ARTMill Festival Μύκονος: 2η γιορτή παιδικού βιβλίου

Θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια για τα παιδιά

Μυρτώ Μολανδώνη: "Πραγματοποιούμε για δεύτερη χρονιά εκδηλώσεις, με επίκεντρο την Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδικού Βιβλίου"

Το ARTMill Festival πραγματοποιεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εκδηλώσεις με επίκεντρο το βιβλίο, καλώντας τους μικρούς του φίλους να συμμετάσχουν σε διαδραστικές θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια.

Η 1η γιορτή για το παιδικό βιβλίο διοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2023 και είχε τύχει μεγάλης αποδοχής από τους συμμετέχοντες όλων των ηλικιών.

Να σημειωθεί ότι το Art mill Festival είναι μια διοργάνωση του Π.Α.Κ.Ο."Γ.ΑΞΙΩΤΗΣ " για παιδιά και έφηβους που πρωτοεμφανίστηκε τον Μάιο του 2022, μετά από πρωτοβουλία της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Μυρτώς Μολανδώνη, η οποία πραγματοποιεί ποικίλες εκδηλώσεις, κυρίως κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Διήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο παιδικό βιβλίο

Διαδραστικές θεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, μοναδικά εργαστήρια

και αμέτρητες ιστορίες για όλες τις ηλικίες, περιλαμβάνει η 2η γιορτή παιδικού βιβλίου που διοργανώνει στο τέλος Μαρτίου το ARTMill Festival Μύκονος.

Όπως αναφέρει στην “Κοινή Γνώμη” η καλλιτεχνική διευθύντριά του Μυρτώ Μολανδώνη, οι φετινές εκδηλώσεις έρχονται ως συνέχεια του πρώτου αφιερώματος στο παιδικό βιβλίο το 2023.

"Πέρυσι είχαμε κάνει ένα αφιέρωμα επικεντρώνοντας τη θεματολογίας μας στη "γέννηση" του βιβλίου, δηλαδή στην τυπογραφία, στην γραφιστική και στη δημιουργική γραφή. Φέτος έχουμε εστιάσει περισσότερο σε αφηγήσεις παραμυθιών και παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων. Έχουμε καλέσει στις εκδηλώσεις μας δύο αξιόλογες ομάδες οι "Ανεμόμυλοι" και οι "Παραμυθοκόρες", οι οποίες μεταξύ όλων των άλλων δράσεων, θα πραγματοποιήσουν και εργαστήρια θεατρικού παραμυθιού, αλλά και κόμικς", σημείωσε χαρακτηριστικά η κα. Μολανδώνη.

Στην ερώτηση ποιες άλλες εκδηλώσεις υπάρχουν στον άμεσο σχεδιασμό του ARTMill Festival, η καλλιτεχνική διευθύντρια έκανε γνωστό ότι τον Απρίλιο θα υπάρξουν άλλες δύο δράσεις, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης της νέας δημοτικής αρχής για συνέχιση ή όχι της συνεργασίας που έχουν συνάψει.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στο παιδικό βιβλίο θα αρχίσουν το Σάββατο 30 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν την επόμενη ημέρα, Κυριακή 31 Μαρτίου.

Η πρώτη δράση θα διεξαχθεί το Σάββατο στις 10 το πρωί, όπου στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο θα παρουσιαστεί η διαδραστική παράσταση για παιδιά από τεσσάρων έως επτά ετών με θέμα "Λύκος Ζαχαρίας, ένα αστέρι γεννιέται".

Η παράσταση θα δοθεί από την ομάδα "Ανεμόμυλοι" και πρόκειται για τον πιο γλυκό και ανατρεπτικό λύκο που έχουν αγαπήσει μικροί και μεγάλοι και που φέτος γιορτάζει, αφού συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησαν τα βιβλία του στην Ελλάδα.

Την ίδια ημέρα, δηλαδή το Σάββατο 30 Μαρτίου από τις 12 και μισή έως στις 2 και μισή το μεσημέρι, στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, θα λάβει χώρα ένα εργαστήρι παραμυθιού για παιδιά από επτά ετών από την ομάδα "Παραμυθοκόρες".

Κατά τη διάρκεια της δράσης, τα παιδιά θα μυηθούν στην τέχνη των comics, στα μυστικά και τις τεχνικές του, φτιάχνοντας τις δικές τους ιστορίες με τους δικούς τους ήρωες και με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

Και πάλι το Σάββατο 30 Μαρτίου στον ίδιο χώρο από τις 5 έως και τις 6 και μισή το απόγευμα θα παρουσιαστεί η διαδραστική αφήγηση με αφορμή το βιβλίο της Άννα Πουνσέτ, Μονοκερούπολη, για παιδιά 4-8 χρoνών.

Πρόκειται για ένα κεφάτο και ζωηρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει τη διαδραστική αφήγηση και το παιχνίδι, με τις βασικές αρχές του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού.

Ακολουθεί η κουκλοθεατρική παρουσίαση για παιδιά από τεσσάρων ετών με θέμα «ΠΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΛΑ», που θα παρουσιάσει η Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι, βασισμένη στη σειρά βιβλίων «Πίκο και Λόλα» της Λίνας Σωτηροπούλου.

Η παρουσίαση της παράστασης είναι φτιαγμένη από διασκεδαστικές ιστορίες γραμμένες σε απλά και λιτά στιχάκια, μέσα από τις οποίες ξεδιπλώνεται ένας χρωματιστός, μαγικός κόσμος.

Στις 8 το βράδυ στο χώρο του Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου ακολουθεί αφήγηση παραμυθιών για ενήλικες με θέμα «Μοίρα των Μοιρών", από την ομάδα "Παραμυθοκόρες".

Σε μια παράσταση πλεγμένη με λόγο και μουσική, αλήθειες και ψέματα, με συναίσθημα και γέλιο οι Παραμυθοκόρες καλούν το κοινό να βαδίσει μαζί τους και να αναζητήσει τη δική του μοίρα.

Δεύτερη ημέρα των δράσεων για παιδιά

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 10 το πρωί στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου θα πραγματοποιηθεί ένα δίωρο διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι, για παιδιά 8 έως 10 χρονών από την ομάδα "Ανεμόμυλοι", με θέμα "Μία υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ"

Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό θεατρικό πρόγραμμα, εμπνευσμένο από τη σειρά βιβλίων του αγαπημένου ήρωα τον παιδιών, Ντετέκτιβ Κλουζ του Γίργκεν Μπανσέρους .

Του διαδραστικού θεατρικού παιχνιδιού θα ακολουθήσει ένα εργαστήρι παραμυθιού για παιδιά από τεσσάρων έως χρονών από την ομάδα "Παραμυθοκόρες".

Σε αυτό το εργαστήρι, τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα παίξουν με τα παραμύθια και τις εικόνες τους, χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή τεχνική emakimono, τα πρώτα βιβλία της μακρινής Ιαπωνίας σε μορφή ρολού.

Τα παιδιά θα δουν την τέχνη αυτή και μετά με την καθοδήγηση των εμψυχωτριών, θα φτιάξουν τη δική τους ιστορία και θα την ξετυλίξουν μπροστά στην ομάδα.

Το διήμερο των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα, με μία

διαδραστική αφήγηση παραμυθιών από την ομάδα "Παραμυθοκόρες", για παιδιά από τεσσάρων χρονών.

Η παράσταση θα συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική και τραγούδι.