Η Χρύσα Κατσαρίνη φέρνει την “Κουβέρτα” της στη Σύρο

Η Χρύσα Κατσαρίνη είναι μία εκ των σημαντικότερων και πιο επιτυχημένων stand up κωμικών της γενιάς της με έντονη παρουσία στο χώρο της. Δυναμική και αγωνίστρια, δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να εκφράσει τις απόψεις τις, είτε μέσα από τις παραστάσεις της, είτε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Απόψε στις 21.00, παίρνει την “Κουβέρτα” της κι επισκέπτεται για πρώτη φορά το θέατρο Απόλλων. Λίγο πριν την παράσταση, κάνει μία “στάση” στην Κοινή Γνώμη και μιλάει για όλα.

 

Ξεκινώντας θα ήθελα να πούμε λίγα πράγματα για την παράσταση “Κουβέρτα”.

“Είναι η δεύτερη stand up σόλο παράστασή μου. Η πρώτη ήταν το "Ό,τι πολυτιμότερο έχω'' που πλέον έχει ανέβει στο youtube. Είναι μία πολύ ιδιαίτερη παράσταση διότι αισθάνομαι ότι ωρίμασα κωμικά και μπήκα σε πιο δύσκολα θέματα. Νιώθω ότι βάθυνα σαν κωμικός. Εγώ είμαι story teller κωμικός, ουσιαστικά λέω ιστορίες από τη ζωή μου. Σε αυτήν τη δεύτερη παράσταση, οι ιστορίες είναι λίγο πιο δύσκολες από την πρώτη για αυτό και την αγαπάω λίγο παραπάνω, αν και νομίζω ότι έτσι γίνεται με καθετί καινούργιο που φτιάχνεις. Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα γιατί δεν είναι ένα θέμα που αναλύεται όπως συμβαίνει συνήθως σε μία θεατρική παράσταση, αλλά διάφορα θέματα που μπλέκονται το ένα μέσα στο άλλο”

 

Τι είναι αυτό περιμένεις από κάθε σου παράσταση; Ποιός είναι ο απώτερος στόχος;

“Το προφανές είναι και ο απόλυτος στόχος. Να γελάσει ο κόσμος. Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα σου πω ότι με κάθε παράσταση προσπαθώ να περάσω μηνύματα κτλ. Όχι! Εγώ απλά προσπαθώ να γελάει ο κόσμος, να περνάει καλά, να έρχεται και να φεύγει χαρούμενος. Τώρα, αν καταφέρω να περάσω και κάποια μηνύματα μέσα στην κωμωδία μου, αυτό είναι υπέροχο και χαίρομαι πάρα πολύ αν και όταν συμβαίνει”.

Η συγκεκριμένη παράσταση έρχεται σε μία πολύ δύσκολη ψυχολογικά στιγμή για όλους μας, μετά από ένα τριήμερο εθνικό πένθος και πριν ακόμα συνέλθουμε από το θρήνο και το θυμό για τους ανθρώπους που χάθηκαν στα Τέμπη. Η κωμωδία και το χιούμορ θεωρείς πως μπορεί να είναι η απάντηση στη μαυρίλα που ζούμε;

“Η αλήθεια είναι πως εγώ, στο τέλος του τριήμερου πένθους, έπαιξα παράσταση. Δεν ήθελα να την αφήσω γιατί οι θεατές ήταν άνθρωποι οι οποίοι είχαν αλλάξει δύο φορές τα εισιτήριά τους λόγω των απεργιών που είχαν προηγηθεί, είχαν ταλαιπωρηθεί πολύ και δεν είχα άλλες κενές ημερομηνίες, οπότε θα ακυρωνόταν η παράσταση. Αποφάσισα να την κάνω λοιπόν αλλά δεν ένιωθα καλά με το να κρατήσω τα χρήματα της συγκεκριμένης παράστασης. Ήθελα να βοηθήσω με κάποιον τρόπο. Ζήτησα επομένως από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να συνεργαστούμε και να τους κάνω δωρεά τα χρήματα από τα εισιτήρια. Το δεχτήκαν και χάρηκα πάρα πολύ.

Φοβόμουν πάρα πολύ σε αυτήν την παράσταση. Σκεφτόμουν ότι ο κόσμος θα είναι μουδιασμένος, δεν θα έχει διάθεση να γελάσει, μπορεί να μην έρθει καθόλου. Αλλά ήταν η πιο συγκλονιστική παράσταση της σεζόν. Ο κόσμος είχε πολύ μεγάλη ανάγκη να γελάσει και αυτό φάνηκε από τα πρώτα δευτερόλεπτα που άρχισα να μιλάω. Με έπιασαν πολλοί στο τέλος και μου είπαν σε ευχαριστούμε που μας απενεχοποίησες το γέλιο. Η αλήθεια είναι πως όλα τα συναισθήματα έχουν αξία. Ακόμα και στις κηδείες γελάμε ακριβώς γιατί το σώμα μας προσπαθεί να εξισορροπήσει τα συναισθήματά μας. Δεν μπορείς να βιώνεις μόνο ένα συναίσθημα συνέχεια. Ο κόσμος έχει πολύ μεγάλη ανάγκη την κωμωδία σε αυτήν την περίοδο όπως κι εγώ είχα ανάγκη αυτήν την παράσταση”.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, θα σε ρωτήσω κάτι για το οποίο γίνεται συχνά μεγάλη κουβέντα. Πρέπει να υπάρχει τελικά όρια στη σάτιρα;

“Είμαι της άποψης ότι δεν υπάρχουν όρια. Εμένα με τρομάζουν τα όρια στην κωμωδία γιατί είναι ξεκάθαρη λογοκρισία κι αν περάσει η λογοκρισία τότε είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα. Νομίζω ότι ο μόνος άνθρωπος που πρέπει να θέτει όρια στην κωμωδία του είναι ο ίδιος ο κωμικός ανάλογα με τις εμπειρίες του, τις ηθικές του αξίες, τα θέλω του, τα πιστεύω του. Από εκεί και πέρα, δημοκρατικά θα κριθεί από το κοινό και η επιλογή του κειμένου του και η επιλογή της κωμωδίας του γενικότερα. Το κοινό κρίνει κι επιλέγει το τι θέλει και τι όχι. Οτιδήποτε άλλο θεωρώ ότι είναι τρομακτικό”.

Είσαι από τις καλλιτέχνιδες που έχεις έντονη κοινωνική παρουσία. Παίρνεις θέση για σημαντικά και καίρια θέματα, κατεβαίνεις στους δρόμους, στις πορείες κτλ. Αυτή η επιλογή είναι περισσότερο καλλιτεχνική η προσωπική;

“Εάν ήταν καλλιτεχνική νομίζω ότι θα ήταν και υποκριτική. Αν κατεβαίνεις στους δρόμους κουβαλώντας τον τίτλο της δουλειάς σου, το κάνεις γιατί μάλλον αποσκοπείς σε κάτι άλλο. Εγώ το κάνω γιατί δεν μπορώ αλλιώς. Δεν αντέχω τον εαυτό μου αν δεν μιλήσω. Πολλές φορές μου λένε μην απαντάς σε τρολ κτλ αλλά δεν μπορώ να αφήνω αναπάντητα υπονοούμενα. Το ξέρω ότι μου κάνει κακό, το ξέρω ότι το κάνουν για να με ιντιριγκάρουν αλλά δεν μπορώ να κοιμηθώ και να ηρεμήσω αλλιώς. Παίρνω θέση, μιλάω από το βήμα που μου δίνεται προσπαθώντας να κάνω τον κόσμο λίγο καλύτερο, όσον αφορά τα δικά μου κριτήρια. Προσπαθώ να βοηθήσω και θα συνεχίσω να το κάνω γιατί δεν νομίζω ότι θα εφησυχαστώ ποτέ. Έχω περάσει από διάφορα στάδια στη ζωή μου. Έχω ζήσει πολλά και είμαι σε μία φάση που μπορώ να πληρώσω το ενοίκιό μου κάθε μήνα, κάτι που είναι μεγάλη υπόθεση για εμένα γιατί δεν το είχα δεδομένο μέχρι το 2018. Αυτό όμως δεν έχει αλλάξει τον τρόπο που σκέφτομαι, που αντιμετωπίζω τις καταστάσεις, οπότε πιστεύω ότι πάντα έτσι θα είμαι”.

Στην έχουν χρεώσει ωστόσο, αυτήν τη στάση ζωής αποκαλώντας σε υποτιμητικά ‘ινφλουένσερ’, ‘παπαγαλάκι του ΣΥΡΙΖΑ’ και διάφορα άλλα.

“Οποιαδήποτε διαφορετική άποψη από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης κι αν εκφράσεις, σε κατηγορούν ότι είσαι ΣΥΡΙΖΑ. Κάποια στιγμή συμμετείχα στο podcast της ΚΝΕ, και με αφορμή αυτό, σχολίασα: Τι είμαι τελικά; ΚΚΕ...; ΣΥΡΙΖΑ…;

Είναι ξεκάθαρο ότι είμαι αριστερή, αυτό το ξέρουν όλοι αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ψηφίζω, οπότε το να κάνεις σπέκουλες είναι τελείως χαζό. Μου έχουν χρεώσει διάφορα. Βέβαια, το να με πει κάποιος αριστερή, δεν με προσβάλλει. Ναι, είμαι αριστερή, αυτή είναι η ιδεολογία μου, έτσι μεγάλωσα και γαλουχήθηκα. Δεν θα αλλάξει αυτό, νιώθω καλά μέσα σε αυτό. Δεν υπήρξα ποτέ κομματικοποιημένη όμως και δεν τοποθετήθηκα ποτέ υπέρ κάποιου κόμματος. Θα σχολιάσω τα κακώς κείμενα και δεν προστατεύω κάποιους. Προσπαθώ να είμαι αντικειμενική αν και δεν είναι πάντα εύκολο. Είμαι άνθρωπος και δεν μπορώ να κρατάω ίσες αποστάσεις από όλους γιατί δεν είναι ίσες οι αποστάσεις”.

Παραβρέθηκες πρόσφατα στις πορείες και στις διαδηλώσεις για τα πτυχία των ηθοποιών. Θα ήθελα ένα σχόλιο για αυτήν την υποβάθμιση των καλλιτεχνών και του πολιτισμού γενικότερα που όλοι νιώθουμε ότι επιχειρείται συντονισμένα τον τελευταίο καιρό.

“Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που είμαι ηθοποιός, εμένα και τους συναδέλφους κωμικούς αυτό το προεδρικό διάταγμα δεν μας αφορά άμεσα. Εμείς είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες, παραγωγοί του εαυτού μας, οπότε δεν μας επηρεάζει γιατί δεν θα μας προσλάβει κάποιος κάπου. Ήμασταν όμως από την αρχή στην πρώτη γραμμή. Κάναμε απεργία στις παραστάσεις μας και στηρίξαμε τις καταλήψεις, γιατί είναι καθαρά θέμα αλληλεγγύης. Έπρεπε να στηρίξουμε αυτά τα νέα παιδιά που πραγματικά βγαίνουν στον κόσμο χωρίς καμία ελπίδα.

Γενικότερα τώρα, η αδιαφορία για τα θέματα αυτά είναι εντυπωσιακή. Είναι απίστευτο ότι έχει ξεσηκωθεί τόσος κόσμος αλλά δεν το γνωρίζει κανένας. Αν δεν υπήρχε το ίντερνετ δεν θα υπήρχε καμία ενημέρωση του κόσμου για το τι ακριβώς συμβαίνει. Κανένα κανάλι δεν το αναφέρει. Αισθάνομαι ότι υπάρχει απόλυτη ματαιότητα. Αγωνιζόμαστε αλλά δεν ιδρώνει κανένα αυτί. Θα σβήσει ο πολιτισμός και δεν θα το μάθει κανείς”.

 

Πληροφορίες παράστασης

«Κουβέρτα» με την Χρύσα Κατσαρίνη
Θέατρο Απόλλων
Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023, Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 10€* | Ταμείο εισόδου: 12€
Διοργάνωση & Επικοινωνία: Action Εστί | Artist & Event Management
Press & Info: www.ActionEsti.gr