Θωμαή Μενδρινού: “Στοχεύουμε στη συμμετοχή και την εκπαίδευση των νέων σε θέματα πολιτισμού”

“Το καρναβάλι των παιδιών”: Ένας νέος θεσμός δημιουργείται στη Σύρο

Μία νέα δράση, η οποία έρχεται να ενσωματωθεί στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του 2024, πρόκειται να υλοποιήσει το τμήμα πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Ο λόγος για το “Καρναβάλι των Παιδιών” που θα διεξαχθεί στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, με τη συμμετοχή μαθητών από τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια του νησιούης Σύρου.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, αυτή η νέα δράση είναι το πρώτο στάδιο ενός σχεδίου που έχει ως επίκεντρο τα παιδιά και την εκπαίδευσή τους στην πολιτιστική ιστορία του νησιού.

Το καρναβάλι των παιδιών

Με στόχο την ενίσχυση των παιδιών μέσω του πολιτισμού σε διάφορες δράσεις, το τμήμα πολιτισμού δημιουργεί ένα νέο θεσμό στο συριανό καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής».

Όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, το παιδικό καρναβάλι θα περιλαμβάνει δραστηριότητες κατά μήκος της Άνω Σύρου με τη συμμετοχή των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

“Οι παιδικές δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν διάφορα δρώμενα σε όλο το μήκος του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, μέσα από τα οποία οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε δράσεις ζωγραφικής, χορού, αλλά και σε εκπαιδευτικές, όπως να γνωρίσουν το ποιος ήταν ο «Γεώργιος Σουρής. Επίσης, εκτός από την πραγματοποίηση παιδικής συναυλίας,  θα δημιουργηθεί ένα προ-καρναβαλικό εργαστήρι από το τμήμα Πολιτισμού, όπου προτάθηκε στα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια της Σύρου, καθώς και στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, να δηλώσουν συμμετοχή στο καρναβάλι των παιδιών, δημιουργώντας με έργα τους, το παιδικό διάκοσμο του οικισμού της Άνω Σύρου. Τη συγκεκριμένη δράση θα συντονίσει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΕΠΕΑ) και θα υπάρξει και σχετική βράβευσή τριών έργων”, δήλωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Η κα. Μενδρινού αποκάλυψε ότι το φετινό καρναβάλι εκτός από διασκέδαση και δράσεις, θα εμπεριέχει και φιλανθρωπικό σκοπό, κάτι στο οποίο είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν και τα παιδιά.

“Στοχεύουμε το φετινό καρναβάλι να είναι μία δράση προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης και το γεγονός ότι τα παιδιά θα συμμετάσχουν στον διάκοσμο της Άνω Σύρου, μόνο χαρά μπορεί να προσφέρει τόσο στα ίδια, όσο και στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς θα συμβάλουν δημιουργικά στο συριανό καρναβάλι. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη συμμετοχή των παιδιών μέσω του πολιτισμού, σε διάφορες δράσεις», επεσήμανε η κα. Μενδρινού.

Η ιδέα του παιδικού καρναβαλιού, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, προέκυψε από την επιθυμία και την βούλησή του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου να προσφέρει στα παιδιά.

“Μόνο μέσα από τη συμμετοχή και την εκπαίδευσή τους, μπορεί να επιτευχθεί η αλλαγή. Μέσα από αυτό το σκεπτικό κάνουμε μία πρώτη προσπάθεια”, υπογράμμισε, κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι προς αυτή τη κατεύθυνση, θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις με επίκεντρο τα παιδιά και την εκπαίδευσή τους πάνω στον πολιτισμού του νησιού.

“Φέτος είναι τα 160 χρόνια ιστορικού θεάτρου Απόλλων, οπότε σχεδιάζουμε να ακολουθήσει ένας διαγωνισμός με αυτό το θέμα. Όλα ξεκινούν από τα παιδιά και είναι ένα κομμάτι που θέλουμε να εντάξουμε στο τμήμα πολιτισμού του Δήμου μας”, ανέφερε.

Εξωστρέφεια εκτός των στενών ορίων της Σύρου

Η κα. Μενδρινού αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται ώστε το συριανό καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» να βγει εκτός του νησιού, με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών.

“Γενικότερα το συριανό καρναβάλι φέτος θα έχει δυναμική και εξωστρέφεια, με τη στήριξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από όλη την Ελλάδα, με σκοπό την προβολή του νησιού και την προσέλκυση επισκεπτών. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η δημιουργία μίας άρτιας διοργάνωσης, για τους κατοίκους, τους καρναβαλιστές και τους επισκέπτες, καθώς θα έχουμε και μία ομάδα εκτός Σύρου που θα συμμετάσχει και θεωρώ ότι θα απολαύσουμε όλοι μία μοναδική εμπειρία”, δήλωσε στην εφημερίδα.

Στην ερώτηση πως μπορεί μέσω της ανάπτυξης των δράσεων του καρναβαλιού, η Σύρος να προσελκύσει επισκέπτες σε μία περίοδο εκτός τουριστικής σεζόν, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού υποστήριξε ότι αυτός είναι ο στόχος τους, καθώς δεν έχει κανένα νόημα αυτός ο θεσμός να παραμείνει και πάλι στα στενά όρια του νησιού.

“Αυτός είναι ο στόχος μας. Το να πραγματοποιήσουμε μία εκδήλωση, η οποία έχει ένα σημαντικό οικονομικό κόστος για το δήμο μας και να μείνει μέσα στο νησί, χωρίς να διαφημιστεί η Σύρος προς τα έξω, δεν έχει κανένα νόημα. Ναι μεν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις δίνουν χαρά στους συμμετέχοντες και στους κατοίκους, αλλά αυτό θα πρέπει να επικοινωνηθεί μέσα από ένα μεγάλο δίκτυο προσωπικών επαφών και δημοσιογράφων το οποίο έχω καταρτίσει και μέσα από αυτό θα δουλέψουμε. Ήδη έχουμε στη διάθεσή μας το προωθητικό video του καρναβαλιού, με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ. Στόχος μας είναι το συριανό καρναβάλι να ακουστεί από την Πελοπόννησο έως και τη Θεσσαλονίκη”, τόνισε η κα. Μενδρινού. 

Φιλανθρωπικός ο χαρακτήρας των φετινών εκδηλώσεων

Η αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ύφος των φετινών εκδηλώσεων, καθώς αυτές θα έχουν και φιλανθρωπικό αντίκτυπο, με τη στήριξη των χορηγών που εξασφάλισε το τμήμα πολιτισμού.

“Το φετινό καρναβάλι θα έχει και φιλανθρωπικό χαραχτήρα, καθώς φέτος θα στηριχθούν διάφοροι φορείς μέσα από χορηγίες που έχουν εξασφαλιστεί. Ουσιαστικά θα γίνει ένας ηλεκτρονικός διαγωνισμός μέσω μία πλατφόρμας, όπου τόσο οι επισκέπτες, οι κάτοικοι της Σύρου, αλλά και τα μέλη των ομάδων, θα μπορούν να ψηφίσουν την καλύτερη καρναβαλική ομάδα. Το αποτέλεσμα θα του έχουμε την τελευταία Κυριακή της αποκριάς, στην τελετή λήξης δηλαδή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, οπότε και θα ανακοινωθεί ο νικητής. Μαζί με το τμήμα πολιτισμού, θα υπάρξει ένα χρηματικό ποσό από χορηγίες, το οποίο θα δοθεί για φιλανθρωπικό σκοπό. Αυτό που στοχεύουμε μέσω του Πολιτισμού είναι ο άνθρωπος να βρίσκεται στο επίκεντρο και γνωρίζουμε ότι πολλοί χρειάζονται την αγάπη μας”, κατέληξε η κα. Μενδρινού.