Η νέα αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Θωμαή Μενδρινού, στην “Κοινή Γνώμη”

“Συνεργασία και εξωστρέφεια τα βασικά μας ζητούμενα”

Σε βασικούς άξονες που έχουν να κάνουν με την εξωστρέφεια, τη συνεργασία, την εμπειρία, αλλά και την εκπαίδευση των νέων στην ιστορία και τον πολιτισμό της Σύρου, θα κινηθεί το έργο για την επόμενη πενταετία του τμήματος Πολιτισμού, υπό την καθοδήγηση της αντιδημάρχου, Θωμαής Μενδρινού.

Η κα. Μενδρινού λίγες ημέρες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, μιλά στην “Κοινή Γνώμη”, δίνοντας το πρώτο στίγμα πάνω στο οποίο θα βασιστεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση τόσο των εκδηλώσεων, η ανάδειξη και η εξωστρέφεια της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και η προώθηση των μοναδικών χαρακτηριστικών, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού του νησιού.

Δηλώνει υπέρμαχος της συνεργασίας, αλλά και της προσφοράς ευκαιριών στους νέους ανθρώπους, τονίζοντας πως η κινητήριος δύναμη είναι οι αληθινές σχέσεις, πάνω και στις οποίες θα πορευθεί, έχοντας ως “συμπαραστάτες” σε αυτό τόσο τους συνεργάτες της, όσο και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής.

Κα. Μενδρινού επιστρέψατε σε ένα γνώριμο για εσάς τομέα. Στον τομέα του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Ποια είναι εκείνα τα αισθήματα που κυριαρχούν;

“Τα αισθήματα τα οποία κυριαρχούν είναι θετικά. Κυρίως χαρά και μεγάλη ευθύνη παρά τις αντιξοότητες. Αυτό το οποίο μου δίνει δύναμη είναι να μπορώ να σχεδιάζω με τους συνεργάτες μου τόσο καθιερωμένους θεσμούς, όσο και δράσεις που θα καταστούν θεσμοί, προς όφελος του τόπου μας. Εξάλλου, το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν με το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, με το Παιδικό Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου μας που μετρά εννέα χρόνια ζωής κ.ά. 

Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να βοηθήσεις συνανθρώπους που έχουν ανάγκη, είναι σπουδαίο να μπορείς να χτίσεις πάνω στην εκπαίδευση των παιδιών και να αγαπήσουν τον τόπο τους, γνωρίζοντας την ιστορία και τον πολιτισμό τους, είναι σημαντικό να μπορείς να αγκαλιάσεις νέους ανθρώπους και να τους δώσεις την ευκαιρία να είναι μέρος αυτής της δημιουργίας, όπως θα πράξουμε με την επιλογή των μελών της Επιτροπής Πολιτισμού.

Ομολογώ, επίσης, ότι υπάρχει και μια μικρή πίκρα, καθώς την τελευταία 4ετία συνειδητοποίησα πως η προηγούμενη γενιά έχει τεράστια ευθύνη για αυτό που ζούμε τώρα. Δεν είναι κακό να πει κάποιος «δεν γνωρίζω αυτό», αντίθετα είναι σημαντικό να πεις «ας μάθουμε», «ας ρωτήσουμε». Για εμένα, το πιο σημαντικό από όλα είναι να ξέρεις να ακούς, να κρίνεις και μετά να πράττεις”.

Πρώτες ημέρες της θητείας σας στον πολιτιστικό τομέα. Ποια είναι τα θέματα που βρίσκονται σε προτεραιότητα;

“Τα θέματα, τα οποία βρίσκονται σε προτεραιότητα, αφορούν στο κομμάτι της ασφάλειας στους πολιτιστικούς χώρους. Είναι κάτι που θεωρώ ως το πιο σημαντικό από όλα, σε συνδυασμό με τη συντήρηση αυτών. Προτεραιότητα για εμάς αποτελεί, επίσης, η επαναλειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, ασχέτως του ότι δεν ανήκει στον τομέα μου, καθώς πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των παιδιών. Επιπλέον, θέλουμε να προχωρήσει η δημιουργία της έκθεσης Μάνου Ελευθερίου”.

Είναι δεδομένο ότι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση είναι το Συριανό καρναβάλι, το οποίο κλείνει 40 χρόνια ζωής. Δώστε μας μία μικρή γεύση από τις δράσεις που θα λάβουν χώρα.

“Η προώθηση του έχει ξεκινήσει δυναμικά από τις 2 Ιανουαρίου με την ανάληψη των καθηκόντων μου. Λειτουργούμε με πλήρη εξωστρέφεια και έχω να σας πω ότι ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία θα φέρουν κόσμο στο νησί και θα εισηγηθούμε την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Θέατρο Απόλλων την Καθαρά Δευτέρα για αυτούς τους ανθρώπους. 

Έχουμε σχεδιάσει ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα αγκαλιάζει όλη τη Σύρο. Μέσω των δράσεων, των οποίων θα περιλαμβάνει, θα έχουμε την ενεργή συμμετοχή των σχολείων μας, των επιχειρήσεων του τόπου μας και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Επίσης, θα εισηγηθούμε την πραγματοποίηση του 1ου Παιδικού Καρναβαλιού στο νησί, το οποίο θα περιλαμβάνει πολλές δράσεις σε μια μεγάλη γιορτή στην Άνω Σύρο.

 Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση του Συριανού Καρναβαλιού φέτος θα έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα”.

Επόμενος σταθμός οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με άλλες χρονιές;

“Επιδιώκουμε ένα ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο να καλύπτει όλες τις ηλικίες. Στόχος μας είναι να μην γίνονται ταυτόχρονα πολλές εκδηλώσεις, διότι αυτό έχει κουράσει τον κόσμο και πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι δεν μπορούν όλες οι δράσεις να υλοποιούνται Ιούλιο - Αύγουστο. Χρειάζεται επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου”.

Όλα τα παραπάνω για να υλοποιηθούν και να τρέξουν, επιβάλλεται να υπάρχει και η απαιτούμενη ανθρώπινη υποστήριξη. Πόσο επηρεάζεται το τμήμα Πολιτισμού από την υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου;

«Από τους τέσσερις συνεργάτες, τους οποίους είχα στο γραφείο - σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω ότι είχαμε στήσει ένα τμήμα από το μηδέν στην προηγούμενη θητεία μου - το τμήμα Πολιτισμού αυτή τη στιγμή έχει μείνει μόνο με μια υπάλληλο η οποία είναι και η προϊσταμένη του τμήματος.

Δεν θα σχολιάσω τους λόγους για τους οποίους αποχώρησαν από τον Δήμο. Αυτό για εμένα ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι που έπρεπε να διαχειριστώ, διότι ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι ότι κόποι χρόνων πήγαν χαμένοι. Είμαι πολύ υπερήφανη για τους συνεργάτες τους οποίους είχα και τυχερή που ζήσαμε μεγάλες στιγμές για το νησί. Πάντως με ένα περίεργο τρόπο βλέπεις πως η κινητήριος δύναμη είναι οι αληθινές σχέσεις, οι οποίες είχαν χτιστεί με ανθρώπους και έτσι θα πορευτούμε. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιβράβευση, αν θέλετε. Νιώθω σιγουριά, διότι έχω πολύ καλούς συναδέλφους, εννοώ τους αιρετούς και τον δήμαρχο πάντα δίπλα μας. Ο καλός συντονισμός μεταξύ των μελών της Δημοτικής Αρχής είναι το παν”.

Υπάρχει σχεδιασμός για εξωστρέφεια των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στη Σύρο; Και αν ναι, με ποιο τρόπο;

“Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το κομμάτι πάντα δουλεύαμε πολύ. Διότι ως τόπος έχουμε όλο το υλικό. Η Σύρος από μόνη της τραβά τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά όταν αυτό γίνεται στοχευμένα, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, μόνο οφέλη μπορεί να φέρει στο νησί μας.

Έχουμε χτίσει με ανθρώπους εκτός Σύρου, με δημοσιογράφους σε ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, σχέσεις συνεργασίας που στηρίζονται στην αμοιβαία εκτίμηση και αναγνωρίζουν τη σοβαρή δουλειά την οποία κάνουμε. Αυτό το είχαμε κερδίσει με το σπαθί μας”.

Με ποιο τρόπο αυτήν την 5ετια θα μπορέσει να συνυπάρξει ο πολιτισμός με τον τουρισμό; Ποια είναι εκείνα τα κοινά βήματα που μπορούν να γίνουν ανάμεσα σε εσάς και την αντιδήμαρχο Τουρισμού κα. Πάπιτση;

“Ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι ένα, είναι αλληλένδετα και δουλεύουμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας πάνω σε αυτό. Υπάρχει μια καλή συνεργασία. Το να προβάλλουμε τις εκδηλώσεις μας σε εκθέσεις στο εξωτερικό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Χρειάζεται αμεσότητα από το γραφείο πολιτισμού, έγκαιρο προγραμματισμό και στη συνέχεια να φτάνει όλο αυτό με τις ενέργειες της τουριστικής επιτροπής εκτός Ελλάδας”.