Εργασίες για την αποκατάσταση της κινηματογραφικής λέσχης Αμοργού

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αποκατάσταση τη κινηματογραφικής λέσχης Αμοργού, με την έγκριση των τευχών δημοπράτησης και την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) για την ανάθεση του παραπάνω έργου με προϋπολογισμό 161.290,32 ευρώ. Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 6η Φεβρουαρίου 2024 και ως ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 12η Φεβρουαρίου 2024.

Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου

Το έργο αφορά την επισκευή των κτηρίων που βρίσκονται στο οικόπεδο της κινηματογραφικής λέσχης Αμοργού στο Βρούτση Αμοργού. Αναλυτικότερα θα επισκευαστούν τα πέντε υφιστάμενα κτήρια προκειμένου να λειτουργήσει η κινηματογραφική λέσχη. Η μελέτη που εκπονήθηκε το 2021 προβλέπει την αποκατάσταση των κτιρίων και του αύλειου χώρου του παλιού σχολείου στο Βρούτση Αμοργού, αναβαθμίζοντας έτσι τις σχετικές υποδομές για την λειτουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης Αμοργού. Η Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού αποτελεί μία πρωτοποριακή παρουσία για τα πολιτιστικά πράγματα στις Κυκλάδες και το Αιγαίο γενικότερα. Αν κάπου βρίσκει εφαρμογή το «Σινεμά ο Παράδεισος», τότε αυτό το κάπου είναι σ' ένα μικρό χωριό της Αμοργού, με φόντο την θάλασσα και συντροφιά τον ουρανό, τον αέρα και την φύση της Αμοργού.

Το έργο ανήκει στην κατηγορία των οικοδομικών εργασιών και τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του περιγράφονται αναλυτικά στην τεχνική έκθεση και στο τιμολόγιο της μελέτης που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των τευχών δημοπράτησης. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανέρχεται σε 161.290,32 ευρώ και αναλύεται σε δαπάνη εργασιών 108.430,80 ευρώ, γενικά έξοδα και όφελος εργολάβου 19.517,54 ευρώ και απρόβλεπτα 19.192,25 ευρώ.

Το ιστορικό της ένταξης στο Πράσινο Ταμείο

Πριν από ενάμιση χρόνο και συγκεκριμένα, στις 30 Μαΐου του 2022 είχε εγκριθεί η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης του Δ. Αμοργού στο Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2020» στον άξονα προτεραιότητας 1 «Αστική Αναζωογόνηση» του Πράσινου Ταμείου της πράξης «Αποκατάσταση Κινηματογραφικής Λέσχης Αμοργού» και απόφαση για κάλυψη από ίδιους πόρους του επιπλέον ποσού που θα απαιτηθεί πέραν της χρηματοδότησης και αποδοχής των όρων του προγράμματος»

Συγκεκριμένα, το Πράσινο Ταμείο καλούσε τους δικαιούχους δηλαδή τους Δήμους της χώρας για την υποβολή προτάσεων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν. Σύμφωνα με την παρ. 8.1.Γ του οδηγού της πρόσκλησης, οι υποψήφιοι Δήμοι θα έπρεπε να υποβάλλουν τα αιτήματα ένταξης συνοδευόμενα από απόφαση του αρμοδίου συλλογικού οργάνου για την υποβολή της σχετικής πράξης και απόφαση για κάλυψη από ιδίους πόρους του επιπλέον ποσού που απαιτείται πέραν του ποσού χρηματοδότησης των 160.000 ευρώ που δικαιούται ο Δήμος βάσει της πρόσκλησης για να συμπληρωθεί το ποσό του προϋπολογισμού του έργου. Έτσι είχε προταθεί να εγκριθεί η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης του Δήμου Αμοργού για την «αποκατάσταση της κινηματογραφικής λέσχης Αμοργού» με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ και να καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Αμοργού το ποσό των 40.000 ευρώ.