Δύο Συριανοί επιστήμονες κατασκεύασαν συσκευή εκμάθησης μουσικής για άτομα με προβλήματα όρασης

Χάρισαν “μουσικό φως” σε συνανθρώπους τους

  • Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, 2023 - 06:16

 

 

ΤΙΤΛΟΣ: 

 

Άπλετο φως στον μαγικό κόσμο της μουσικής “προσφέρουν” σε άτομα με προβλήματα όρασης δύο Συριανοί επιστήμονες.

Πρόκειται για τους Κώστα Μπάιλα, ηλεκτρολόγο μηχανικό Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Βασίλη ηλεκτρολόγο μηχανικό στο ΑΠΘ, οι οποίοι κατασκεύασαν μία πρωτοποριακή συσκευή εκμάθησης μουσικής για συνανθρώπους μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Η εν λόγω συσκευή, με την ονομασία ECO2, που δημιουργήθηκε με την οικονομική συνεισφορά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα, μία από τις δύο συσκευές που έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί, προσφέρθηκε στο Σωματείο ατόμων με προβλήματα όρασης νομού Κυκλάδων “ΑΡΩΓΗ”.

Την παρουσίαση του καινοτόμου έργου τους, πραγματοποίησε ο κ. Μπάιλας, ο οποίος τόνισε πως η ιδέα για την κατασκευή της συσκευής ECO2 άρχισε πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν ο Βασίλης Παρδάλης του τηλεφώνησε, ζητώντας του να βοηθήσουν έναν φίλο του μουσικό, ο οποίος διδάσκει  μουσική σε παιδιά με προβλήματα όρασης και δεν έβρισκε νότες σε γραφή Μπράιγ.

Τότε ήταν λοιπόν που “άναψε” η σπίθα μέσα τους και από κοινού οι τρεις άνδρες αποφάσισαν να κατασκευάσουν την πρώτη συσκευή με την ονομασία ECO1. Μετά από δύο χρόνια εντατικών εργασιών διαπίστωσαν πως είχαν στα χέρια τους ένα καινοτόμο μηχάνημα που δεν υπήρχε πουθενά αλλού παγκοσμίως και θέλησαν να πάρουν πιστοποίηση από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Το γεγονός, ωστόσο, που έδωσε πραγματικά ώθηση στην τελειοποίηση της εν λόγω συσκευής, σύμφωνα με τον κ. Μπάιλα, ήταν η συμμετοχή τους σε έναν διαγωνισμό ευρεσιτεχνίας του Δήμου Κηφισιάς, όπου έλαβαν το πρώτο βραβείο και μαζί ένα χρηματικό έπαθλο, το οποίο επένδυσαν στην περαιτέρω εξέλιξη του προϊόντος, μέχρι την κατασκευή του ECO2.

Όλα αυτά, όμως, μέχρι το 2020 όταν και θα έπρεπε να κατασκευάσουν πέντε συσκευές προκειμένου να τις δείξουν σε ενδιαφερόμενους τόσο από τη χώρα μας, όσο και από το εξωτερικό. Το κόστος κατασκευής τους, όμως, ήταν δυσβάστακτο για τους δύο Συριανούς επιστήμονες, με αποτέλεσμα να ζητήσουν την οικονομική συνδρομή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να ολοκληρώσουν το εγχείρημά τους.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια αργότερα έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν δύο συσκευές ECO2, τη μία εκ των οποίων προσέφεραν χθες στο Δήμο και κατ’ επέκταση στο Σωματείο “ΑΡΩΓΗ”.

“Με την είσοδο του 2024 κλείνει για εμάς ένας μεγάλος κύκλος δουλειάς. Καταφέραμε και φτιάξαμε μία συσκευή, η οποία από εδώ και στο εξής θα μπορεί να δώσει τις λύσεις που ψάχναμε τα τελευταία 10 χρόνια, πάνω στην εκπαίδευση στη μουσική για άτομα με προβλήματα όρασης. Εμείς από την αρχή της ιδέας δεν αποσκοπούσαμε στο κέρδος. Σκοπός μας ήταν να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς να ασχοληθούν με τη μουσική. Αν στο μέλλον αυτή η συσκευή εξελιχθεί εμπορικά, αυτό θα γίνει έτσι ώστε να μπορέσει να φτάσει στα χέρια περισσότερων ατόμων που την έχουν ανάγκη”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάιλας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία “γύρισε” τον χρόνο πίσω στο 2020, όταν και ο κ. Μπάιλας της γνωστοποίησε την προσπάθειά τους για την κατασκευή της συγκεκριμένης συσκευής, με το μυαλό της, όπως είπε, να πηγαίνει αμέσως στο Σωματείο “ΑΡΩΓΗ”.

“Αμέσως ήμουν θετική στο να βοηθήσουμε αυτή την προσπάθεια, μέσω της οποίας γίνεται μία ανάπτυξη της ακουστική αντίληψης αυτών των ανθρώπων και ενισχύεται η ένταξη τους στην κοινωνία. Μάλιστα, άνθρωποι με προβλήματα όρασης μπορεί να έχουν ορισμένες δεξιότητες πάνω στη μουσική, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να τις δείξουν και να της εκφράσουν. Αμέσως σκέφτηκα πόσο όμορφο θα ήταν πλέον άτομα με προβλήματα όρασης να μπορούν να συμμετέχουν σε συναυλίες και εκδηλώσεις του Δήμου μας”, επεσήμανε η κα. Λεονταρίτη, που δεν έκρυψε την αγωνία της προκειμένου ολοκληρωθεί το εγχείρημα των δύο Συριανών επιστημόνων και τις ημέρες των Χριστουγέννων να προφέρουν ένα τόσο μοναδικό δώρο σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης μίλησε για την απόφαση του Δήμου να στηρίξει και να ξεχωρίσει τη συγκεκριμένη προσπάθεια, μεταξύ πλήθος προτάσεων που έρχονται προς χρηματοδότηση.

“Είδαμε όμως πως η συγκεκριμένη συσκευή είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Συνδυάζει δηλαδή τον πολιτισμό, την τεχνολογία, τη συνεργασία μας με την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλα αυτά για έναν πολύ καλό σκοπό. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε μέσα να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Ευελπιστούμε τα επόμενα χρόνια η συσκευή να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο και να φτάσει στα χέρια περισσότερων ανθρώπων που την έχουν ανάγκη και να τους δώσει νέες δυνατότητες έκφρασης μέσω της μουσικής”, σημείωσε ο κ. Πιταούλης.

Τέλος, η πρόεδρος του Σωματείου “ΑΡΩΓΗ”, Άννα Μαρία Φώσκολου, σε τηλεφωνική της παρέμβαση, δεν μπόρεσε να κρύψει τη χαρά και τη συγκίνησή της, επισημαίνοντας πως “είναι πραγματικά εξαιρετικό να υπάρχει μία συσκευή, που μέσω της αφής, οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να διαβάζουν νότες και να εξασκούνται πάνω σε αυτό που αγαπούν”.
Μάλιστα, προέτρεψε όλους τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου έτσι ώστε ο καθένας από τη δική του μεριά να συμβάλει, προκειμένου η συσκευή ECO2 να προωθηθεί και να εξελιχθεί, προκειμένου να φτάσει στα χέρια όσων περισσότερων ανθρώπων την έχουν ανάγκη και ασχολούνται με τη μουσική.