Εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης

“Το Βιομηχανικό Μουσείο πρέπει να συμβάλει στη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας”

Στο επίκεντρο τα κτηριακά προβλήματα, αλλά και η μετατροπή του ως “πόλο” έλξης του εγχώριου και παγκόσμιου ενδιαφέροντος

Στις νέες προοπτικές του Συλλόγου, στο ρόλο που πρέπει να επιτελέσει το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης, αλλά και στα προβλήματα, κυρίως κτηριακά, που εντοπίζονται  στους χώρους του Μουσείου, αποτέλεσαν το σημείο αναφοράς της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποίησαν τα μέλη συλλόγου Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον πρώτο όροφο του Βιομηχανικού Μουσείου, με την παρουσία των μελών και των φίλων του συλλόγου των αντιδημάρχων Πολιτισμού και Οικονομικών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Θωμαής Μενδρινού και Δημήτρη Κοσμά, αντίστοιχα.

Το νέο απόκτημα του Βιομηχανικού Μουσείου

Η πρόεδρος του συλλόγου Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, Μαργαρίτα Καλουτά, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους ευχόμενη για μία νέα δημιουργική χρονιά, ξεναγώντας τους παράλληλα στο νέο απόκτημα του Μουσείου. Πρόκειται για μία εν λειτουργία τυπογραφική μηχανή, κατασκευής Δυτικής Γερμανίας 1850 – 1950, προερχόμενη από το τυπογραφείο του Φρέρη, το οποίο, σύμφωνα με την κα. Καλουτά, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα τυπογραφεία του νησιού. 

Μάλιστα η συγκεκριμένη τυπογραφική μηχανή λειτούργησε ως κινητήριος μοχλός των νέων μελών, τα οποία στοχεύουν στη δημιουργία ενός βιωματικού εργαστηρίου τυπογραφίας, το οποίο θα είναι επισκέψιμο από σχολεία και όχι μόνο. 

Να σημειωθεί ότι η τυπογραφική μηχανή η οποία έχει εγκατασταθεί στον πρώτο όροφο, αποτελεί δωρεά του Συλλόγου. 

Το έργο του συλλόγου Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης

Η κα. Καλουτά αναφέρθηκε και στο έργο του συλλόγου, το οποίο δεν είναι άλλο από την μέριμνα, τη διάσωση και τη συντήρηση του τεχνικού πολιτισμού, αλλά και την ανάδειξη της μοναδικής βιομηχανικής ιστορίας της Σύρου, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, την κάνει μοναδική στην Ελλάδα. 

“Με αισιοδοξία προστρέχουμε στις αξίες που πρεσβεύουμε και που αποτελούν «πυξίδα» στη συνέχεια των σκοπών μας. Είναι ένα έργο ιδιαίτερα βαρύ που πρέπει να το φέρουμε εις πέρας, με πολύ δουλειά, συνεργασία, συνέπεια και μεράκι”, υπογράμμισε η πρόεδρος του Συλλόγου.

Το Βιομηχανικό Μουσείο πρέπει να ξεφύγει από τα στενά όρια της Σύρου

Η κα. Καλουτά αναφέρθηκε και στη σημαντικότητα του Βιομηχανικού Μουσείου, το οποίο πρέπει να φύγει από τα στενά όρια της Σύρου και να αποτελέσει προορισμό για επισκέπτες, ερευνητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο. 

“Το Βιομηχανικό Μουσείο σαν τοπόσημο πρέπει να συμβάλει στη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας που θέλουμε. Πρέπει να αποτελέσει προορισμό για επισκέπτες, ερευνητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Να ξεφύγει από την εικόνα ενός επαρχιακού μουσείου και να αναδειχθεί η αξία του, να ταξιδέψει όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Υπάρχουν προβλήματα που δε συνάδουν με την εικόνα ενός σύγχρονου μουσείου”

Η πρόεδρος στην τοποθέτησή της δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσείο, κτηριακά και όχι μόνο. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, ο χώρος «Βελισσαρόπουλου» στον οποίο έχουν αποθηκευθεί αντικείμενα της βιομηχανίας της Σύρου του 18ο και 20ου αιώνα, αντιμετωπίζει εκτεταμένες φθορές στα παράθυρα της οροφής και στις σιδερένιες πόρτες, ενώ έχουν διαπιστωθεί και περιπτώσεις κλοπής αντικειμένων. 

“Επανειλημμένως είχαμε επιστήσει την προσοχή των φορέων, έστω και με πρόχειρη επισκευή. Όπως και του σκαγιάδικου «Ανερούση», του μοναδικού βιωματικού μουσείου στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μένει μη επισκέψιμο και επικίνδυνο”, τόνισε η κα. Καλουτά. 

Απευθυνόμενη προς τη  νέα αντιδήμαρχο Πολιτισμού, ευχήθηκε να αφουγκραστεί τα προβλήματα που υπάρχουν στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου, τα οποία εντοπίζονται, εκτός όλων των παραπάνω, στην αδυναμία πρόσβασης στους πάνω ορόφους από άτομα με κινητικά προβλήματα, στην πτώση σοβάδων, στη μη λειτουργία του ανελκυστήρα επί πολλά έτη, στην έλλειψη θέρμανσης, αλλά και ψύξης, που δε συνάδουν, όπως υπογράμμισε, με την εικόνα ενός σύγχρονου μουσείου. 

“Όλα αυτά θα πρέπει να αποκατασταθούν για μία εικόνα αντάξια της ιστορίας της Σύρου και θα παλέψουμε με τη δύναμή μας, με τη συνεργασία των φίλων που μας περιβάλλουν και με όλους εσάς γύρω μας”, δήλωσε η κα. Καλουτά εκφράζοντας και ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους όσους στέκονται στο πλευρό του Συλλόγου και του Βιομηχανικού Μουσείου.

“Τα προβλήματα είναι πολλά και επιβάλλεται η συνεργασία όλων”

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον Σύλλογο, δηλώνοντας ανοιχτή σε κάθε συνεργασία και στην εξεύρεση λύσεων. 

“Να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου. Είμαι σίγουρη ότι με τη συνεργασία θα καταφέρουμε πολλά, άλλωστε το έχουμε αποδείξει και παλαιότερα, με την εξεύρεση λύσεων, όσο δύσκολο και αν ήταν αυτό. Τα προβλήματα είναι πολλά, χρειάζεται αναβάθμιση του Μουσείου και πολύ προσπάθεια. Ήδη από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μας, ξεκινήσαμε εργασίες στον 2ο όροφο του Βιομηχανικού Μουσείου. Πιστεύω στη συνεργασία και να είστε σίγουροι ότι θα είμαι δίπλα σας. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας”, σημείωσε η κα. Μενδρινού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης

Τέλος να σημειωθεί, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, έπειτα από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2023, απαρτίζεται από την Μαργαρίτα Καλουτά, πρόεδρο, τον Άγγελο Κοντιζά αντιπρόεδρο, τον Βεντούρης Πρίντεζη ταμία, την Αγγελική Χαμεζοπούλου γενική γραμματέα, την Αικατερίνη Καλουτά – Μάνη ειδική γραμματέα και τα μέλη Περσεφόνη Βαρβέρη μέλος και Παναγιώτα Καραπαναγιωτίδου.