Δημήτρης Λιανός: “Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία για το νησί μας που αποτελεί κοιτίδα του πολιτισμού”

H Νάξος υποδέχεται το Κέντρο Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού

Σε μία σημαντική απόφαση η οποία σηματοδοτεί τη διάσωση και την  τεκμηρίωση των κυκλαδικών ευρημάτων, περνά το Υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της υπουργού, Λίνας Μενδώνη, ανακοινώθηκε η ίδρυση του Κέντρου Μελέτης του Κυκλαδικού Πολιτισμού στο νησί της Νάξου, το οποίο θα έρθει ως προσάρτημα του Μουσείου Κυκλαδικού Πολιτισμού. 

Σε πρώτη φάση έχουν εξασφαλιστεί από εθνικούς πόρους 400.000 ευρώ και η πλήρης ανάπτυξη της λειτουργίας των εργαστηριακών του υποδομών, προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026.

Για μία σημαντική απόφαση για τη Νάξο, η οποία δικαιούται αυτό το Κέντρο, έκανε λόγο στην “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός.

“Ο κυκλαδικός πολιτισμός αποτελεί τη βάση μας”

Η ίδρυση του «Κέντρου Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού», έρχεται ως επιστέγασμα της δημιουργίας «νησίδας» μουσείων στο Κάστρο της Νάξου, δήλωσε ο δήμαρχος, Δημήτρης Λιανός στην εφημερίδα, με αφορμή τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου, αλλά και της κα. Μενδώνη, η οποία όταν ολοκληρωθεί, θα αναδείξει τον πολιτισμό της Νάξου, των Κυκλάδων, αλλά και όλης της Ελλάδας. 

“Παρ’ όλο που μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες, πρέπει να πω ότι η απόφαση της υπουργού βασίζεται  στη δημιουργία «νησίδας» μουσείων μέσα στο χώρο του Κάστρου της Νάξου. Συγκεκριμένα, ανακατασκευάζεται το αρχαιολογικό μουσείο, κατασκευάζεται το πρώτο στην Ελλάδα, μουσείο πρωτοκυκλαδικής τέχνης και βέβαια το βυζαντινό μουσείο. Οι συγκεκριμένοι χώροι, οι οποίοι περιλαμβάνουν αρκετές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου και έχουν δεσμευτεί 8 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους”, τόνισε ο κ. Λιανός, προσθέτοντας ότι “θεωρούμε ότι η Νάξος ως κοιτίδα του κυκλαδικού πολιτισμού, δικαιούται να εγκατασταθεί στο νησί αυτό το Κέντρο, έτσι ώστε να υπάρχει σύγκριση στοιχείων αυτής της περιόδου. Ένας πολιτισμός που είναι η βάση μας”. 

“Ευχαριστώ την υπουργό, τον περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου και τον διευθυντή της αρχαιολογικής υπηρεσίας που έχουν αγκαλιάσει ένα φιλόδοξο, αλλά σημαντικό σχέδιο, που όταν ολοκληρωθεί θα αναδείξει τον πολιτισμό της Νάξου, των Κυκλάδων, αλλά και όλης της Ελλάδας”, επεσήμανε, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Δήμος στέκεται αρωγός σε τέτοιου είδους αποφάσεις και ενέργειες. 

“Ο Δήμος στέκεται αρωγός αυτής της απόφασης, αλλά και όλων των ενεργειών που γίνονται. Ενδεικτικό στοιχείο είναι έχουμε προχωρήσει στην παραχώρηση ακινήτων του δήμου στην αρχαιολογική υπηρεσία για τη δημιουργία των «νησίδων» μουσείων”, σημείωσε. 

“Θα συμβάλει στην εξωστρέφεια του πολιτισμού της Νάξου” 

Το Κέντρο Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού, σύμφωνα με τον κ. Λιανό, εκτός από τεκμηρίωση των κυκλαδικών ευρημάτων, θα συμβάλει και στην ανάδειξη του πολιτισμού της Νάξου, τόσο με την προσέλκυση επισκεπτών, όσο και μέσω των ψηφιακών μέσων.

“Σίγουρα το Κέντρο θα συμβάλει στην εξωστρέφεια του πολιτισμού της Νάξου, προσελκύοντας επισκέπτες, αλλά και με τη συμβολή των ψηφιακών μέσων, θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους να αντιληφθούν στη σημαντική προσφορά των νησιών του αιγαίου στον παγκόσμιο πολιτισμό”, δήλωσε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Τι είναι και τι περιλαμβάνει το Κέντρο Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού

Το Κέντρο Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού προβλέπεται να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα το θέμα της προέλευσης και της αυθεντικότητας των κυκλαδικών τέχνεργων, που απασχολεί την διεθνή επιστημονική κοινότητα και τα Μουσεία, σε όλο τον κόσμο, και αναμένεται να τύχει διεθνούς αναγνώρισης και αποδοχής. 

Μάλιστα, η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε σχετική δήλωσή της αναφέρει ότι “ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός τέχνεργων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, που έχουν προέλθει από τις συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες των Εφορειών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, τους δύο τελευταίους αιώνες, διαθέτουν πλήρη τεκμηρίωση της προέλευσής του. Τα αντικείμενα αυτά φυλάσσονται στα τοπικά μουσεία των νησιών των Κυκλάδων, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και -κατά κύριο λόγο- στο Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού της Νάξου”. 

Σύμφωνα με την ίδια, τα ευρήματα αποτελούν τα συγκριτικά δείγματα για την άντληση στοιχείων, που θα συμβάλλουν στην διεξαγωγή των πλέον αξιόπιστων αναλύσεων. Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις τεχνολογικές αναλύσεις θα αξιοποιηθούν ως βάση για συγκριτικές μελέτες με τα πορίσματα αντίστοιχων αναλύσεων τέχνεργων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, που στερούνται ταυτότητας προέλευσης και βρίσκονται σε Μουσεία και Συλλογές και είτε έχουν κατασχεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είτε έχουν επαναπατριστεί τα τελευταία χρόνια.   

“Η διαδικασία αυτή θα συμβάλλει ουσιαστικά στην πιστοποίηση και τεκμηρίωση ή μη της γνησιότητάς τους, ενώ θα εμπλουτίσει τα δεδομένα για την ακριβή τους προέλευση. Το Κέντρο θα συγκροτηθεί άμεσα και οι πρώτες δράσεις του, όπως η ψηφιακή βάση δεδομένων, προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το β΄ εξάμηνο του 2024”, δήλωσε.

Η πλήρης ανάπτυξή του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026

Το Κέντρο Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού, σύμφωνα με την απόφαση θα περιλαμβάνει τη δημιουργία κεντρικού αναλυτικού εργαστηρίου μελέτης και συντήρησης αρχαιοτήτων και βιβλιοθήκη εξειδικευμένη στον κυκλαδικό πολιτισμό. 

Επίσης. θα περιλαμβάνει και ψηφιακή βάση δεδομένων, στην οποία θα καταχωρούνται τα τέχνεργα του Κυκλαδικού Πολιτισμού με πλήρη καταγραφή της ταυτότητάς τους Μουσείο ή Συλλογή που ανήκουν, προέλευση, αρχαιολογική τεκμηρίωση εμπλουτισμένη από τα πορίσματα των επιμέρους φυσικοχημικών αναλύσεων που θα πραγματοποιούνται στα εργαστήρια του Κέντρου ή και αλλού. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει σε πρώτη φάση, χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ από Εθνικούς Πόρους για τον εξοπλισμό του Κέντρου με τις απαραίτητες ηλεκτρονικές και ψηφιακές υποδομές του εργαστηρίου.  

Στο Κέντρο θα απασχολούνται αρχαιολόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων, χημικοί, επιστήμονες πληροφορικής και κάθε άλλη ειδικότητα που κρίνεται αναγκαία, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλήρης ανάπτυξη της λειτουργίας των εργαστηριακών του υποδομών, προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026.