Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κυκλάδων, Στέλιος Μπρίγγος μιλά στην Κοινή Γνώμη για τη νέα θητεία του

“Ο πολιτισμός μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη ανάδειξη των νησιών”

  • Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, 2024 - 06:16

Τον τομέα του πολιτισμού των Κυκλάδων, αναλαμβάνει εκ νέου ο Στέλιος Μπρίγγος, μετά από απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκουμε την οποία ορίστηκε αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κυκλάδων.

Ο κ. Μπρίγγος γνώστης των θεμάτων καθώς έχει υπηρετήσει την ίδια θέση και στις προηγούμενες δύο θητείες, μιλά στην “Κοινή Γνώμη”, δίνοντας το πρώτο στίγμα για το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη πενταετία στον τομέα του πολιτισμού στις Κυκλάδες. 

Ο αντιπεριφερειάρχης αναλύει τους τρόπους με τους οποίους ο συγκεκριμένος πυλώνας θα πρέπει να έχει μία ισόρροπη ανάπτυξη σε σχέση με τον τουρισμό,  αλλά και τη συνεργασία που θα διαμορφωθεί μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων, στην ανάπτυξη και υλοποίηση των πολιτικών τους γύρω από το κομμάτι της εξωστρέφειας του πολιτισμού. 

Τέλος, δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να εργαστεί σκληρά προκειμένου να υπηρετήσει τον πολιτισμό και τις τέχνες στην Περιφέρειά, προωθώντας την πολυμορφία και τη δημιουργικότητα σε κάθε επίπεδο με ρεαλισμό κοντά στις κοινωνίες όλων των νησιών, χωρίς αποκλεισμούς.

Κ. Μπρίγγο, τι σημαίνει για εσάς η απόφαση του Περιφερειάρχη να σας ορίσει Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κυκλάδων;

“Πράγματι, είναι μεγάλη τιμή για εμένα η απόφαση του Περιφερειάρχη κ Γιώργου Χατζημάρκου ορίζοντας με εκ νέου στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού. Τον ευχαριστώ για την ύψιστη τιμή, όπως και ευχαριστώ τον χωρικό αντιπεριφερειαρχη Γιώργο Λεονταρίτη για την εξαιρετική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα διοίκησης από το 2014. Επιστρέφω στο τμήμα πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφερειας, ένα τμήμα που υπηρέτησα με αγάπη και σεβασμό”.

Έχετε υπηρετήσει τον συγκεκριμένο τομέα και κατά το παρελθόν. Τι σημαίνει ο πολιτισμός για τις Κυκλάδες;

«Ο πολιτισμός αποτελεί θεμέλιο της κοινωνίας μας, ειδικά μάλιστα στον τόπο που γέννησε τον πρώτο Ευρωπαϊκό πολιτισμό, τον Κυκλαδικό. Γι’ αυτό τον λόγο ακόμα και αν περνάμε μέσα από κρίσεις, αγωνίες, προκλήσεις, πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες με σχέδιο και συνεργασίες, αναδιαμορφώνοντας παλιές και νέες συμμαχίες στην κοινωνία για να επιτύχουμε τον μεγάλο μας στόχο. Να βαδίσουμε σε μια πορεία που χαράξαμε, αυτήν της εξωστρέφειας του πολιτιστικού μας προϊόντος, αυτού που μας ξεχωρίζει και συνθέτει την ταυτότητα μας.
Η προστασία και προώθησή του απαιτεί αφοσίωση, δουλειά και συνεχή συνεργασία με όλους τους φορείς, τους πολιτιστικούς συλλόγους, Δήμους και κοινότητες. Στην περιφέρεια μας αντιλαμβανόμαστε την σημασία της προώθησης του εγχειρήματος αλλά και τη σημαντική ευθύνη που έχουμε.
 Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά προκειμένου να υπηρετήσω τον πολιτισμό και τις τέχνες στην περιφέρειά μας, προωθώντας την πολυμορφία και τη δημιουργικότητα σε κάθε επίπεδο με ρεαλισμό κοντά στις κοινωνίες όλων των νησιών μας, χωρίς αποκλεισμούς.
Είναι προνόμιο για μένα να έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ με τους φορείς και τους δημιουργούς του πολιτισμού στην περιοχή μας, με αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους της δημιουργίας και της προσφοράς».

Πως συνδέεται ο τουρισμός με τον πολιτισμό;

«Η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ τουρισμού και πολιτισμού απαιτεί συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών, των επαγγελματιών, των κατοίκων και των φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό, με στόχο την προώθηση ενός βιώσιμου και σεβαστού προς τον πολιτισμό μοντέλου. 
Ο πολιτισμός μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη ανάδειξη των νησιών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας κάθε τόπου. Και σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνω ότι για εμάς στόχος είναι η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος εμπλουτίζοντας το με δράσεις υπερτοπικής σημασίας. Μεγάλο το στοίχημα για την επόμενη πενταετία, οφείλουμε όμως να κάνουμε το καλύτερο για το τόπο μας και τους ανθρώπους του».

Πως μπορεί η Περιφέρεια και το Τμήμα Πολιτισμού να επέμβει επικουρικά ή ακόμα και μέσω χρηματοδότησης σε έργα, αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν σχεδιαστεί από τους Δήμους;

«Η Περιφέρεια μπορεί να επικουρήσει τις δράσεις των Δήμων με πολλούς τρόπους αλλά τώρα αυτό είναι μια συζήτηση που μπορεί να περιμένει. Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου οι νέες διοικήσεις των Δήμων ξεκινούν τη θητεία τους και προσπαθούν να οριοθετήσουν τις προτεραιότητές τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα επισκεφθούμε κάθε νησί και σε συνεργασία με τους Δήμους και τους πολιτιστικούς συλλόγους, θα εργαστούμε για να βρούμε ή να δημιουργήσουμε τρόπους συνεργασίας.
Ούτως ή άλλως διοργανώνουμε εκατοντάδες εκδηλώσεις κάθε χρόνο, αλλά τώρα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί και προσηλωμένοι στον στόχο μας. Ό,τι προωθείται στην κοινωνία πρέπει να ενισχύει την πεποίθηση ότι συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Θα ήθελα όμως να ξεκαθαρίσω όμως  κάτι. Η Περιφέρεια δεν θα έχει τυπική ή διακοσμητική παρουσία στις πολιτιστικές δράσεις.
Μπορούμε να παρέχουμε υποστήριξη και εμπειρογνωμοσύνη προκειμένου να βοηθήσουμε τους δήμους στην ανάπτυξη και υλοποίηση των πολιτικών τους γύρω από το κομμάτι της εξωστρέφειας του πολιτισμού. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είμαστε ένας απλός χρηματοδότης. Γιατί η ουσία της πολιτικής μας στον πολιτισμό είναι πέρα από αυτές τις νοοτροπίες. 
Ο πολιτισμός δεν είναι ένα σύνολο εκδηλώσεων ανά νησί, αλλά ένα σύνολο πολιτικών αποφάσεων που δείχνουν τον δρόμο για την αλλαγή παρωχημένων αντιλήψεων.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ περιφέρειας και δήμων προς όφελος της τοπικής κοινότητας και των πολιτών μας».