Χορωδιακό αφιέρωμα στον Μανώλη Μητσιά από τον Μουσικό Όμιλο Σύρου

“Από την Ελευσίνα στη Σύρο”

  • Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023 - 06:16

Τα 55 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς του Μανώλη Μητσιά στο ελληνικό μουσικό στερέωμα, θέλει να τιμήσει ο Μουσικός Όμιλος Σύρου, που διοργανώνει ένα μουσικό χορωδιακό αφιέρωμα στον καταξιωμένο ερμηνευτή, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 20:30, στο θέατρο Απόλλων. 

“Εμείς ως Μουσικός Όμιλος τα τελευταία χρόνια, από το 2014 και μετά, πάντα κάναμε χορωδιακά αφιερώματα κυρίως σε μεγάλους συνθέτες της χώρας μας, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Κατσαρός. Αυτή τη χρονιά όμως θέλαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στον Μανώλη Μητσιά, ο οποίος είναι προσωπικός μας φίλος, φίλος του Μουσικού Ομίλου και που τον είχαμε αναγορεύσει σε επίτιμο μέλος του πριν κάποια χρόνια, καθώς πάντα μας βοηθούσε, έχοντας κάνει μαζί πολλές συναυλίες”, τονίζει στην “Κοινή Γνώνη” ο πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου Σύρου, Γιάννης Αργυρίου. 

Στη ξεχωριστή αυτή συναυλία, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της Σύρου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία μεγάλη γκάμα από τις επιτυχίες που κατά καιρούς έχει ερμηνεύσει ο Μανώλης Μητσιάς.

“Το κοινό θα παρακολουθήσει γνωστές επιτυχίες του Μανώλη Μητσιά, διαφόρων συνθετών. Το πρώτο μέρος θα είναι κάποια τραγούδια που θα ερμηνευτούν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, ο οποίος θα συνοδεύεται από μία ομάδα πολύ καλών μουσικών και μόνιμων συνεργατών του, ενώ στο δεύτερο μέρος θα βγει η χορωδία του Ομίλου μας που θα τον συνοδεύσει σε 10 τραγούδια χορωδιακά”, επισημαίνει ο κ. Αργυρίου. 

Με 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα μουσικά δρώμενα της Σύρου, ο Μουσικός Όμιλος μέσα από τις δράσεις του, εκτός από το να τιμήσει καταξιωμένους καλλιτέχνες της χώρας μας, προσπαθεί να προβάλλει και την χορωδιακή μουσική. 

“Στόχος μας μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις είναι να προβάλλουμε την χορωδιακή μουσική. Άλλωστε, ο Μουσικός Όμιλος Σύρου ήταν πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα από το 1983 που ιδρύθηκε και φέτος στο χορωδιακό φεστιβάλ που διοργανώσαμε, γιορτάσαμε τα 40 χρόνια ύπαρξης του Ομίλου μας. Βέβαια, πλέον στη Σύρο υπάρχουν κι άλλες χορωδίες, όπως της Ορχήστρας των Κυκλάδων και της Ευαγγελίστριας, τις οποίες εμείς στηρίζουμε στην προσπάθειά μας να προβάλλουμε το χορωδιακό δυναμικό του νησιού και φυσικά πάντα τους έχουμε μία θέση στο φεστιβάλ που διοργανώνουμε κάθε χρόνο”, καταλήγει στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου Σύρου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές των εισιτηρίων είναι: Πλατεία-18Ε, Θεωρεία Α-15Ε, Θεωρεία Β-12Ε & Εξώστης-10Ε. Προπώληση γίνεται μέσω του Ticket Services, αλλά στα ταμεία του θεάτρου Απόλλων. 

Επίτιμος δημότης Σύρου - Ερμούπολης 

Η συναυλία – αφιέρωμα του Μουσικού Ομίλου Σύρου στον Μανώλη Μητσιά έρχεται να ολοκληρώσει με τον πλέον μοναδικό τρόπο την αναγόρευση του καλλιτέχνη ως επίτιμου δημότη Σύρου – Ερμούπολη, η οποία θα λάβει χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου. 

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του δημάρχου Νίκου Λειβαδάρα, προκειμένου ο Δήμος να αναγνωρίσει τη σπουδαία πορεία ζωής με συνέπεια, αξιοπρέπεια και ποιότητα, αλλά και την καλλιτεχνική πορεία του Μανώλη Μητσιά, κατά την οποία τίμησε και τιμά το ελληνικό τραγούδι τόσο με τη στάση και τις επιλογές του, όσο και με τις ερμηνείες του, αποτελώντας αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά κεφάλαια της χώρας. 

Ποιος είναι ο Μανώλης Μητσιάς 

Ο Μανώλης Μητσιάς γεννήθηκε στα Δουμπιά Χαλκιδικής. Από μικρός ασχολήθηκε με τη Βυζαντινή μουσική, ψέλνοντας στην εκκλησία του χωριού του. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν βυζαντινοί ύμνοι, παραδοσιακά της ιδιαίτερης πατρίδας του και αργότερα λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας 1950-1960. Εκείνο το διάστημα ανακάλυψε μουσικά τα τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων συνθετών Μάνου Χατζηδάκη και Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία και καθόρισαν τη μουσική του διαδρομή. Αργότερα, στη Θεσσαλονίκη ακολούθησε ανώτερες σπουδές, έγινε μέλος της χορωδίας “Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος” και δημιούργησε την πρώτη μπουάτ στη Θεσσαλονίκη. 

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, συνελήφθη από το δικτατορικό καθεστώς, δικάστηκε και φυλακίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση. Εκείνη την περίοδο ο τότε διευθυντής και παραγωγός της δισκογραφικής εταιρείας "Λύρα" Αλέξανδρος Πατσιφάς, άκουσε στη Θεσσαλονίκη τον Μανώλη Μητσιά και τον παρότρυνε να κατέβει στην Αθήνα. 

Πράγματι ο Μανώλης Μητσιάς επιχείρησε την κάθοδό του στην Αθήνα και γνωρίστηκε με το συνθέτη Δήμο Μούτση στον χώρο όπου έπαιζε ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης. Ο Δήμος Μούτσης του πρότεινε συνεργασία με τη κορυφαία τότε δισκογραφική εταιρεία “Κολούμπια” και παραγωγό τον Τάκη Λαμπρόπουλο. Η συνεργασία αυτή καρποφόρησε και δισκογραφήθηκε το 1969. Σε αυτό τον δίσκο περιέχεται η μεγάλη επιτυχία "Στην Ελευσίνα μια φορά". 

Από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα, σ Μανώλης Μητσιάς σφραγίζει με το προσωπικό του ήθος και ύφος το ελληνικό τραγούδι. Έχει τραγουδήσει στους Έλληνες του εξωτερικού, σχεδόν σε όλο τον κόσμο, πάντα με μεγάλη επιτυχία, και έχει δώσει συναυλίες σε στάδια στην Αθήνα, σε όλη την Ελλάδα και σε διεθνούς φήμης συναυλιακούς & πολιτιστικούς χώρους, όπως το θέατρο Ηρώδου του Αττικού, αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Επίσης, συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζηδάκη, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Δήμο Μούτση, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Χρήστο Λεοντή, τον Μάριο Τόκα, τον Σταμάτη Σπανουδάκη, τον Γιάννη Σπανό, τον Ηλία Ανδριανόπουλο, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Θεόδωρο Δερβινιώτη, τον Νότη Μαυρουδή, τον Λίνο Κόκκοτο, τον Διονύση Τσακνή, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Αντώνη Βαρδή και την Ελένη Καραΐνδρου. 

Τέλος, συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους ποιητές και στιχουργούς, όπως τον Γιώργο Σεφέρη, τον Νίκο Γκάτσο, τον Νίκο Καρούζο, τον Μάνο Ελευθερίου, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τον Άλκη Αλκαίο, τη Λίνα Νικολακοπούλου και ερμήνευσε έργα του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, της Κωστούλας Μητρόπουλου και του Γιάννη Λογοθέτη, καθώς επίσης και ύμνους του Αγιορείτη Μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη.