O Δήμος Σύρου Ερμούπολης στηρίζει το Animasyros 2023

  • Παρασκευή, 10 Μαρτίου, 2023 - 06:16

Την υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη σύναψη προγραμματικής Σύμβασης “Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων” με συμβαλλόμενους το Δήμο Σύρου Ερμούπολης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ΑΜΚΕ – Πλατφόρμα – Εταιρεία Αστικού Πολιτισμού”, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 6 Μαρτίου. μετά από εισήγηση της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αλίκης Λεονταρίτη.

Όπως δήλωσε η κα Λεονταρίτη στην “Κοινή Γνώμη”, το συγκεκριμένο φεστιβάλ πρέπει να στηριχθεί διότι μόνο θετικά έχει προφέρει τόσα χρόνια στην τοπική κοινωνία, κάνοντας γνωστή τη Σύρο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. “Το Animasyros είναι γέννημα θρέμμα του Δήμου Σύρου Ερμούπολης. Περιμένουμε με αγωνία και ευελπιστούμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα εγκρίνει το αίτημά μας”.

 

Μία διαχρονικά δημιουργική συνεργασία

Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος, αιτιολογώντας την πρόταση προς το αρμόδιο Υπουργείο, το Animasyros ιδρύθηκε το 2018 από μία ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τον κινηματογράφο κινουμένων σχεδίων όπως και το νησί μας και οι οποίοι σταδιακά ενσωματώθηκαν δημιουργικά στην κοινωνία της Σύρου. Το φεστιβάλ που έχει σταθερά και από την πρώτη στιγμή τη στήριξη της δημοτικής και την περιφερειακής αρχής της Σύρου, αναπτύχθηκε σταδιακά έχοντας πλέον εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του νησιού μας αλλά και το σημαντικότερο φεστιβάλ animation της Μεσογείου. “Στα τέλη κάθε Σεπτέμβρη, οι κορυφαίοι επαγγελματίες και καλλιτέχνες του κλάδου αλλά και πλήθος επισκεπτών δίνουν ραντεβού στη Σύρο για να δουν την αφρόκρεμα της πρόσφατης παραγωγής animation σε προβολές στο θέατρο Απόλλων και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους εντός και εκτός Ερμούπολης και να συμμετάσχουν ή να διδάξουν σε σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων που αφορούν, όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες, τα άτομα με αναπηρίες και τους ηλικιωμένους του νησιού μας. Επιπλέον, εδώ και 8 χρόνια, η ομάδα Animasyros διοργανώνει τη μοναδική Aγορά για κινούμενα σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο”, είπε κάνοντας μία σύντομη αναφορά στο έργο και τις δράσεις του φεστιβάλ.

 

Η προσφορά του φεστιβάλ στην τοπική κοινωνία

Σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου και του φορέα διοργάνωσης του φεστιβάλ, η κα. Λεονταρίτη σημείωσε ότι υπήρξε ανέκαθεν θετική και συν τω χρόνω γίνεται ολοένα και πιο οργανική. Κάτι που τόνισε ότι αξίζει επίσης να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι οι διοργανωτές αναγνωρίζουν με ευγνωμοσύνη τη συμβολή του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας όλα αυτά τα χρόνια και προβάλλουν σταθερά το μήνυμα του φεστιβάλ με διττό στόχο. Αφενός ως φορέας προβολής της παγκόσμιας σκηνής των κινουμένων σχεδίων και αφετέρου ως πλατφόρμα προώθησης της Σύρου ως διεθνούς πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού.

“Η ραγδαία μεγέθυνση του φεστιβάλ είναι πιστεύω ορατή σε όλους. Αυτό ευλόγως γεννά και μεγαλύτερες οικονομικές ανάγκες που οι διοργανωτές καλούνται να καλύψουν από δημόσιες χρηματοδοτήσεις και ιδιωτικές χορηγίες καθώς, όρος της συμφωνίας του φεστιβάλ με τον Δήμο, από το ξεκίνημά του, έχει υπάρξει η δωρεάν πρόσβαση του κοινού σε όλες τις δράσεις του Animasyros. Σε μεγάλη έκταση, τα χρήματα αυτά δαπανώνται στην τοπική κοινωνία της Σύρου. Είναι αυτονόητο ότι τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια , τα καταστήματα και όλες οι συναφείς επιχειρήσεις του νησιού δουλεύουν πιο εντατικά την περίοδο διεξαγωγής του φεστιβάλ στα τέλη Σεπτεμβρίου, και οι διοργανωτές έχουν αποδείξει στην πράξη ότι στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις με την παραγωγή όλων των εκτυπώσεων στο νησί αλλά και με το πρόγραμμα συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με το φεστιβάλ που κάθε χρόνο διευρύνεται και παρέχει εκπτώσεις και κίνητρα σε κάθε είδους επιχείρηση”, ανέφερε συγκεκριμένα η κα. Λεονταρίτη.

 

Η οικονομική βιωσιμότητα του θεσμού

 

Όπως εξήγησε η κα. Λεονταρίτη, η δομή κάθε πολιτιστικής προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαιτεί την ισόποση οικονομική συμβολή του υπουργείου και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για τρία χρόνια, προς τη διοργάνωση. Καθώς έχουν γίνει οι προεργασίες και οι σχετικές μελέτες για την εφικτότητα υπογραφής, η αντιδήμαρχος δήλωσε ότι η στήριξη της προσπάθειας των διοργανωτών του φεστιβάλ ώστε να αποκτήσουν σταθερότερη βάση χρηματοδότησης, θα είναι προς όφελος της Σύρου σε ό,τι αφορά το εγχώριο και διεθνές πολιτιστικό της αποτύπωμα.“Πιστεύω ότι είναι η ώρα να προβούμε στο επόμενο βήμα που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του θεσμού για το μέλλον και θα αποτελέσει την πρώτη πολιτισμική προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού που γίνεται για φεστιβάλ του νησιού”, σχολίασε ολοκληρώνοντας την εισήγησή της.

 

Animasyros 2023

Φέτος, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2023. Το πρόγραμμα του 2023 περιλαμβάνει 7 διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, περιφερειακές δράσεις, νέες εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες και την Αγορά που αποτελεί, πλέον, κέντρο αναφοράς για τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στο «Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα», με τίτλο Anima Ancients, διατρέχει όλους τους πυλώνες του Φεστιβάλ και προσπαθεί να αναδείξει τους διαφορετικούς τρόπους που οι σύγχρονοι δημιουργοί της τέχνης του ανιμέισον έχουν συνομιλήσει, διαπραγματευτεί ή εμπνευστεί από την μακρά αυτή ιστορική περίοδο. 

Επιπλέον, το ANIMASYROS 2023 αναγνωρίζει τη σημαντική θέση της δημιουργικής βιομηχανίας ανιμέισον των χωρών της Ιβηρικής χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής και παρουσιάζει ένα ευρύ αφιέρωμα στις χώρες αυτές με τίτλο La Animaciόn Iberoamericana. Το αφιέρωμα δίνει περισσότερη έμφαση στις ταινίες μεγάλου μήκους για παιδιά και ενήλικες, ενώ φιλοξενεί και προγράμματα ταινιών μικρού μήκους που επιμελούνται συνεργαζόμενα Φεστιβάλ από την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική.