Θωμαή Μενδρινού: “Στοχεύουμε το καρναβάλι να «ταξιδέψει» σε όλη την Ελλάδα”

Οι εκδηλώσεις του Συριανού Καρναβαλιού “Γεώργιος Σουρής”2024

Το Συριανό Καρναβάλι “Γεώργιος Σουρής”2024, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του νησιού, γιορτάζει και ξεφαντώνει, καθώς συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής!

Οι φετινές εκδηλώσεις συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο τις γοητευτικές αντιθέσεις της μεσαιωνικής Άνω Σύρου με τη ρεμπέτικη παράδοση και της νεοκλασικής Ερμούπολης με το εμβληματικό θέατρο Απόλλων.

Οι φετινές εκδηλώσεις, που αρχίζουν στις 24 Φεβρουαρίου και επεκτείνονται σε περίοδο ενός μήνα, παρουσιάζουν ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες και τις προτιμήσεις, με μουσική, χορό, τραγούδι, παράδοση, ξέφρενο γλέντι και χαρά.

Φέτος για πρώτη φορά διοργανώνεται το “Καρναβάλι των Παιδιών”, με δράσεις και εκδηλώσεις αποκλειστικά για τους μικρούς καρναβαλιστές, ενώ αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, όπως κάθε χρόνο, θα είναι οι καρναβαλικές παρελάσεις στην Άνω Σύρο και στην Ερμούπολη.

“Εμπλουτίσαμε το θεσμό του καρναβαλιού με νέες δράσεις”

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για τη διοργάνωση του Συριανού  καρναβαλιού “Γεώργιος Σουρής 2024”, που φέτος φέρνει νέες δράσεις με επίκεντρο τα παιδιά, την εξωστρέφεια και την ενδυνάμωσή του.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού μιλά στην “Κοινή Γνώμη”, δίνοντας το στίγμα των εκδηλώσεων, τονίζοντας ότι η προετοιμασία του προγράμματος διήρκησε μεγάλο χρονικό διάστημα.

“Έχει γίνει προετοιμασία εδώ και αρκετούς μήνες για το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε. Εστιάσαμε τόσο στα αιτήματα των ομάδων, οι οποίες είναι η «ψυχή» του καρναβαλιού και τα οποία είναι διαχρονικά, όσο και στην επικοινωνιακή προβολή των εκδηλώσεων, ώστε να προσελκύσουμε όσο γίνεται περισσότερους επισκέπτες με κοινό γνώμονα την οικονομική ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων. Όλη αυτή η επικοινωνιακή προσπάθεια γίνεται μέσω των χορηγών που έχουν αγκαλιάσει αυτό τον θεσμό και κυρίως των τοπικών καταστημάτων”, σημειώνει η κα. Μενδρινού. η οποία, μεταξύ άλλων, κάνει αναφορά σε δύο ανθρώπους που έχουν εργαστεί όλο αυτό το διάστημα και συγκεκριμένα στην Γεωργία Ματσούκα, αλλά και στην εθελοντική προσφορά του Πέτρου Πρίντεζη.

Μιλώντας για τις νέες δράσεις και τις εκδηλώσεις που θα εμπλουτίσουν το καρναβάλι, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού υπογραμμίζει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα για τον θεσμό που συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής.

“Μια νέα δράση που εντάξαμε είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία, μέσω της οποίας το κοινό θα μπορεί να ψηφίζει την αγαπημένη του ομάδα. Ο νικητής θα έχει ως έπαθλο ένα χρηματικό ποσό που θα δοθεί έπειτα από κοινή απόφαση με το τμήμα πολιτισμού”, επισημαίνει αρχικά, ενώ προσθέτει ότι “ ένα νέο κομμάτι που έρχεται να προστεθεί στις εκδηλώσεις, είναι το παιδικό καρναβάλι. Είναι ένας καινούριος θεσμός με πρωταγωνιστές τα παιδιά και οι γονείς τους. Είμαστε υπερήφανοι για τη δράση που θα πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια της Σύρου, προκειμένου ο καρναβαλικός διάκοσμος που θα τοποθετηθεί στην Άνω Σύρο να δημιουργηθεί από τα ίδια τα παιδιά”. 

Η κα. Μενδρινού συνεχίζοντας την αναφορά της στα νέα δεδομένα που θα προστεθούν στις εκδηλώσεις, κάνει γνωστές και τις αλλαγές που θα υπάρξουν και στην προβολή του Συριανού σατιρικού ποιητή, Γεωργίου Σουρή.

“Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο του νησιού έχουμε σχεδιάσει τις «ποιητικές» βιτρίνες. Συγκεκριμένα, στις βιτρίνες των καταστημάτων της Ερμούπολης θα προβάλλονται τα σατιρικά ποιήματα του Γεωργίου Σουρή. Γενικότερα, στις φετινές εκδηλώσεις θα υπάρξει και αλλαγή σχετικά με την παρουσίαση του Γεωργίου Σουρή, ο οποίος δεν θα εμφανιστεί με το άνοιγμα της καρναβαλικής παρέλασης, αλλά θα περάσει μέσα από τις δράσεις των παιδιών στην Άνω Σύρο”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κάνει επιπλέον γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα υπάρξει ειδική μέριμνα στην Άνω Σύρο, προκειμένου να βρίσκονται σε λειτουργία και οι εκθέσεις του Μάρκου Βαμβακάρη, αλλά και οι επιχειρήσεις του οικισμού.

“Έχει υπάρξει συνεργασία και επικοινωνία με επιχειρηματίες της Άνω Σύρου, οι οποίοι θα λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους για τη φιλοξενία των επισκεπτών, όπως επίσης αυτονόητο είναι ότι θα είναι ανοιχτές για το κοινό θα είναι και οι εκθέσεις, όπως το ψηφιακό μουσείο και ο ψηφιακός χώρος Μάρκου Βαμβακάρη”, επισημαίνει και καταλήγει λέγοντας πως “θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τον θεσμό και για να έχουν την καλύτερη εικόνα οι επισκέπτες φεύγοντας από το νησί μας. Παράλληλα απευθύνουμε κάλεσμα και προς όλες τις άλλες επιχειρήσεις του νησιού να προσφέρουν ότι το καλύτερο μπορούν τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες της Σύρου”.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων

8ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού

24 Φεβρουαρίου με 2 Μαρτίου 

Όλη την εβδομάδα, οι ομάδες κινούνται στον γρήγορο ρυθμό αυτού του διαδραστικού  παιχνιδιού που έγινε θεσμός. Θέμα, πάντα, η Σύρος και η πολύπλευρη ιστορία της. Φέτος,  την σκυτάλη διοργάνωσης έχουν οι “Λουκουμι...νάτοι”, που διακρίθηκαν στο 7ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού.

Σπάμε τα πήλινα στην Άνω Σύρο

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, στις 5 και μισή το απόγευμα στην Άνω Σύρο

 Το παλιό έθιμο αναβιώνει το Παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου "Άρωμα Παράδοσης". Γίνεται την τελευταία ημέρα του Φλεβάρη και συμβολίζει το σπάσιμο του κεφαλιού του Μάρτη (Τσαμπουκάς) για να μην κάνει κρύο.

Ποιητικές βιτρίνες

Παρασκευή 1η Μαρτίου με 17 Μαρτίου

Στις βιτρίνες των καταστημάτων προβάλλονται σατιρικά ποιήματα του Γεωργίου Σουρή σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου.

Φώτο-σούτινγκ στα χωριά

Κυριακή 3 Μαρτίου

Οι Καρναβαλικές ομάδες φωτογραφίζουν τις στολές τους με φόντο τα χωριά της Σύρου για τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό καλύτερης ομάδας.

Μαγικό παιδικό πάρτι με τον κλόουν Dino

Σάββατο 9 Μαρτίου στο θέατρο "Ευανθία Καϊρη" στις 7 και μισή το βράδυ

Θέμις μπαλ μασκέ

Πάρτι από τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων και Επιμελητών Νομού Κυκλάδων σε συνδιοργάνωση με τον Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου.

Αίθριο Δημοτικού Μέγαρου | Ώρα έναρξης: 21.00

Χρήστος Θηβαίος & Παναγιώτης Μάργαρης «2»

13 Μαρτίου στο θέατρο Απόλλων στις 8 και μισή το βράδυ

Stand Up Comedy Show: «Να το Φως»

14.03.2024

Λάμπρος Φισφής 

O Λάμπρος συνεχίζει να βάζει στο μικροσκόπιο την καθημερινότητα και να φωτίζει την  κωμωδία που κρύβεται στα μικρά που μας τσαντίζουν, μας κάνουν να χαμογελάμε και -τελικά- μας ενώνουν.

Σ’ αυτή την παράσταση δεν μένει στην επιφάνεια, αλλά αναλύει και μεγάλα, σοβαρά ζητήματα όπως…

Το comeback που κάνει η κίνηση στους δρόμους.

Τους ανθρώπους που παραγγέλνουν χόρτα.

Το φόβο του να γίνεις η μάνα σου.

Το bullying που φάγαμε ως παιδιά.

Τα τάπερ ως υπέρτατο σημάδι ότι σοβάρεψε η ζωή σου.

Την υπερβολική τεχνολογία της δημόσιας τουαλέτας.

Την επίσκεψη σε σπίτι φίλων που έχουν σκύλο.

Τους ανθρώπους που βάζουμε σε μαύρη λίστα.

Και όλα τα πράγματα που αλλάζουν όταν συζείς με ένα δίχρονο.

Θέατρο Απόλλων | Ώρα έναρξης: 21.30

Τιμή εισιτηρίου: 15 €

Διοργανωτής: Art On The Road

"Αμόλα καλούμπα" στας εξοχάς

18.03.2024

Πετάμε χαρταετό, απολαμβάνουμε σαρακοστιανά εδέσματα και μπαίνουμε στο χορό, σε διάφορα σημεία του νησιού σε συνδιοργάνωση των Δημοτικών Κοινοτήτων με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς.

Καίμε τον Καρνάβαλο στην Απάνω Χώρα

19.03.2024

Αναβίωση του εθίμου της τελευταίας Αποκριάς των Καθολικών.

 «Καίμε τον Καρνάβαλο στην Απάνω Χώρα»

Τρίτη 19 Μάρτιου στις 8 το βράδυ στην Άνω Σύρο

Αναβίωση του εθίμου της τελευταίας αποκριάς των Καθολικών

ΠΑΡΕΛΑΣΤΕ

Πρώτη καρναβαλική παρέλαση

Σάββατο 16 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στην Πιάτσα της Άνω Σύρου

Δεύτερη καρναβαλική παρέλαση και τελετή λήξης του Συριανού καρναβαλιού

Κυριακή 17 Μαρτίου στις 4 το απόγευμα στην παραλία της Ερμούπολης

Το καρναβάλι των παιδιών

Κυριακή 10 Μαρτίου στις 4 το απόγευμα στην Πιάτσα της Άνω Σύρου

face painting, εργαστήρι μάσκας, συλλογικός καμβάς, ξυλοπόδαρος, μουσική, χορός και παιχνίδια.

ΣαπουνΌπερα! 

Περιπατητικό δρώμενο με σαπουνόφουσκες, μουσική και εντυπωσιακά κοστούμια από τους Mr & Mrs Bubble.

Θέατρο σκιών «Παναγιώτη Καμπάνη»

Ώρα έναρξης 5 και μισή το απόγευμα

.Συναυλία με "Τα Μανιτάρια"

Διαδραστική και άκρως παιδική συναυλία

Ώρα έναρξης στις 6 το απόγευμα

Έκθεση καρναβαλικής ζωγραφικής

Τα παιδιά των σχολείων και το Κ.Δ.ΑΠ. Α.με.Α. του νησιού φιλοτέχνησαν έπειτα από πρόταση του Γρ. Πολιτισμού τον καρναβαλικό διάκοσμο της Άνω Σύρου.

Συνδιοργάνωση  με το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Σύρου - Ερμούπολης

Έκθεσης καρναβαλικής ζωγραφικής

Τα παιδιά των σχολείων και το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ του νησιού φιλοτέχνησαν έπειτα από πρόταση του γραφείου πολιτισμού τον καρναβαλικό διάκοσμο της Άνω Σύρου.