Έντεκα προβολές σε μία διήμερη «γιορτή» του κινηματογράφου

Η Άνδρος φιλοξενεί τις ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας

  • Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:15

Η Άνδρος υποδέχεται για άλλη μία φορά το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, με την προβολή έντεκα ταινιών.

Το δημοτικό κινηματοθέατρο Άνδρου, αύριο Τρίτη στις 8 και μισή το βράδυ, φιλοξενεί τις βραβευμένες ταινίες του ετήσιου φεστιβάλ.

Η προβολή των ταινιών γίνεται σε συνεργασία με την κινηματογραφική λέσχη του νησιού.

Οι ταινίες ταξιδεύουν

Η ταινία μικρού μήκους προβάλλεται, προωθείται, αναδεικνύεται και χειροκροτείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την περαιτέρω προβολή της μικρού μήκους εντάσσει στον ετήσιο προγραμματισμό του τη διοργάνωση προβολών ταινιών μικρού μήκους σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, οι βραβευμένες και διακριθείς ταινίες του ετήσιου Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, εντάσσονται σ’ ένα «μακρύ ταξίδι» επαφής με το κινηματογραφόφιλο κοινό, που κάθε χρόνο αποδεικνύει το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον του για το «μικρό».

Η Γερμανία, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Σερβία, η Ιταλία, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, καθώς και 60 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας έχουν αποτελέσει σταθμούς, λιμάνια και προορισμούς του ταξιδιού του Φεστιβάλ Δράμας.

Η θέση του Φεστιβάλ Δράμας στο εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο, ως το κορυφαίο φεστιβάλ στο είδος του, αλλά και η διεθνής του αναγνώριση συμβάλλουν σημαντικά στην επιτυχία των «ταξιδιών» του, που καίριο σκοπό έχουν την προβολή και διάδοση του έργου των νέων κινηματογραφιστών.

Το πρόγραμμα προβολών

Οι προβολές των ταινιών μικρού μήκους που ξεκίνησαν το Σάββατο το βράδυ, συνεχίζονται αύριο Τρίτη στις 8 και μισή του βράδυ.

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος στο Φεστιβάλ της Δράμας, προβλήθηκαν οι ταινίες «Φως εκ φωτός» σε σκηνοθεσία Νεριτάν Ζιντζιρία, «Αερολίν» του Αλέξη Κουκιά Παντελή, «Αρκουδότρυπα» των Χρυσηάννας Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου, «Διάβαση» σε σκηνοθεσία των Κατερίνα Μαυρογιώργη και Αινία Σταματή και το «Midnigth skin” του Μανώλη Μαυρή

Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης στο δημοτικό κινηματοθέατρο Άνδρου θα προβληθούν έξι ταινίες.

«Το χάος που άφησε πίσω της», σε σκηνοθεσία Νίκου Κολιούκου. Η ταινία κέρδισε τα βραβεία σκηνοθεσίας και γυναικείας ερμηνείας στο εθνικό σπουδαστικό διαγωνιστικό.

Η Άννα είναι λίγο πριν τα τριάντα και νιώθει πως τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία να πετύχει το όνειρό της, να κυνηγήσει μια μουσική καριέρα στο Παρίσι. Η επιτυχία δεν θα έμοιαζε άπιαστη, αν ο αυτοκαταστροφικός αλκοολικός πατέρας της δεν στεκόταν εμπόδιο στον δρόμο της. Αυτή είναι η σύντομη περιγραφή της ταινίας του Νίκου Κολιούκου, που αποτέλεσε το κινηματογραφικό  ντεμπούτο της αποφοίτησής του από τη σχολής κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Buffer zone» σε σκηνοθεσία Σάββα Σταύρου. Η ταινία συμμετείχε στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ και απέσπασε συνολικά  δύο βραβεία. Το βραβείο Drama Queer και το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον νεαρό πρωταγωνιστή της ταινίας Ανδρέα Μάρκου.

Το «Buffer Zone» εστιάζει στη σχέση δύο στρατιωτών, ενός Ελληνοκύπριου και ενός Τουρκοκύπριου. Αυτό που τους χωρίζει είναι η πράσινη γραμμή, το σύνορο ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Αυτό που θα τους φέρει κοντά, παρότι μιλούν διαφορετικές γλώσσες είναι η μουσική. Ο Κύπριος σκηνοθέτης ξεκίνησε το γυρίσματα το 2021, στις αρχές του δεύτερου lockdown στην Κύπρο και ολοκλήρωσε την ταινία του φέτος.

«Παρέλαση» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γαλανόπουλου. Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία. Το Βραβείο «Φρίντα Λιάππα» – Καλύτερης Ελληνικής Σπουδαστικής Ταινίας, βραβείο για μοντάζ και τέλος βραβείο σχεδιασμού ήχου. Μια ταινία ενηλικίωσης στη σύγχρονη Αθήνα που προβάλει τα κοινωνικά προβλήματα του ρατσισμού και τις αντιθετικές εκφάνσεις της νεανικής κουλτούρας με μια άρτια γραφή, που δημιουργεί ατόφια συγκίνηση.

«Good Girls Club: A Virginity Odyssey». Η ταινία που κλείνει  την «Τριλογία της Νιότης» των Λήδα Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα και η οποία ξεκίνησε από το «Yawth» του 2018 και συνεχίστηκε με το «Sad Girl Weekend» του 2019, είναι μια ωδή στη φιλία, στις μεταβάσεις, στα 18 και σε όλες τις προσδοκίες και τον ενθουσιασμό που κατακλύζουν την εφηβεία.

Η Λήδα Βαρτζιώτη και ο Δημήτρης Τσακαλέας είναι απόφοιτοι του τμήματος κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Οι ταινίες τους έχουν ταξιδέψει σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως Κάρλοβι Βάρι, Σαράγεβο, Palm Springs ShortFest, Κάιρο, Τεργέστη και αλλού, και έχουν προβληθεί στο Cinobo και στο Directors Notes.

«A Piece of Liberty» σε σκηνοθεσία της Αντιγόνης Καπάκα. Κεντρικοί ήρωες της ταινίας είναι δύο καλλιτέχνες του δρόμου, μεταμφιεσμένη η μια σε Άγαλμα της Ελευθερία και άλλος σε Τόκερ, οι οποίοι καταλήγουν αιχμάλωτοι στο ίδιο κελί και βρίσκονται αντιμέτωποι με τη συστημική βαρβαρότητα του κράτους και της αστυνομίας. Μαζί θα δώσουν έναν αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη, παλεύοντας να ξαναχτίσουν ό,τι έχει χαθεί.

«Αριζόνες» του Γιώργου Ηλιόπουλου. Πρόκειται για μία μυθοπλασία με την ταινία να διαπραγματεύεται τη ζωή του Δημήτρη ο οποίος μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, θα αναζητήσει καταφύγιο στο παλιό εξοχικό σπίτι του παππού του στην παραθαλάσσια πόλη της Μηχανιώνας.

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος είναι απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού MFA στη Σκηνοθεσία από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Σκωτίας. Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας σε ταινίες μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ. Η ταινία του Exile(s) έλαβε χρηματοδότηση από την ΕΡΤ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και βρίσκεται στο στάδιο post - production. Επίσης, βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης της επόμενης μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας.