτοια γιορτινή ατμόσφαιρα να αμαυρώνεται με διάφορες σκοπιμότητες. Αλίμονο, δεν θα έδινα ποτέ εγώ αλλά ούτε και κανένας από τον Δήμο, εντολή να κλείσει η μουσική. Εδώ για το νησί συνεργαζόμαστε και πάμε για το καλύτερο. Εντολές δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν. Προσωπικά συνεργάζομαι με σκοπό να πάνε όλα καλά με έναν και μόνο σκοπό. Το καλύτερο αποτέλεσμα για το νησί μας.”.

  • Το καρναβάλι της Άνω Σύρου ξεκίνησε από το 1984 και στην Ερμούπολη από το 2011. Η προσπάθεια της κάθε Δημοτικής Αρχής οφείλει να κατευθύνεται προς την ενδυνάμωσή του ολοένα και περισσότερο;

“Αναμφισβήτητα. Ο καθένας βάζει το λιθαράκι του και οι επόμενοι ακολουθούν και έχουν μόνο μία υποχρέωση. Τον πήχη όχι μόνο να τον διατηρούν, αλλά να τον πηγαίνουν ακόμη υψηλότερα. Αυτό και μόνο.”.