Απόκριες στη Σύρο: Αφιέρωμα της LIFO για την καρναβαλική γιορτή

  • Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, 2024 - 17:45

Ταξιδέψτε στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, για να ζήσετε το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» 2024, το οποίο φέτος γιορτάζει 40 χρόνια ξέφρενης και άφθονης χαράς.

Ήταν το 1983 όταν στα γραφικά σοκάκια της Άνω Σύρου ξεχύθηκαν οι πρώτες οργανωμένες καρναβαλικές ομάδες και καθιέρωσαν έναν θεσμό που εξαπλώθηκε το 2011 ως την κοσμοπολίτισσα Ερμούπολη, σκορπίζοντας σε όλο το νησί πολύχρωμες νότες κεφιού. Το Συριανό Καρναβάλι έκτοτε, εξελίσσεται συνεχώς, ενσωματώνοντας ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις και προσελκύοντας εκατοντάδες συμμετέχοντες όλων των ηλικιών, κατοίκων αλλά και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Θωμαή Μενδρινού, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το Καρναβάλι της Σύρου αποτελεί ζωντανό οργανισμό και αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του νησιού, καθώς συνδυάζει με μοναδικό τρόπο, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, τις γοητευτικές αντιθέσεις του νησιού: την παράδοση της μεσαιωνικής Άνω Σύρου και το ρεμπέτικο τραγούδι από τη μια και το αστικό θαύμα της Ερμούπολης με τα επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια και τη λυρική παράδοση από την άλλη.

Οι πυρετώδεις προετοιμασίες από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης με τη συνεργασία των δεκάδων καρναβαλικών ομάδων, των χορηγών, των τοπικών συλλόγων και πολλών εθελοντών, εγγυώνται ένα μοναδικό ξεφάντωμα με κυκλαδίτικο αέρα. Μουσική, χορός, τραγούδι και πολλές εκπλήξεις είναι λίγα μόνο από αυτά που υπόσχεται το φετινό Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής».

Αν βρεθείτε στη Σύρο την περίοδο των Αποκριών, αξίζει να συμμετέχετε στο 8ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού, που ξεκινά στις 24/02, ένα μοναδικό παιχνίδι δράσης και διασκέδασης για όλες ηλικίες, με διάρκεια μίας εβδομάδας, το οποίο επιφυλάσσει στους επίδοξους κυνηγούς πλήθος εμπειριών, κωμικών καταστάσεων και κυρίως γνωριμία με την ιστορία και την παράδοση της Σύρου.

Για να τα «σπάσετε», προτείνουμε να επισκεφθείτε στις 29/02 τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, όπου αναβιώνει το έθιμο του σπασίματος των πήλινων, συμβολίζοντας το σπάσιμο του κεφαλιού του Μάρτη για να μην κάνει κρύο.

Δείτε αναλυτικά εδώ 

lifo.gr