Επιστρέφουν μαζί για μία γενέθλια συναυλία στο θέατρο Απόλλων την Τετάρτη 13 Μαρτίου

Χρήστος Θηβαίος και Παναγιώτης Μάργαρης στην “Κοινή Γνώμη”

Οι δύο γνωστοί καλλιτέχνες αναφέρονται στην άκρως πετυχημένη συνεργασία που άρχισε στη Σύρο τον Νοέμβριο του 2022

Ο Χρήστος Θηβαίος και ο Παναγιώτης Μάργαρης επιστρέφουν στην Ερμούπολη, στην πόλη από την οποία άρχισε η υπέροχη και άκρως πετυχημένη τους συνεργασία.

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 8 και μισή το βράδυ, στο θέατρο Απόλλων, θα παρουσιάσουν στο κοινό της Σύρου, τη νέα τους μουσική παράσταση, με  ιστορικά τραγούδια τα οποία ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση ο Χρήστος Θηβαίος, συνδυασμένα με κομμάτια για σόλο κιθάρα από την πλούσια δισκογραφία του Παναγιώτη Μάργαρη.

Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες επέλεξαν τη Σύρο και το εμβληματικό θέατρο Απόλλων για να γιορτάσουν τα γενέθλια αυτής της σύμπραξης που ήδη γράφει ιστορία.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη συναυλία, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Παναγιώτης Μάργαρης μιλούν από κοινού στην “Κοινή Γνώμη” τόσο για την συνεργασία τους που ξεκίνησε από τη Σύρο τον Νοέμβριο του 2022, όσο και για τη μουσική που υπηρετούν με αγάπη και οι δύο.

“Ο συνδυασμός της καλής μουσικής και του τραγουδιού δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα”

Επιστρέφετε στη Σύρο, στο νησί που έγινε η αρχή της μουσικής σας συνύπαρξη. Μιλήστε μας για αυτή τη συνεργασία.

Χρήστος Θηβαίος: «Με μεγάλη χαρά επιστρέφουμε να γιορτάσουμε μαζί στον «Απόλλωνα» τα γενέθλια της συνεργασίας μας. Με ανανεωμένο πρόγραμμα και ένα καινούριο τραγούδι».

Παναγιώτης Μάργαρης: «Πράγματι η συνεργασία μας ξεκίνησε από τη Σύρο και σε αυτή επιστρέφουμε. Ο Χρήστος είναι ένας καλλιτέχνης που μου ταιριάζει πάρα πολύ, διότι δεν τραγουδάει με έναν γυάλινο τρόπο, αλλά «τσαλακώνεται» μέσα από τις ερμηνείες του και είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ. Έχουμε ταιριάξει καλλιτεχνικά γιατί και εγώ αυτό κάνω με την κιθάρα μου πάνω στη σκηνή».

Η πρώτης σας επαφή το 1997,  κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του διαχρονικού πλέον τραγουδιού "Πόσο πολύ σ΄ αγάπησα", δημιούργησε το πλαίσιο για τη σημερινή σας συνεργασία;

Χρήστος Θηβαίος: «Οι αναμνήσεις μας θυμίζουν τα σχολικά χρόνια! Ώριμοι πλέον και οι δύο ξεκινάμε για καινούρια ταξίδια».

Παναγιώτης Μάργαρης: «Ήταν σίγουρα η «σπίθα» που άναψε τότε, παρ’ όλο που πέρασαν πολλά χρόνια και ο κάθε ένας τράβηξε τη δική του πορεία για πάρα πολλά χρόνια. Εγώ παρακολουθούσα με καλλιτεχνικό σεβασμό τον Χρήστο και πρέπει να πω ότι είναι ο αγαπημένος μου ερμηνευτής, ο κορυφαίος μπορώ να πω της γενιάς του. Πάντα είχα στην άκρη του μυαλού μία συνεργασία μαζί του και αυτή ήρθε τον Νοέμβριο του 2022. Συγκεκριμένα μετά από απόφαση να παρουσιάσω μία συναυλία στο θέατρο Απόλλων - με το οποίο έχω μία ιδιαίτερη σχέση καθώς έχω παρουσιαστεί σε αυτό περίπου εννέα φορές - αποφάσισα να τηλεφωνήσω στον Χρήστο προτείνοντάς του να παρουσιάσουμε μαζί μία μουσική βραδιά, κάτι το οποίο αποδέχθηκε με χαρά. Ήταν όντως μία συναρπαστική συνεργασία, την οποία αποφασίσαμε να τη συνεχίσουμε, παρουσιάζοντας 35 συναυλίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Θα συνεχίσουμε με τις ίδιες συναυλίες τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι».

Η κοινωνική, αλλά και οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών έχει επηρεάσει και τη μουσική; Με ποιο τρόπο μπορεί να βγει αλώβητη από αυτές τις καταστάσεις; 

Χρήστος Θηβαίος: «Η μουσική και οι τέχνες γενικότερα αποτελούν μέρος της ίασης των πληγών μιας εποχής».

Παναγιώτης Μάργαρης: «Πιστεύω ότι δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα η μουσική, καθώς αυτή είναι ανέκαθεν ένα «καταφύγιο» για τους ανθρώπους. Ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές οι καλλιτέχνες δημιουργούσαν πάνω στη μουσική, απλά γιατί αυτή αποτελεί το πιο ισχυρό «φάρμακο» για την ψυχή και μια «γέφυρα» με το συναίσθημα. Ειδικά όταν συμβαίνουν τόσο δύσκολα και τραγικά συμβάντα που μας μαυρίζουν την ψυχή. Υπό αυτή την έννοια δε πιστεύω ότι έχει επηρεαστεί η μουσική και ίσως αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα επιπλέον «πάτημα» στους δημιουργούς να φτιάξουν νέα τραγούδια και συνθέσεις. Εγώ προσωπικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω κορωνοϊού, που ήταν μία δύσκολη περίοδος για όλους, δημιούργησα 12 ορχηστρικά κομμάτια, τα οποία θα αποτελέσουν το υλικό για το επόμενο νέο άλμπουμ που θα κάνω».

Επί σκηνής, ενώνετε τη μουσική, την ερμηνεία και τους στοίχους των τραγουδιών. Τι σημαίνει αυτό για εσάς και πολύ περισσότερο όταν το αποτέλεσμα έρχεται να διεγείρει το συναίσθημα του ακροατή;

Χρήστος Θηβαίος: «Είναι αυτό που ξέρουμε να κάνουμε σωστά στη ζωή μας, πολλώ δε μάλλον όταν δημιουργείται μια σύντηξη με τους ακροατές, μας προτρέπει να γίνουμε καλύτεροι».

Παναγιώτης Μάργαρης: «Ο συνδυασμός της καλής μουσικής και του τραγουδιού δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα. Αυτός είναι ο σκοπός τόσο του Χρήστου, όσο και ο δικός μου. Να διεγείρει το συναίσθημα του κοινού και να υπάρξει ένας ηλεκτρισμός μεταξύ μας. Αυτό είναι και το ζητούμενο κάθε συναυλίας τουλάχιστον από εμένα και από τον Χρήστο φυσικά. Να νιώσουμε αυτόν τον ηλεκτρισμό και πιστεύω ότι είμαστε ευλογημένοι γιατί αυτό συμβαίνει σε κάθε κοινή μας εμφάνιση».

Εκτός από την παρουσίαση του πρώτου σας τραγουδιού "Μαζί δε φοβάμαι" σε μουσική του Παναγιώτη Μάργαρη και στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου, ποια άλλα τραγούδια θα απολαύσει το κοινό της Σύρου;

Χρήστος Θηβαίος: «Τα τραγούδια μου από την εποχή των συνήθων υπόπτων μέχρι σήμερα που έχει αγαπήσει ο κόσμος, συνθέσεις και ερμηνείες του Παναγιώτη, καθώς επίσης και τραγούδια έκπληξη».

Παναγιώτης Μάργαρης: «Φυσικά θα παρουσιαστούν όλα τα εμβληματικά τραγούδια του Χρήστου Θηβαίου όπως το «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα», ο «Άμλετ της Σελήνης», η «Μικρή πατρίδα». Θα υπάρξουν μουσικά κομμάτια από την προσωπική μου δισκογραφία, αλλά το κοινό θα απολαύσει και μουσικές εκπλήξεις με τραγούδια τα οποία έχουμε «πειράξει» βάση της δικής αισθητικής. Είναι μία συναυλία με πολλές εκπλήξεις και πολύ πιο ανανεωμένη από την περσινή χρονιά».

Ποιο μήνυμα στέλνετε προς το κοινό της Σύρου;

Χρήστος Θηβαίος: «Να απολαμβάνουν το υπέροχο νησί, να ζουν μια όμορφη ζωή με τους αγαπημένους τους και να αντέχουν τις δυσκολίες. Ηρεμία και δημιουργικότητα».

Παναγιώτης Μάργαρης: «Χαίρομαι που θα βρεθώ στην όμορφη Ερμούπολη για 12η φορά. Αγαπώ πολύ το νησί και υπόσχομαι ότι θα ζήσουμε όλοι μας μια αξέχαστη βραδιά με βαθιά ψυχή και  έντονο συναίσθημα».