Ο σχεδιασμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για το 2024

Δράσεις εξωστρέφειας, πολιτισμού και ανάδειξης της ιστορίας της Σύρου

Δομένικος Σαγκινέτος: "Η βιβλιοθήκη είναι ένας ζωντανός "οργανισμός" που χρειάζεται καθημερινή αναβάθμιση"

Με κεντρικό στόχο τη συνεχή αναβάθμιση του ρόλου, αλλά και την ενεργοποίηση όλων των βαθμίδων για την προώθηση και ανάδειξη της ιστορίας της Σύρου, συνεχίζονται και το 2024 οι δράσεις της Δημοτικής και Παιδικής Βιβλιοθήκης.

Για τον σχεδιασμό, αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Τμήματος Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, υπεύθυνος λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Δομένικος Σαγκινέτος.

Βιβλιοπαρουσιάσεις με επίκεντρο την ιστορική παρακαταθήκη της Σύρου

Με σαφή αναφορά στην ιστορική παρακαταθήκη της Σύρου, συνεχίζονται και αυτή τη χρονιά οι δραστηριότητες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σαγκινέτος, οι δραστηριότητες αυτές έχουν αρχίσει από τον Ιανουάριο με βιβλιοπαρουσιάσεις που καλύπτουν διάφορες θεματικές ενότητες και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι επόμενες, με την κεντρική εκδήλωση πάνω στην ιστορία της Σύρου, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

"Συνεχίζουμε τις δραστηριότητες τη Βιβλιοθήκης με παρουσιάσεις βιβλίων, οι οποίες κυρίως επικεντρώνονται στην ιστορία του νησιού. Φυσικά δεν είμαστε αρνητικοί σε θεματικά κοινωνικά βιβλία. Να επισημάνω ότι αυτό που αλλάζει στις παρουσιάσεις είναι η απαγόρευση πώλησης βιβλίων", σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι "ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της βιβλιοθήκης είναι ο εμπλουτισμός της με ότι αφορά την ιστορία του νησιού. Όποιος θέλει να γνωρίσει τον τόπο του, μπορεί να επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη ή την ιστοσελίδα της και να πάρει την όποια πληροφορία θέλει".

Σύμφωνα με τον κ. Σαγκινέτο, ο σχεδιασμός που έχει τεθεί είναι η Βιβλιοθήκη της Σύρου να είναι ανοιχτή για όλους και για όλες τις ηλικίες, καθώς επίσης να αυξηθεί ο αριθμός των δανειζομένων βιβλίων και η προώθηση της ιστορίας του νησιού. Επίσης, σημείωσε ότι θα υπάρχει και μία συνεχής ενημέρωση της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης (library.syros-ermoupolis.gr) για παροχή πληροφοριών τόσο στους κατοίκους της Σύρου, όσο και στους επισκέπτες.

"Η Βιβλιοθήκη είναι ένας ζωντανός "οργανισμός" και χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια, αλλά και παρεμβάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε τις εργασίες αναβάθμισης και στον εσωτερικό χώρο της, αλλά και στην ιστοσελίδα μας που περιέχει εκτός των άλλων και το ψηφιακό μας αρχείο, προκειμένου να παρέχει όλες τις πληροφορίες προς το κοινό. Εκτός όλων των παραπάνω, η δημοτική βιβλιοθήκη λειτουργεί και ως χώρος ανάγνωσης, με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά και ως χώρος φιλοξενίας της Λέσχης Ανάγνωσης", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή, εκτός από την ψηφιοποίηση του αρχείου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη φιλοξενεί δύο μεγάλες διαρκής εκθέσεις που έχουν να κάνουν με την αναφορά της Σύρου στην τυπογραφία.

Πρόκειται, για την έκθεση τυπογραφικών αντικειμένων και γραφομηχανών, καθώς και αυτή με τον τίτλο“Χαρτί καί καλαμάρι, τα εργαλεία της γραφής”, που αποτελεί τμήμα της πολύτιμης συλλογής του Μιχάλη Καΐρη.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για τη συλλογή του τοπικού Τύπου που αρχίζει από τον 19ο αιώνα και φτάνει ως τις ημέρες μας. Το πολύτιμο αρχείο των εφημερίδων που χρονολογούνται από το 1837 έως το 1916 ψηφιοποιήθηκε και επεξεργάστηκε ψηφιακά ώστε το περιεχόμενό τους να είναι προσβάσιμο ψηφιακά στο ευρύ κοινό.

"Στο χώρο της βιβλιοθήκης υπάρχει μία μεγάλη συλλογή για ότι αφορά τη Σύρο. Όποιος ενδιαφέρεται για το νησί του μπορεί να επισκεφθεί τη δανειστική βιβλιοθήκη και να πάρει την οποιοδήποτε πληροφορία επιθυμεί. Επίσης, όλες οι πληροφορίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης", υπογράμμισε ο κ. Σαγκινέτος.

Συνδετικός κρίκος οι δράσεις της Παιδικής Βιβλιοθήκης

Εκτός από τις δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ο κ. Σαγκινέτος αναφέρθηκε και στην Παιδική Βιβλιοθήκη με τις δράσεις που υλοποιεί, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, χάρη στους εργαζόμενούς της, αλλά και στην εθελοντική εργασία των εξειδικευμένων εξωτερικών συνεργατών.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, οι δράσεις αρχίζουν από σήμερα Παρασκευή με ένα εργαστήρι για την κατασκευή μασκών, για παιδιά ηλικίας από πέντε ετών. Τα εργαστήρια με διαφορετική θεματολογία θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.

Επόμενος σταθμός, την Τρίτη 2 Απριλίου, όπου στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας παιδικού βιβλίου, θα πραγματοποιηθούν δρώμενα που θα επιμεληθεί η Βέτα Αποστολίδου.

Παράλληλα, συνεχίζεται η υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις σχολικές μονάδες του νησιού, καθώς επίσης και τα εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω ξεναγήσεων και χρήση των διαδραστικών τραπεζιών. Να σημειωθεί ότι εκτός από τους μαθητές της Σύρου, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις και σχολεία εκτός Σύρου.

"Εκτός από τη συλλογή που υπάρχει στον χώρο της βιβλιοθήκης με την "ιστορία της γραφής", υπάρχει και το διαδραστικό τραπέζι μέσα από το οποίο ο επισκέπτης και κυρίως τα παιδιά, έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το παρελθόν του τόπου μας, με ελκυστικό τρόπο", σημείωσε ο κ. Σαγκινέτος.

Όπως τόνισε ο υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης, στο πλαίσιο όλων αυτών βρίσκονται υπό επεξεργασία και υλοποίηση, είναι οι παιδικές δράσεις να "δεθούν" και αυτές με την σειρά τους, με την ιστορία της Σύρου.

"Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας. Είναι ένα βασικό ζητούμενο και αυτό το έχουμε ως κύριο γνώμονά μας. Πρέπει τα παιδιά να αγαπήσουν τον τόπο τους", κατέληξε στις δηλώσεις του.