Δύο μόνιμες εκθέσεις για τη ζωή του σπουδαίου Συριανού Ρεμπέτη

Οι πενιές του Μάρκου "ταξιδεύουν" ψηφιακά στην Άνω Σύρο

Ένα μουσικό ταξίδι στον χρόνο, μέσω σύγχρονων ψηφιακών μέσων, θα έχουν τη χαρά να ζήσουν όσοι αποφασίσουν να επισκεφτούν την Άνω Σύρο και τη διπλή θεματική έκθεση αφιερωμένη στον Μάρκο Βαμβακάρη, με τις δύο χαρακτηριστικές ονομασίες, «Εμπειρίες και Ενθυμήματα». Η δουλειά που έχει γίνει στους δύο ξεχωριστούς χώρους είναι άκρως επαγγελματική και βοηθά τους απανταχού επισκέπτες να νιώσουν ότι μπαίνουν στην εποχή που έζησε και δημιούργησε τα ξεχωριστά του μουσικά αριστουργήματα, ο σπουδαίος Συριανός ρεμπέτης.

Την παρουσίαση των δύο χώρων, ανέλαβε ο εξαιρετικός, Τάσος Μπέλλας, ο οποίος έχει την ιδιότητα του πλοηγού ψηφιακών εφαρμογών και ήταν ένας εκ των δημιουργών, που "κρύβονται" πίσω από τη νέα εποχή των δύο εκθεσιακών χώρων. Με γλαφυρό τρόπο, παρουσίασε στους δημοσιογράφους τους χώρους της έκθεσης, μεταφέροντας μας τις εικόνες και τους ήχους, μίας άλλης εποχής. Το «παρών» στην παρουσίαση των χώρων, έδωσε και η ομάδα του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Α. Λεονταρίτη: "Η θεματική έκθεση Μάρκος Βαμβακάρης «Ενθυμήματα και Εμπειρίες» πήρε «σάρκα και οστά»"

Στην παρουσίαση βρέθηκε και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σύρου-Ερμούπολης, Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία δήλωσε περήφανη για αυτούς τους δύο χώρους, που έχουν δημιουργηθεί και απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους, είπε, ότι, "ο Δήμος είχε, έχει και θα έχει συνέχεια. Η θεματική έκθεση Μάρκος Βαμβακάρης «Ενθυμήματα και Εμπειρίες» πήρε «σάρκα και οστά». Όσο σημαντικό είναι, το τι παραλαμβάνουμε και ο σεβασμός, η συντήρηση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εξίσου σημαντική είναι η τιμή και αναγνώριση και ασφαλώς τι παραδίδουμε εμείς στις επόμενες γενιές. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους από την αρχή έως και σήμερα συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στο σχεδιασμό, προγραμματισμό και υλοποίηση αυτού του σύγχρονου έργου άρρηκτα συνδεδεμένου με τη ψηφιακή μας εποχή.

Οι δύο μόνιμες εκθέσεις στην Άνω Σύρο

Η έκθεση που μπορεί να επισκεφτεί όλος ο κόσμος, είναι μόνιμη και αναπτύσσεται σε δύο χώρους στην Πιάτσα της Άνω Σύρου. Αποτελείται από δύο ενότητες, αντίστοιχα σε δύο χώρους. 

Η πρώτη ενότητα, με τίτλο «Μάρκος Βαμβακάρης: Εμπειρίες» κλιμακώνεται σε δύο νέους χώρους, στους οποίους από τη μία παρουσιάζεται με πρωτότυπο τρόπο  η ιστορία και το περιβάλλον που καθόρισαν τον βίο και το έργο του Μάρκου και από την άλλη δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να έχει μία διαδραστική επαφή με μερικά σημαντικά τραγούδια του. Σε αυτό το περιβάλλον σύστημα ακουστικής ξενάγησης εμβαθύνει στην ιστορία της λαϊκής μουσικής και τη σημασία του έργου του Μάρκου Βαμβακάρη. Η δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα» αποτελεί την αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκθεση που υπήρχε από πριν (από το 1995) στην Άνω Σύρο. Στην έκθεση αυτή συγκεντρώνονται κάποια προσωπικά αντικείμενα του Μάρκου και μερικά ακόμη που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του. Με σύστημα ακουστικής ξενάγησης ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ακούσει αποσπάσματα από τις διηγήσεις του ίδιου στην αυτοβιογραφία του. 

Το έργο αυτό υλοποιήθηκε από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης με σκοπό να προσφέρει στην τοπική κοινωνία, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού, την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του νησιού, τη συμβολή του στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας και φυσικά τον Μάρκο Βαμβακάρη και το έργο του. 

Ο νέος χώρος με την ονομασία «Εμπειρίες»

Η έκθεση εξελίσσεται σε 16 πάνελ με τις πολλές και διαφορετικές θεματικές ενότητες. Αναλυτικά οι ενότητες αυτές είναι, η Αναδρομή στην ιστορία της Σύρου, η δημοτική, λαϊκή και αστική μουσική του 19ου-20ού αιώνα, το φαινόμενο του «ρεμπέτη», η Μικρασιατική Καταστροφή, η επίθεση του «εθνικού αστισμού», η Κατοχή και η ένδειά της, η αυγή του «αρχοντορεμπέτικου», ο μικρός Μάρκος στη Σύρα, η φυγή στον Πειραιά, η ξακουστή «Τετράς» του Πειραιώς, η δισκογραφία στην Ελλάδα, τα δύσκολα χρόνια (1950-1959), η νέα εποχή 1959-1974, η παρακαταθήκη του έργου Βαμβακάρη, βιογραφικό σχεδιάγραμμα του ανθρώπου Βαμβακάρη. Τα πάνελ προσφέρουν σε ηλεκτρονικές οθόνες κυλιόμενες συνθέσεις οπτικού υλικού που σχετίζονται με τη Θεματική τους. Ακουστική ξενάγηση εμβάθυνσης σε πέντε γλώσσες. 

Η εμπειρική επαφή με 10 από τα σημαντικότερα τραγούδια του Βαμβακάρη γίνεται από ένα σύστημα πολυμέσων, το οποίο χειρίζεται ο επισκέπτης καθορίζοντας τις προτιμήσεις λειτουργίας του. Εφόσον ο επισκέπτης το επιθυμεί, μπορεί να επιλέξει ένα από τα βασικά όργανα του τραγουδιού της επιλογής του και να συνοδεύσει την αναπαραγωγή του. Επίσης, μπορεί να επιλέξει η συμμετοχή του να μαγνητοσκοπηθεί. Το υλικό αυτό, μετά από τυπικό έλεγχο μπορεί να αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Η αναπαραγωγή των τραγουδιών συνοδεύεται από την προβολή ειδικών για κάθε τραγούδι video clip που επιχειρούν να παρουσιάσουν το συναισθηματικό, ιστορικό και μουσικό περιεχόμενο του επιλεγμένου τραγουδιού. Η εφαρμογή λειτουργεί σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί από την είσοδο της έκθεσης, ένα ειδικό μηχάνημα-"ξεναγό" όπου μπροστά σε κάθε πάνελ, θα μπορεί να πληκτρολογήσει διαφορετικό αριθμό, για να ακούσει πιο αναλυτικά, την ιστορία της εκάστοτε θεματικής ενότητας.

Ο παλιός αλλά ανανεωμένος χώρος «Ενθυμήματα»

Στην έκθεση περιλαμβάνονται προσωπικά αντικείμενα του Μάρκου Βαμβακάρη, χειρόγραφα και έγγραφα, καθώς και μουσικά όργανα που συνήθως πλαισίωναν τις εκτελέσεις έργων του. Επίσης, μουσικός εξοπλισμός όπως χειροκίνητοι φωνογράφοι, δίσκοι γραμμοφώνου, μερικές πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών του Μάρκου Βαμβακάρη, κ.α. Σε ειδική βιτρίνα συγκεντρώνονται, οι σημαντικότερες εκδόσεις και παραγωγές για τον Μάρκο Βαμβακάρη και τα ρεμπέτικα. Σε μεγάλη οθόνη παρουσιάζονται δύο βίντεο με απόψεις για το έργο του Βαμβακάρη και την απήχησή του. Επίσης, παρουσιάζονται αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του σε ηχητική διήγηση σε πέντε γλώσσες. Τέλος, να αναφέρουμε ότι η θέα από τον συγκεκριμένο χώρο, είναι ανεπανάληπτη και συμπληρώνει ιδανικά την εμπειρία του επισκέπτη.

Ωράριο λειτουργίας και χρόνος επίσκεψης

Οι δύο χώροι λειτουργούν Δευτέρα - Παρασκευή (16:00-22:00) και τα σαββατοκύριακα (17:00-22:00). Ο χρόνος επίσκεψης και στους δύο χώρους εκτιμάται από 40 λεπτά έως 2 ώρες, ανάλογα με το ενδιαφέρον και τις δραστηριότητες του επισκέπτη.