Η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου μιλάει για τις διήμερες πολιτισμικές παραμυθένιες παραστάσεις

Το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Παραμυθιού παρουσιάζει το “ΓατοΚονσέρτο” στο θέατρο Απόλλων

Ένα διήμερο αφιερωμένο στο γνωστό παραμύθι “Ο μαρκήσιος του Καραμπά” ή αλλιώς “Ο παπουτσωμένος γάτος”, πλαισιωμένο με μουσική υπό την καθοδήγηση του Βέλγου μαέστρου Dirk Boiy και με τη συμμετοχή της παιδικής νεανικής χορωδία της ορχήστρας των Κυκλάδων, θα έχουν τη ευκαιρία να απολαύσουν μικροί, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας θεατές, στο θέατρο Απόλλων.

“Το ΓατοΚονσέρτο: Ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στις Γάτες”, διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ «Ούριος Άνεμος» σε συνεργασία με τη μουσική ομάδα “European Fairy Tale Festival of Syros” και τη “Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων”, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 2023-24, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Για πρώτη φορά σε ρόλο αφηγήτριας, η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, μιλάει στην “Κοινή Γνώμη” για τις διήμερες παραμυθένιες παραστάσεις, οι οποίες έχουν ως σκοπό τη σύνδεση της πολυμορφίας του νησιού, αλλά και της διαφορετικής κουλτούρας που υπάρχει, κάτι το οποίο είναι μοναδικό στη Σύρο.

Μία παράσταση με παραμύθι, κουκλοθέατρο, μουσική

Μία πρώτη γεύςη του… γατίσιου σαββατοκύριακου που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Απόλλων, το Σάββατο 27  και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, δίνει μέσω της εφημερίδας, το μέλος της European Fairy Tale Association, Χρυσούλα Κεχαγιόγλου.

Η παράσταση αρχίζει με την παιδική - νεανική χορωδία της ορχήστρας των Κυκλάδων, όπου 60 παιδιά από τη Σύρο θα τραγουδήσουν επτά  τραγούδια από την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου, με θέμα τις γάτες.

Όπως αναφέρει η κα. Κεχαγιόγλου,τα περισσότερα από τα τραγούδια θα ερμηνευτούν στη γλώσσα στην οποία γράφτηκαν, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Ρούσσου και της Έλλης Γούναρη, με τη συνοδεία της Βούλας Γλύκα στο πιάνο.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει “Ο παπουτσωμένος γάτος”, συνοδεία κλασικής ορχήστρας που αποτελείται από μουσικούς της Εθνικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου. Η σκανδαλιάρα μικρή βελγική γάτα θα αποκτήσει ελληνική προφορά υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Dirk Boiy, ο οποίος ζει στη Σύρο πάνω από 20 χρόνια.

Η Χρυσούλα Κεγαγιόγλου, όμως, αναφέρεται και στο νέο της “ρόλο”, καθώς για πρώτη φορά ανεβαίνει στη σκηνή, όχι για να τραγουδήσει, αλλά για να αφηγηθεί.

“Νιώθω πολύ ωραία, βεβαίως υπάρχει και το ανάλογο άγχος και αυτό γιατί είναι κάτι καινούριο για εμένα. Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα και σίγουρα περιμένουμε τις αντιδράσεις του θεατών που θα παρακολουθήσουν την παράσταση”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στόχος μας είναι ένα φεστιβάλ το οποίο θα έχει πολλαπλές συνεισφορές

Το “Γατοκονσέρτο” έρχεται ως συνέχεια των συνεργασιών του 2019 με την παράσταση “Ο χιονάνθρωπος” που είχε παρουσιαστεί και πάλι στο θέατρο Απόλλων, αλλά και των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2023 στον πολιτιστικό χώρο των Χρούσσων.

“Κάποια μέλη της ομάδας που παρουσιάζουν την παράσταση, είχαν ανεβάσει τον «Χιονάνθρωπο» στο θέατρο Απόλλων το 2019 με παιδική χορωδία και κλασσική ορχήστρα. Το καλοκαίρι του 2023, έπεσε και πάλι η ιδέα να γίνει εκ νέου το φεστιβάλ παραμυθιού και στο πλαίσιο αυτής της ιδέας, πραγματοποιήθηκε ένα πετυχημένο διήμερο στα Χρούσσα σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο. Γενικά είναι μία ιδέα που μπορεί να προσελκύσει κόσμο από το εξωτερικό, μέσα από συνεργασίες με μουσικούς και όχι μόνο. Σκεφτήκαμε ότι αυτό το φεστιβάλ και στα παιδιά μπορεί να προσφέρει με τις παραστάσεις του, αλλά και στον τουρισμό της Σύρου”, αναφέρει η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου.

Διήμερο ευαισθητοποίησης και σύνθεσης

Από πού προέκυψε όμως οι εκδηλώσεις να έχουν ως επίκεντρο τη γάτα; Το θέμα των παραστάσεων, σύμφωνα με τη Συριανή ερμηνεύτρια προέκυψε από θέμα του παραμυθιού, δηλαδή τον “Παπουτσωμένο γάτο”, το οποίο ήρθε και έδεσε και  με την αγάπη και το ενδιαφέρον του κόσμου που υπάρχει στη Σύρο για αυτό το συμπαθέστατο τετράποδο. Σε αυτή την ιδέα προστέθηκε και η χορωδία που διαθέτει μουσικό υλικό.

“Επιθυμία μας είναι να είναι ένα διήμερο ευαισθητοποίησης για τα ζώα, για το περιβάλλον γενικότερα, για τη σχέση του ανθρώπου με το χώρο γύρω του”, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τα μηνύματα που επιθυμούν  να περάσουν μέσα από τις παραστάσεις είναι πολλά.

“Εκτός από το περιβαλλοντικό, υπάρχει και η αίσθηση της αποσύνδεσης της κλασσικής μουσικής από αυτό που οι περισσότεροι πιστεύουν. Η κλασσική μουσική στην ουσία είναι η λαϊκή μουσική κάποιων χωρών της κεντρικής Ευρώπης κατά κύριο λόγο. Όταν λοιπόν αυτή τη μουσική την κάνεις πιο ελκυστική και τη συνδυάσεις με ένα κείμενο που τα παιδιά και οι μεγάλοι το βρίσκουν διασκεδαστικό, με κουκλοθέατρο και αφηγήσεις, την απομυθοποιείς με την καλή έννοια.

Για τους καλλιτέχνες της ομάδας που ασχολούνται με αυτού του είδους τη μουσική, αυτό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Η μουσική πάντα απευθύνεται στην ψυχή των ανθρώπων. Οπότε είναι και αυτό ένα σημαντικό μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε”, δήλωσε η κα,. Κεχαγιόγλου, προσθέτοντας ότι “επίσης, ένα μέλημα της ομάδας που αποτελείται και από μόνιμους, αλλά και εκτός του νησιού, είναι να έρθουν σε επαφή οι διαφορετικές κοινότητες που ζουν στη Σύρο. Η αξιοποίηση της πολυμορφίας του νησιού, αλλά και της διαφορετικής κουλτούρας που υπάρχει, κάτι το οποίο είναι μοναδικό στη Σύρο”.

Κλείνοντας η κα. Κεχαγιόγλου εκφράζει την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.

“Ελπίζουμε πως θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις. Το φεστιβάλ είναι στα «σπάργανα» και ο οικονομικός παράγοντας πάντα είναι κατασταλτικός. Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε το περασμένο καλοκαίρι είχαμε την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το Δήμου, αλλά αυτές οι εκδηλώσεις είναι πάντα κοστοβόρες. Ελπίζουμε στην αυτοσυντήρηση του φεστιβάλ. Πάρα πολύ κόσμος συμμετέχει εθελοντικά, αλλά και κάποιοι άλλοι δέχθηκαν να συμμετάσχουν με πολύ μικρότερο μπάντζετ”, κατέληξε.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και οι συντελεστές

«Το ΓατοΚονσέρτο»  θα παρουσιαστεί το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 19:30 και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στις 11:30, στο θέατρο Απόλλων. Δωρεάν εργαστήριο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ερμούπολης στις 18:00.

Διεύθυνση ορχήστρας : Dirk Boiy
Σκηνοθεσία – Κατασκευή και εμψύχωση χαρακτήρα (Γάτος): Εύη Αρέστη
Αφήγηση: Χρυσούλα Κεχαγιόγλου
Ηθοποιός (Βασιλιάς): Γιώργος Πυρουνάκης
Ειδικές κατασκευές, σκηνικά: Χάρη Καστρινού

Μουσικοί:
Άρπα: Ευαγγελία Κιοσόγλου
Ακορντεόν: Ιώ Λε Μολλέρ Σερβάν
Κρουστά: Νίκος Μεταλληνός
Κλαρινέτο: Κώστας Τζέκος
Φλάουτο: Ναυσικά Τσάρα
Κοντραμπάσο: Δημήτρης Τίγκας

Διδασκαλία της «Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων»:
Νίκος Ρούσσος, Έλλη Γούναρη, Ρένα Βέργου και Βούλα Γλύκα.