Συνεργασία της ΑΜΚΕ Πάρου με τη φωτογραφική ομάδα του νησιού

Φωτογραφικός διαγωνισμός με φόντο τα αρχαία λατομεία της Πάρου

Συνεχίζονται οι δράσεις στο πλαίσιο της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο Μαράθι, σε ένα αρχαιολογικό πολιτιστικό πάρκο
  • Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:15

Τα αρχαία λατομεία Πάρου, είναι το θέμα της φωτογραφικής έκθεσης που «τρέχει» αυτό το διάστημα από την ΑΜΚΕ «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου» σε συνεργασία και με τη φωτογραφική ομάδα του νησιού.

Η συγκεκριμένη δράση, περιλαμβάνεται σε μία σειρά άλλων πρωτοβουλιών που έχουν ως στόχο την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Μαράθι, σε ένα αρχαιολογικό πολιτιστικό πάρκο αντάξιο της παγκόσμιας αξίας του μοναδικού μνημείου των αρχαίων λατομείων, αλλά και την αναγνώρισή του ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο διαγωνισμός

Η ΑΜΚΕ Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου» και η Φωτογραφική Ομάδα Πάρου οργανώνουν φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα τα «Αρχαία Λατομεία».

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ περιλαμβάνει και βράβευση από τον Σύλλογο «Φίλοι της Πάρου και Αντιπάρου».

Η προθεσμία κατάθεσης των φωτογραφιών είναι η 30η Απριλίου και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ακολουθήσουν τους βασικούς κανόνες και τις προϋποθέσεις που διέπουν τον διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα, ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει καταθέτοντας μέχρι πέντε φωτογραφίες. Τα αρχεία τα οποία θα κατατεθούν πρέπει να είναι σε μορφή Raw, με βασική επεξεργασία. Οι φωτογραφίες μπορεί να είναι είτε έγχρωμες, είτε ασπρόμαυρες, ενώ θα αποκλειστούν αυτές έχουν ληφθεί με κινητό τηλέφωνο.

Επίσης, οι φωτογραφίες μπορούν να περιέχουν τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά χωρίς να απεικονίζεται πρόσωπο και φυσικά δεν επιτρέπονται πορτρέτα.

Τα πνευματικά δικαιώματα θα ανήκουν στον δημιουργό, αλλά θα παραχωρηθούν στην ΑΜΚΕ «Αρχαίων Λατομείων», με σκοπό αυτές να χρησιμοποιηθούν σε όποια προωθητική ενέργεια κριθεί απαραίτητη.

Τέλος, η λήψη φωτογραφιών στο εσωτερικό των στοών των Νυμφών ή του Πανός μπορεί να γίνει μόνο μετά από συνεννόηση με την ΑΜΚΕ «Αρχαίων Λατομείων», αλλά και με την άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου ΑΜΚΕ»

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου ΑΜΚΕ» δημιουργήθηκε το 2022 με τη συνεργασία έξι Παριανών σωματείων, με στόχο την προστασία και την προβολή της μοναδικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς των υπόγειων και επιφανειακών αρχαίων λατομείων της Πάρου.

Η ΑΜΚΕ συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Πολιτισμού, τον δήμο και το επαρχείο, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα αρχαιολογικό-πολιτιστικό πάρκο που θα προσφέρει, τόσο στον πραγματικό όσο και στον εικονικό επισκέπτη, την ευκαιρία να μάθει και να εκτιμήσει την ιστορία και τη μέθοδο εξόρυξης, όπως και να ανακαλύψει τα περίφημα έργα τέχνης που έχουν φτιαχτεί από παριανό μάρμαρο.

Εκτός από τα παραπάνω, το μακροπρόθεσμο όραμα της οργάνωσης «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου ΑΜΚΕ», είναι να αναγνωριστεί το πάρκο ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς το λευκότατο και με μεγάλη διαφάνεια και φωτοδιαπερατότητα Παριανό μάρμαρο (ο λυχνίτης λίθος), είναι πασίγνωστο και τα αρχαία λατομεία έχουν γεννήσει αριστουργήματα που στολίζουν μουσεία σε όλο τον κόσμο, όπως ο Ερμής του Πραξιτέλη (Ολυμπία), η Αφροδίτη της Μήλου (Λούβρο) και ο Αύγουστος της Prima Porta (Βατικανό).

Το καταστατικό του οργανισμού προβλέπει την ενεργή συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων (υπουργείο Πολιτισμού, δήμος Πάρου) και των τοπικών συλλόγων που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων της ΑΜΚΕ ως επίτιμα μέλη ή θεσμικοί σύμβουλοι.

Το σχέδιο προστασίας και ανάδειξης των Αρχαίων Λατομείων Πάρου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων συντονίζει και προωθεί τις μελέτες και τις εργασίες για την τεκμηρίωση και στατική επάρκεια των υπόγειων λατομείων, ώστε σταδιακά να γίνουν επισκέψιμα, παρέχοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώσουν την ιδιαίτερη εμπειρία της εισόδου στις αρχαίες στοές, από τις οποίες γινόταν η εξόρυξη και στη συνέχεια η ανέλκυση των όγκων του περίφημου παριανού μαρμάρου.

Παράλληλα, ο Δήμος Πάρου και η ΑΜΚΕ συνεργάζονται για τη δημιουργία του Πάρκου Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου, ενός χώρου με ευρύ φάσμα δράσεων, από τη δημιουργία Κέντρου Επισκεπτών για την ανάδειξη της διαχρονικής ιστορίας του χώρου, των μεθόδων λατόμησης και επεξεργασίας του μαρμάρου στην αρχαιότητα και την παρουσίαση αντιγράφων των αριστουργημάτων της γλυπτικής από παριανό μάρμαρο, μέχρι τη δημιουργία διαδρομών πολιτισμού και τη διοργάνωση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η επανάχρηση και αξιοποίηση ορισμένων από τα βιομηχανικά κτήρια του 19ου αιώνα για την φιλοξενία δράσεων πολιτισμού, αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του Πάρκου.

Πρόγραμμα για τα αρχαία λατομεία και στα σχολεία της Πάρου

Εκτός των εκδηλώσεων, των ενημερωτικών ημερίδων και των διεργασιών, η ΑΜΚΕ «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου», οργανώνει για 2η χρονιά και δράσεις στα σχολεία του νησιού, με βασικό δεδομένο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών, για την ιστορική αξία και την πολιτιστική κληρονομιά των αρχαίων λατομείων μαρμάρου.

Η πρώτη εκδήλωση των δράσεων 2023-2024 περιελάμβανε ομιλίες της πολιτισμολόγου – ξεναγού, Γεωργίας Παπαδοπούλου, αλλά και του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΑΜΚΕ, Σπύρου Μητρογιάννη στους μαθητές και τις μαθήτριες των πρώτων δύο τάξεων του λυκείου. Οι ομιλίες είχαν ως στόχο το θέμα της προστασίας των Αρχαίων Λατομείων, ενώ έγινε και μεγάλη αναφορά στους στόχους του «Πάρκου Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου», που δεν είναι άλλος από την προβολή της μοναδικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς των υπόγειων και επιφανειακών αρχαίων λατομείων της Πάρου.