Της Μαρίας Ρώτα

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

  • Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, 2024 - 06:22

Ήταν διεθνής Ελληνίδα, με το αιώνιο σύμβολο πολιτισμού και ανθρωπισμού με σπουδαία προσωπικότητα που φρόντιζε πάντοτε την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, ιδιαίτερα των παιδιών. Ήταν Πρέσβειρα της Καλής Θελήσεως της UNESCO και είχε κατορθώσει να ιδρύσει το Σωματείο: “ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο”. Έφυγε, όμως, από τη ζωή το 2023. Έφυγε, αυτή η άριστη γυναίκα από τη ζωή, και όπως αναφέρεται από τόσους πολλούς ανθρώπους που την γνώριζαν και την θαύμαζαν, ήταν, φορτισμένη με μνήμες συναισθήματα και πολλές εμπειρίες. Όπως ανέφεραν, πολλοί Έλληνες, αλλά και ξένοι που γνώριζαν την άριστη δραστηριότητά της, ...το 2023 σημαδεύτηκε από μια μεγάλη απώλεια. Μια απώλεια που άφησε πίσω της, όμως, ένα τεράστιο αποτύπωμα σοφίας, αλλά και εμπειρίας. Έφυγε από τη ζωή στις 24 Ιουλίου 2023 και, πολλοί είπαν ότι... μοιάζει να είναι ακόμα εδώ. Το τεράστιο έργο της, αυτή η σπουδαία παρακαταθήκη ανθρωπιάς, συναίσθησης και φιλοπατρίας, είναι σίγουρο πως δεν σηματοδοτεί ένα τέλος, αλλά αντίθετα... ίσως, τα γερά θεμέλια του έργου της και της προσφοράς της θα αποτελέσουν έμπνευση και οδηγό για ένα καλύτερο αύριο για όσους ανθρώπους την είχαν γνωρίσει και την θαύμαζαν για την δραστηριότητά της. Είναι γεγονός ότι η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε μια σπουδαία Ηγέτης, μια πρωτοπόρος στον χώρο των ανθρώπων. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί που, την γνώριζαν και την θαύμαζαν για την δραστηριότητά της να βοηθά όσους είχαν ανάγκη είχαν πει ότι... “τα γερά θεμέλια του έργου , του οράματος και της προσφοράς της θα αποτελέσουν έμπνευση και οδηγό για ένα καλύτερο αύριο.” Γιατί η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε μια αδιαμφισβήτητη “Ηγέτης”, μια πρωτοπόρος στον χώρο του ανθρωπισμού. Ήταν πάντα ακούραστη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τα εθνικά μας θέματα. Ήταν μια γυναίκα που κατάφερε να ανοίξει νέους δρόμους, αγγίζοντας τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, χαρίζοντας απλόχερα φως και ελπίδα. Όσοι άνθρωποι είχαν την τύχη να γνωρίσουν αυτήν την θαυμάσια γυναίκα, είχαν αναφέρει πως... το σπουδαίο έργο της αποτελούσε μια αντανάκλαση της προσωπικότητάς της, της ίδιας της ψυχής της. Ήταν βράχος και στήριγμα στο πλευρό του κορυφαίου Έλληνα επιχειρηματία, του Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη. Μαζί είχαν δημιουργήσει μια οικογένεια με πέντε παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, έγινε Ηγέτης στον χώρο του Ανθρωπισμού”

Το όνομά της είχε γίνει συνώνυμο με τον αγώνα κατά του καρκίνου σε παιδιά. Ήταν (όταν γνώριζε τι κακό υπήρχε σε κάθε παιδί). Όταν στην πατρίδα μας το 1990 δεν υπήρχε ακόμη καμία ιδιαίτερη φροντίδα για τα παιδιά με καρκίνο, εκείνη στήριξε οικονομικά τις οικογένειες να φύγουν στο εξωτερικό για να σωθούν τα παιδιά τους. Φρόντισε και ίδρυσε με δικά της χρήματα το Σωματείο “ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο” και σε 30 χρόνια, κατόρθωσε να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν τα κατάλληλα νοσοκομεία με τους ειδικούς γιατρούς. Φρόντιζε με κάθε τρόπο να βοηθάει τους γιατρούς σε ότι χρειάζονταν, ώστε να αποκτούν τα παιδιά την υγεία τους. Και πραγματικά, μέχρι σήμερα 160.000 νέοι άνθρωποι έγιναν εθελοντές δότες μυελού των οστών στον Σύλλογο “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”, που η Μαριάννα Βαρδινογιάννη το ίδρυσε το 2014 ώστε να βρίσκουν αυτό που χρειάζονται και τα παιδιά, αλλά και ενήλικοι που χρειάζονται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Κατάφερε να κάνει τη χώρα μας να βρίσκεται πια στις πρώτες θέσεις στη λίστα με τους εθελοντές μυελού των οστών, με 340 ασθενείς μέχρι σήμερα να έχουν ξανακερδίσει τη ζωή χάρη στο “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”.

Ας υπάρχει πάντα η αγάπη και ο σεβασμός για την Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, Φρεντερίκο Μαγιόρ όταν απένειμε στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη τον τίτλο της Πρέσβειρας της καλής Θελήσεως της UNESCO της είπε: “Είσαι μια διεθνής Ελληνίδα, με την καρδιά και τη ζωή σου αφιερωμένα στην πατρίδα σου, αλλά με το βλέμμα σου στραμμένο στον κόσμο!” Και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αφιέρωσε στην παιδεία και στη νέα γενιά, μεγάλο κομμάτι του έργου της, αφού πίστευε βαθιά πως μόνο μέσα από την παιδεία μπορούσαν να ελπίζουν όλοι σε ένα καλύτερο αύριο. Μαζί με τον σύζυγό της Βαρδή ίδρυσαν το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στην σύγχρονη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στην οποία άλλωστε υπήρξε και ιδρυτικό μέλος, προσφέροντας υποτροφίες σε φοιτητές από ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να μελετήσουν την ελληνική ιστορία. Αναγνωρίστηκε το έργο της από τον ΟΗΕ, από την Ελληνική Πολιτεία και από άλλες χώρες, όπως από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με το βραβείο Nelson Mandela το 2020.Λίγους μήνες αργότερα η Ελληνική Πολιτεία την τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ευποιίας και είναι η μοναδική Ελληνίδα που κατέχει αυτόν τον τίτλο. Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, όταν της ζητήθηκε να γράψει ένα άρθρο για το πρωτοχρονιάτικο τεύχος του ΒΗΜΑgazino, επέλεξε να γράψει για την αγάπη: “υπάρχει αγάπη, τότε υπάρχει και ελπίδα. Αν υπάρχει αγάπη, τότε και τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά”. Έδωσε τόση αγάπη στους Έλληνες και ιδιαίτερα στα παιδιά που φρόντισε για την υγεία τους. Ας είναι καλά εκεί στον Ουρανό!

Ετικέτες: