Μία ενδιαφέρουσα πολιτιστική δράση από την “Edu4all – Εκπαίδευση για όλους”

“Καραβομαραγκοί και φωτογράφοι”

Κυριακή Κυρίτση: “Στόχος είναι να αναδειχθεί η παραδοσιακή τέχνη της ξυλοναυπηγικής που συνεχίζει να υπάρχει στη Σύρο”
  • Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:16

“Καραβομαραγκοί και φωτογράφοι” είναι το θέμα της πολιτιστικής δράσης που θα πραγματοποιήσει στη Σύρο η “Edu4all – Εκπαίδευση για όλους”, στο πλαίσιο του προγράμματος Doc at First Sight, που υλοποιήθηκε στον ταρσανά της Σύρου.

Για τη συγκεκριμένη δράση, αλλά και για το τι είναι η “Edu4all – Εκπαίδευση για όλους”, μιλά στην “Κοινή Γνώμη”, η Κυριακή Κυρίτση, ιδρυτικό μέλος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που ιδρύθηκε το 2022 στη Σύρο.

Η δράση “Καραβομαραγκοί και φωτογράφοι” έρχεται ως αποτέλεσμα του προγράμματος Doc at First Sight

H προτεινόμενη δράση με τίτλο “Καραβομαραγκοί και φωτογράφοι” είναι μια πολιτιστική δράση που θα συνδυάζει διάφορες μορφές τέχνης όπως είναι η φωτογραφία, ο κινηματογράφος, αλλά και η μουσική.

Το θέμα της είναι η ξυλοναυπηγική τέχνη από την οποία εμπνεύστηκε το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής- πολιτιστικής δράσης Doc at First Sight, στο ναυπηγείο «Ταρσανάς» της Σύρου. Oι συμμετέχοντες στην έκθεση φωτογραφίας είναι ως επί το πλείστον ερασιτέχνες φωτογράφοι που ζουν στο νησί, όπως το ίδιο ισχύει και για τους συμμετέχοντες μουσικούς στην εκδήλωση.

“Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε με την ολοκλήρωση του προγράμματος Doc at First Sight που πραγματοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία τον Οκτώβριο του 2023. Η συγκεκριμένη δράση που έλαβε χώρα στον ταρσανά, είχε να κάνει με τον κινηματογράφο και τη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Μέσα από το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι συμμετέχοντες σε αυτό, γεννήθηκε η ιδέα για την πραγματοποίηση μίας νέας δράσης, δηλαδή η προβολή όλου αυτού του υλικού που παράχθηκε, μέσα από έκθεση φωτογραφίας”, σημειώνει η κα. Κυρίτση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε αυτή την εκδήλωση συμμετέχει η Λέσχη Φωτογραφίας Σύρου, με την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Όπως αναφέρει, η δράση που θα λάβει χώρα στην αίθουσα τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη», από τις 18 έως και τις 24 Φεβρουαρίου, θα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με τη Λέσχη Φωτογραφίας Σύρου, εργαστήρι σκηνοθεσίας με τους σκηνοθέτες Κυριάκο Αγγελάκο και Στέλιο Τατάκη, ανοιχτή εκδήλωση για τη ξυλοναυπηγική τέχνη μέσα από τη φωτογραφία και τη σκηνοθεσία, παρουσίαση ντοκιμαντέρ με θέμα τον Ταρσανά Σύρου και μουσική συναυλία.

Η δράση αποτελεί συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου –Ερμούπολης.

“Ο στόχος μέσα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση είναι να αναδειχθεί μία παραδοσιακή τέχνη, αυτής της ξυλοναυπηγικής, όπως αυτή συνεχίζει να αναπτύσσεται στη Σύρο και σε δεύτερο επίπεδο είναι η ίδια μας η δράση, δηλαδή σε ότι έχει να κάνει με το επιμορφωτικό πρόγραμμα στον κινηματογράφο και στο ντοκιμαντέρ. Επιθυμία μας είναι αυτή να καθιερωθεί σε μία σταθερή βάση και να διεξαχθεί και το 2024”, υπογραμμίζει.

Τέλος, η κα. Κυρίτση αναφέρει ότι η συγκεκριμένη δράση παρουσιάζεται αυτή την περίοδο με το σκεπτικό ότι είναι πολύ σημαντικό τα νησιά να έχουν και τους χειμερινούς μήνες εκδηλώσεις που μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά και να προσφέρουν στον πολιτισμό.

Τι είναι το “Edu4all – Εκπαίδευση για όλους”

Η "Edu4all - Εκπαίδευση για όλους" είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από την Κυριακή Κυρίτση και την Αθανασία Καμαργιάννη, στη Σύρο τον Μάιο του 2022 με σκοπό την προώθηση της εκπαίδευσης και τη διαρκή και χωρίς όρια εκπαίδευση και κατάρτιση για όλους.

Σύμφωνα με την κα. Κυρίτση “η εκπαίδευση δε σταματά στο πανεπιστήμιο, αλλά συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της ζωής και αυτό θέλουμε να το στηρίξουμε με μικρές δράσεις στον τομέα του πολιτισμού, του αθλητισμού και των νέων τεχνολογιών και για αυτό στοχεύουμε σε δράσεις που έχουν να κάνουν με εκπαιδευτικές εκδηλώσεις όπως σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις κ.ά., σε ημερίδες, συνέδρια, εκθέσεις και δράσεις με αντικείμενο τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το περιβάλλον, αλλά και στην υλοποίηση προγραμμάτων συνεργασίας και εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών. Όλα τα προγράμματα και οι δράσεις της “Edu4all-Εκπαίδευση για όλους” είναι προσβάσιμα και ανοιχτά για όλες και όλους. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, μόνο να υπάρχει το ενδιαφέρον και το κίνητρο για συνεπή παρακολούθηση και ολοκλήρωση του προγράμματος που έχει επιλέξει, καθώς οι θέσεις είναι σχεδιασμένες για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων”.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εφημερίδα, η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και αυτό αποτελεί κινητήριο μοχλό για τη συνέχιση των δράσεων, μέσα από τη συνεργασία που έχουν καταστήσει με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

“Εκτός από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, επιθυμία μας είναι η συνεργασία και με συλλόγους και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που θα μας κατατεθούν”, σχολιάζει.  

Στην ερώτηση εάν υπάρχει σχεδιασμός για την διεξαγωγή προγραμμάτων ή και δράσεων το επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του Doc at First Sight τον Οκτώβριο του 2024 με διευρυμένο πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα υπάρχουν και προβολές ντοκιμαντέρ. Επίσης, στα σχέδια της "Edu4all - Εκπαίδευση για όλους" είναι και μία συνεργασία με τον Δήμο Μήλου στον τομέα του αθλητισμού.