Η πρώτη φωτορεαλιστική ατομική έκθεση του εικαστικού Αντώνιου Ασπρόμουργου στην Ελλάδα

“Συλλογές Αναμνήσεων”

  • Παρασκευή, 18 Αυγούστου, 2023 - 06:17

Η “Συλλογές Αναμνήσεων” του Αντώνιου Ασπρόμουργου είναι η πρώτη φωτορεαλιστική ατομική έκθεση του εικαστικού στην Ελλάδα, μετά την πρόσφατη επιστροφή του από μακρόχρονη παραμονή στην Καλιφόρνια, γενέτειρα του φωτορεαλιστικού κινήματος στα τέλη του 1960.

Η έκθεση θα λάβει χώρα από το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα τέχνης “Γ. & Ε. Βάτη”, στην πλατεία Μιαούλη, της Ερμούπολης. 

Ο προσδιορισμός της έννοιας συλλέγω είναι για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστός και μοναδικός. Τα βιώματα και οι αναμνήσεις γίνονται πραγματικότητα μέσα από χειροπιαστές μεγάλες συλλογές καθημερινών αντικειμένων ή μικρών πολύτιμων θησαυρών, που για τον κάθε άνθρωπο έχουν ιδιαίτερη σημασία. 

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας συλλέγουμε εμπειρίες και αναμνήσεις. Οι πολύχρωμες φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις των έργων του Αντώνιου Ασπρόμουργου αντανακλούν την ποικιλομορφία των συναισθημάτων που πηγάζουν από αυτές τις αναμνήσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί πως έργα του εικαστικού βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική και Ασία και  έχουν αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς από το Art Renewal Center, American Portrait Society και International Guild of Realism. Έχουν επίσης γίνει εξώφυλλα σε διεθνή περιοδικά τέχνης και περιοδικές εκδόσεις στην Ελλάδα.

“Οι πίνακες και τα σχέδια του Αντώνη Ασπρόμουργου,  μας ταξιδεύουν πίσω σε ξέγνοιαστες, παιχνιδιάρικες και πολύχρωμες παιδικές εμπειρίες κρυμμένες στις αναμνήσεις μας. Η έμπνευση του ελληνικού κυκλαδικού φωτός και των χρωμάτων είναι πλέον πολύ εμφανής στα έργα του καλλιτένχη μετά την εξαετή παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ασχολήθηκε και εμπνεύστηκε από το κίνημα του Φωτορεαλισμού”, τονίζει χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, αναφερόμενη στην έκθεση “Συλλογές Αναμνήσεων”, προσθέτοντας, μάλιστα, πως “η σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια προαναγγέλλει την υπομονή και την αφοσίωση που απαιτείται για την ολοκλήρωση τόσο της μικρής, όσο και της μεγάλης κλίμακας των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση. Με σαφείς αναφορές στη ζωγραφική του κλασικού ρεαλισμού, ο Ασπρόμουργος προσεγγίζει τα θέματα και τις συνθέσεις του με μια νέα θεώρηση. Ο καλλιτέχνης δεν στοχεύει σε έναν απλό προβληματισμό, αλλά προφανώς επιθυμεί να προκαλέσει μία ανάμνηση, αναδύοντας συναισθήματα και ενθαρρύνοντας έτσι τον παρατηρητή να εξερευνήσει κάθε μικτή λεπτομέρεια του έργου”.

Ο Φωτορεαλισμός  σαν τεχνοτροπία

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει στο σημείωμα του για τον Φωτορεαλισμό, ο Δρ. Μελ Γιοάκουμ, Ιστορικός Τέχνης και Ανεξάρτητος Επιμελητής και Αρχειοφύλακας:

“Ένα από αυτά τα κινήματα που κέρδισε δημοσιότητα στα μέσα του 1960 είναι ο Φωτορεαλισμός, μια τεχνοτροπία η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει πίνακες και σχέδια τα οποία μοιάζουν με φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης. Η χρήση των φωτογραφιών σαν αναφορές επιτρέπει στους καλλιτέχνες να αιχμαλωτίσουν φευγαλέες στιγμές και περίπλοκες λεπτομέρειες  που θα ήταν δύσκολο να αποδοθούν μόνο από μνημονικές αναπαραστάσεις. Ο Φωτορεαλισμός εμφανίστηκε αρχικά σαν μια αντίδραση στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό και Μινιμαλισμό και εστίασε στο να σχηματίσει μια παραστατική τέχνη, αναπαράγοντας σχολαστικά κάθε λεπτομέρεια, υφή και φωτεινό εφέ οδηγώντας σε πίνακες και σχέδια τα οποία είναι σχεδόν πανομοιότυπα με τις φωτογραφίες και επανασυνδέοντας την τέχνη με τις εικόνες στις ζωές και τα περιβάλλοντα απλών εργαζόμενων ανθρώπων.
Ο Φωτορεαλισμός στοχεύει στο να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση της πραγματικότητας, θολώνοντας τα σύνορα μεταξύ τέχνης και ζωής. Αναπαριστώντας με ακρίβεια κάθε λεπτομέρεια, - όπως την υφή του δέρματος ή τις αντανακλάσεις ενός ποτηριού - οι καλλιτέχνες του Φωτορεαλισμού προκαλούν τους θεατές να  αμφισβητήσουν τις ίδιες τους τις αντιλήψεις, συχνά εκμαιεύοντας μια αίσθηση κατάπληξης και αμφιβολίας.  Με τον Φωτορεαλισμό, δεν απαιτείται πλέον ερμηνεία ή ανάλυση – οι εικόνες παρουσιάζονται σε ένα αναγνωρίσιμο πλαίσιο.
Ο Φωτορεαλισμός είναι ένα σημαντικό κίνημα με επιρροή το οποίο αμφισβητεί την αντίληψη της πραγματικότητας και ωθεί στα σύνορα των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων. Μέσω σχολαστικής προσοχής στη λεπτομέρεια και τεχνικής δεξιοτεχνίας, οι φωτορεαλιστικοί καλλιτέχνες δημιουργούν έργα τα οποία είναι σχεδόν πανομοιότυπα με τις φωτογραφίες. Ο Φωτορεαλισμός συνεχίζει να σαγηνεύει το κοινό και να εμπνέει καλλιτέχνες, υπενθυμίζοντας μας να εκτιμούμε την ομορφιά και την πολυπλοκότητα του κόσμου γύρω μας, τη δύναμη της τέχνης να αντικατοπτρίζει και να ερμηνεύει την πραγματικότητα και να αναμοχλεύει συναισθήματα”.

Λίγα λόγια για τον Αντώνιο Ασπρόμουργο

Γεννημένος από Έλληνες γονείς στο Δυτικό Βερολίνο, στη Γερμανία, ο Αντώνιος σπούδασε στην Ελλάδα αποφοιτώντας από τη σχολή Καλών Τεχνών της ΑΚΤΟ.  Ξεκίνησε την καριέρα του ως γραφίστας και έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορους εκδοτικούς οίκους διάσημων περιοδικών (Liberis Publications – Vogue, IMAKO – Nitro / Downtown). Από το 1993 έως το 2016 δούλεψε σαν ανεξάρτητος εικονογράφος και γραφίστας. Κατακτώντας τεχνικές σε ψηφιακά και έντυπα μέσα, εξειδικεύτηκε σε τομείς όπως μόδα, παιδικά βιβλία, καλλιτεχνικά εξώφυλλα και εικονογράφηση χαρακτήρων. Τα τελευταία 7 χρόνια ο Αντώνιος δουλεύει αποκλειστικά ως ζωγράφος. 

Η  δουλειά του καλλιτέχνη έχει χρησιμοποιηθεί για την εικονογράφηση περιοδικών (Vogue, Marie Claire, FHM, Mirror, Life & Style κ.α.),βιβλίων (από συγγραφείς όπως Ευγένιος Τριβιζάς , Christoph Galfard, Βίκυ Καγιά, Χριστίνα Πολίτη κ.α.), ψηφιακών δίσκων (Heaven Records, FM Records), τηλεοπτικών καναλιών όπως Mega Channel  και σε ειδικές παρουσιάσεις όπως στο Ίδρυμα Ευγενίδου και στην Olympic Airways.  Σαν εκπαιδευτής έχει παραδώσει μαθήματα στη θεωρεία χρωμάτων, ελεύθερο σχέδιο, σχέδιο μόδας και εικονογράφηση παιδικού βιβλίου στο Κολλέγιο Αθηνών. Ο Αντώνιος Ασπρόμουργος έχει στούντιο στη Σύρο, στην Ελλάδα έπειτα από εξαετή διαμονή στην Καλιφόρνια όπου επικεντρώθηκε στο να ερευνά και να δημιουργεί έργα σε στυλ Φωτορεαλισμού.

Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την επιμέλεια της οποίας έχει ο Γιώργος Αλτουβλας, θα διαρκέσει έως και τις 26 Σεπτεμβρίου και οι ώρες λειτουργίας της είναι Δευτέρα -Τρίτη - Τετάρτη – Πέμπτη -Παρασκευή: 19:00 – 22:00 και Σάββατο – Κυριακή: 11:00 - 14:00 και 19:00 – 22:00.