Έκθεση ζωγραφικής της Νίκης Δράκου στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης

“Φορτηγά και άλλα πλοία”

  • Δευτέρα, 3 Ιουλίου, 2023 - 06:16

«Φορτηγά και άλλα πλοία στο λιμάνι της Ερμούπολης. Έρχονται, φεύγουν, φορτώνουν και ξεφορτώνουν, φέρνουν κοντά πρόσωπα αγαπημένα και διηγήσεις για ταξίδια και  ακρινούς τόπους. Χαρά και λύπη συνεχόμενη. Εικόνες πληγωμένων σκαριών που έρχονται για επισκευή. Παιδικές μνήμες που αναδύονται ξαφνικά και κυριαρχούν».

Εικόνες και μνήμες αποτυπωμένες στον καμβά από την κα. Νίκη Δράκου και τις οποίες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει από αύριο Τρίτη, όταν και πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής, στην αίθουσα Τέχνης “Εμμ. Ροΐδη”, στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης.

Παρόλο που εδώ και χρόνια είναι μόνιμη κάτοικος Θεσσαλονίκης, η κα. Δράκου – αδερφή της εντεταλμένης συμβούλου Παιδείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Ειρήνης Δράκου – πάντα επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της, τη Σύρο, ο οποίος, όπως εξομολογείται, στην “Κοινή Γνώμη”, αποτελεί για εκείνη πηγή έμπνευσης.

“Πως να μιλήσω για τα φορτηγά; Τι να πω για κάτι που για τους Συριανούς είναι δεδομένο από την στιγμή της γέννησής τους; Οι εικόνες τους είναι στην ζωή μας από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας. Οι ιστορίες τους είναι μνήμες κοινές και ξεχωριστές. Δεν μπορούμε να φανταστούμε οικογένειες χωρίς έναν τουλάχιστο ναυτικό. Στην Σύρο, με το Νεώριο, είμαστε τόσο εξοικειωμένοι όλοι με τα φορτηγά, που κάποιες φορές παιδιά κολυμπούσαμε ανάμεσά τους στο «Ηλεκτρικό» και οι βουτιές των αγοριών στο «Νησάκι» από την δεξαμενή ήταν επίδειξη ικανοτήτων και θάρρους.  Το λιμάνι ζωντανό κύτταρο του νησιού δεχόταν από πάντα κάθε είδους πλοίου. Έρχονταν, έφευγαν, φόρτωναν, ξεφόρτωναν, έφερναν κοντά πρόσωπα αγαπημένα, διηγήσεις για ταξίδια και μακρινούς τόπους. Χαρά και λύπη συνεχόμενη”, τονίζει χαρακτηριστικά η κα. Νίκη Δράκου, αναφερόμενη στην έκθεση ζωγραφικής της. 

Τα έργα που θα παρουσιαστούν από αύριο στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης είναι μία δουλειά περίπου τριών χρόνων. Σε κάθε επίσκεψή της στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η κα Δράκου αποτύπωνε στο χαρτί εικόνες τις οποίες μετέτρεπε σε ολοκληρωμένα έργα τέχνης, κατά την επιστροφή της στη Θεσσαλονίκη. 

Αναφορικά, τώρα, με το “μικρόβιο” της ζωγραφικής η Νίκη Δράκου σημειώνει: “Δεν ξέρω πως άρχισα να τα ζωγραφίζω εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια. Σίγουρα είναι ένας κόσμος ατελείωτος που δεν χωρά στον καμβά, που προκαλεί δέος, που δεν αποτυπώνεται εύκολα. Ένα πολύ μικρό κομμάτι τους είναι εδώ.  Πολλές φορές ζωγραφίζεις για να καταπολεμήσεις τους φόβους σου, νομίζω πως αυτό συνειδητοποίησα στην πορεία. Τα πλοία όταν ήμουν  παιδί, μου φαινόταν τεράστια. Εμείς στο επίπεδο της θάλασσας δίπλα τους και το βλέμμα μας να υψώνεται στην πρύμνη τους… Δεν νοιώθαμε κανένα είδους φόβο όταν παίζαμε με τους κάβους τους. Μετά είχα την εντύπωση πως τα πλοία που δεν μας παίρνουν μαζί τους, μας αφήνουν με τα ανεκπλήρωτα όνειρά μας στην στεριά, να συμβιβαζόμαστε με αυτά και να ελπίζουμε στο κάποτε”. 

Χαρακτηριστικά, όμως, για την έκθεση της κας. Δράκου είναι και τα λόγια του εικαστικού Γιάννη Αδαμαντίδη, ο οποίος είδε από κοντά μέρος της δουλειάς της, στη Θεσσαλονίκη. 

“Η ζωγράφος Νίκη Δράκου , γέννημα θρέμμα της Σύρου, μας ξαφνιάζει ακόμα μία φορά με τα έργα της  απεικονίζοντας "φορτηγά και άλλα πλοία " που αναπαύονται στο λιμάνι της Σύρου. Ανατρέχοντας σε βιωματικές συγκινήσεις και θύμησες  η ζωγράφος μας ταξιδεύει νοερά σε θάλασσες φουρτουνιασμένες  ή γαλήνιες. Η χειρονομία της  ντελικάτη, λες και δεν θέλει να ταράξει την απόκοσμη ηρεμία των πλοίων, αγγίζει τον θεατή που ταυτίζεται απόλυτα με το συναίσθημα που εκπέμπουν τα έργα της . Πλοία που άλλοτε μας θωρούν περήφανα και άλλοτε μας κλείνουν το μάτι περιπαικτικά και μας καλούν να συμμετάσχουμε στην ιστορία τους. Τελικά η ζωγράφος πετυχαίνει αυτό που είναι το απαύγασμα ενός έργου τέχνης , δηλαδή να μας συγκινήσει , να ανοίξει διάλογο με την φαντασία μας και να μας προετοιμάσει για το δικό μας εσωτερικό ταξίδι!”, επισημαίνει εύστοχα ο κ. Αδαμαντίδης. 

Να σημειώσουμε ότι η έκθεση “Φορτηγά και άλλα πλοία”, που συνδιοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 17 Ιουλίου. Οι ώρες λειτουργίας της θα είναι καθημερινά από τις 11.00 έως τις 13.30 και από τις 19.00 έως τις 22.00.