Θωμαή Μενδρινού: “Στοχεύουμε στον «πολιτισμό για όλους» με εκδηλώσεις ισάξιες της ιστορίας του νησιού”

Η Σύρος υποδέχεται 19 φεστιβάλ πανελλήνιας και διεθνούς ακτινοβολίας

Τη διοργάνωση 19 Φεστιβάλ, πανελλήνιας και διεθνούς ακτινοβολίας, που θα πραγματοποιηθούν από τον Μάιο έως και τον Νοέμβριο του 2024, ανακοίνωσε το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Πρόκειται, για τη διεξαγωγή πολυάριθμων εκδηλώσεων, με άρτια οργάνωση, ποιότητα και αισθητική, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους της Σύρου και κυρίως στο θέατρο Απόλλων, το οποίο φέτος κλείνει τα 160 χρόνια λειτουργίας του.

Στοχεύουμε στην «πολιτισμό για όλους», δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” η αντιδήμαρχος πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Τα 19 Φεστιβάλ με μία σημαντική αποχώρηση και νέες προσθήκες

Τα Φεστιβάλ που ανακοινώθηκαν θα πλαισιώσουν το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος – Πολιτισμός 2024», από τον Μάιο έως και τον Νοέμβριο του 2024.

Συγκεκριμένα, τα Φεστιβάλ που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

  1. το 2nd Syros Heritage Festival, από τις 24 έως και τις 26 Μάιου,
  2. το Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης από τις 31 έως και τις 2 Ιουνίου
  3. το 2ο Αειforever 2024, 15 και 16 Ιουνίου
  4. το 6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «συριανοπατώ» από τις 20 έως και τις 23 Ιουνίου
  5. το διήμερο καλλιτεχνικό φεστιβάλ με αντικείμενο τη σύγχρονη μουσική και κουλτούρα, 22 με 23 Ιουνίου
  6. το 30ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, 2 με 6 Ιουλίου.
  7. το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών «Akropoditi DanceFest», 11 με 21 Ιουλίου
  8. το Syroskidz 13 με 14 Ιουλίου
  9. το 18ο Φεστιβάλ Αιγαίου, 15 με 31 Ιουλίου
  10. το 15ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ροκ Ερμούπολης, 2 με 3 Αυγούστου
  11. το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, 10 με 18 Αυγούστου
  12. το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου, 19 με 24 Αυγούστου.
  13. το 8ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου 28 με 31 Αυγούστου
  14. το Eye’s Walk Digital Festival, 5 με 8 Σεπτεμβρίου
  15. το Stray Art Festival 2024, 13 με 15 Σεπτεμβρίου
  16. το 12ο Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου, 19 με 21 Σεπτεμβρίου
  17. το ANIMASYROS 2024, 23 με 29 Σεπτεμβρίου
  18. το 2ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Παραμυθιού Σύρου, 16 με 20 Οκτωβρίου και
  19. το Meet the violins, 19 με 24 Νοεμβρίου.

Δυστυχώς και σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, στον φετινό προγραμματισμό δεν συγκαταλέγεται μία πολύ σημαντική διοργάνωση, όπως είναι αυτό του Φεστιβάλ κινηματογράφου SIFF, καθώς δηλώθηκε αδυναμία στο κομμάτι παραγωγής. Η κα. Μενδρινού σημειώνει, ωστόσο, ότι υπάρχουν τα εχέγγυα η συγκεκριμένη διοργάνωση να επιστρέψει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων στις εκδηλώσεις του 2025.

Εκτός από τις αποχωρήσεις, υπάρχουν όμως και οι νέες προσθήκες. Στο πρόγραμμα των Φεστιβάλ, έρχονται να προστεθούν δύο νέες διοργανώσεις και πιο συγκεκριμένα, το διήμερο καλλιτεχνικό Φεστιβάλ με αντικείμενο τη σύγχρονη μουσική και κουλτούρα, όπως επίσης και το 2ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Παραμυθιού Σύρου.

Τα Φεστιβάλ αποτελούν το 80% του πολιτιστικού προγράμματός μας

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, μιλώντας για τη διεξαγωγή των Φεστιβάλ, σημείωσε ότι αυτά έρχονται να “κουμπώσουν” στο πολιτιστικό πρόγραμμα του 2024, ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη που έχει τεθεί.

“Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής του τμήματος Πολιτισμού, παρουσιάζουμε τα 19 Φεστιβάλ τα οποία θα διεξαχθούν στο νησί μας. Θέλω ευχαριστήσω τους διοργανωτές που για εμάς αποτελούν πολύτιμους συνεργάτες και με τους οποίους έχουμε ένα κοινό στόχο. Την ανάδειξη της Σύρου, αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση των πολιτιστικών εκδηλώσεων, λειτουργώντας πάντα με εξωστρέφεια και συνεργασία.  Η Σύρος θα έχει έντονη ψηφιακή παρουσία και προβολή των Φεστιβάλ, τα οποία αποτελούν το 80% του πολιτιστικού μας προγράμματος, κάτι στο οποίο θεωρώ ότι η Σύρος αποτελεί πρότυπο στην Ελλάδα”, σημείωσε η κα. Μενδρινού, η οποία στη συνέχεια έκανε αναφορά για δέσιμο του πολιτισμού με το τουριστικό κομμάτι της Σύρου.

«Καταφέραμε βάση του προγραμματισμού, οι εκδηλώσεις των φεστιβάλ  να μη συμπίπτουν μεταξύ τους, προκειμένου ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε αυτές και φυσικά αυτό να είναι προς όφελος της επιμήκυνσης της πολιτιστικής και ταυτόχρονα και της τουριστικής περιόδου. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσα χρήματα επενδύει ο Δήμος στον πολιτισμό, επιστρέφουν στην τοπική οικονομία της Σύρου.  Θα κινηθούμε βάση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και όλες οι άλλες εκδηλώσεις, θα έρθουν να κουμπώσουν στις υπόλοιπες ημερομηνίες. Φυσικά μέσα από τον προγραμματισμό, έχουμε εστιάσει στην προβολή του θεάτρου Απόλλων και στα 160 χρόνια λειτουργίας του”, δήλωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Μάλιστα, η κα. Μενδρινού έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης σχετικά με τα Φεστιβάλ που συμμετέχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, αρχής γενομένης από το 2025.

“Πρέπει να πω σε αυτό το σημείο ότι για τις εκδηλώσεις του 2025, θα γίνει μία πολύ σοβαρή συζήτηση για τα ποια φεστιβάλ θα πρέπει να υφίστανται. Φυσικά και στηρίζουμε όλους τους διοργανωτές, αλλά θα υπάρξει μία συζήτηση επί του θέματος. Είμαστε ανοιχτοί στο να προσθέσουμε νέα Φεστιβάλ ή να αντικαταστήσουμε κάποια άλλα, με κοινό όμως ζητούμενο τη διαφύλαξη της ποιότητας των εκδηλώσεών μας”, τόνισε με νόημα.

“Πολιτισμός για όλους”

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού επεσήμανε, παράλληλα, ότι κύριος άξονας των φετινών εκδηλώσεων είναι ο “πολιτισμός για όλους”, με έμφαση και στο τοπικό παραγωγικό υλικό.

“Στοχεύουμε στον πολιτισμός για όλες τις ηλικίες, πάνω από όλα για τα παιδιά με πολλές εκδηλώσεις για αυτά. Πραγματοποιήσαμε μία συνάντηση για το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, όπου φέτος πιστεύουμε ότι θα κάνουμε τη διαφορά. Θέλουμε έναν πολιτισμό προσβάσιμο σε όλους. Προσπαθούμε να αναδείξουμε τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιήσουν, με βασικό γνώμονα την ανάδειξη των τοπικών χαραχτηριστικών του νησιού”, κατέληξε η κα. Μενδρινού.