Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου “χάρισε” σημαντικές ανακοινώσεις για το ιστορικό θέατρο “Απόλλων”

Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διάσωση και ανάδειξή του

Σειρά δράσεων και εκδηλώσεων στο χώρο του εμβληματικού θεάτρου με ξεναγήσεις και σεμινάρια υποκριτικής από τον ηθοποιό, Τάκη Χρυσικάκο

Ο εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου σε τοπικό επίπεδο, συνοδεύτηκε από σημαντικές εξελίξεις για το θέατρο “Απόλλων”, το οποίο φέτος, συμπληρώνει τα 160 χρόνια λειτουργίας.

Οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χθες επίσημα από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, έρχονται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την αναβάθμιση του κτηριακού επιπέδου του θεάτρου, αλλά και την εν γένει λειτουργία του.

Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική και στόχευση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, για τη διάσωση και ανάδειξη του κτηριακού πολιτιστικού αποθέματος της Σύρου.

Οι παρεμβάσεις βελτίωσης και λειτουργικότητας του θεάτρου

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, μιας ημέρας αφιερωμένης στον πολιτισμό και την τέχνη της συγγραφής και της ηθοποιίας, ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών πραγματοποίησε σειρά δράσεων, με έμφαση στο εμβληματικό θέατρο Απόλλων.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκαν οι εξαγγελίες της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού, οι οποίες συνδέονται με την περαιτέρω αναβάθμιση του θεάτρου σε κτηριακό, αλλά και σε λειτουργικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράσταση «Τα κατά Μάρκον», στην οποία πρωταγωνίστησαν ο ηθοποιός Τάκης Χρυσικάκος και ο καθηγητής εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρος Λιάβας, εξαγγέλθηκαν τρεις σημαντικές παρεμβάσεις.

Πρώτον, η εγκατάσταση, με ενέργειες του Δήμου, ενός απινιδωτή στο χώρο του θεάτρου, δεύτερον η απόκτηση ενός μοναδικού πιάνου, ευγενικής χορηγίας της Δέσποινας Παρασκευαΐδου και τρίτον, η αντικατάσταση των κουφωμάτων της πρόσοψης του θεάτρου, κατόπιν προσφοράς του επίτιμου δημότη της Σύρου, Αθανάσιου Μαρτίνου.

Χρέος της Δημοτικής Αρχής η διάσωση του πολιτιστικού μας πλούτου

Για τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης που βασίζονται στη διάσωση του πολιτιστικού πλούτου του νησιού, επικεντρώθηκαν στις ομιλίες τους στο θέατρο Απόλλων, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, τόσο ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, όσο και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Ο κ. Αθανασίου με αφορμή τις εκδηλώσεις και με σημείο αναφοράς το ιστορικό θέατρο Απόλλων, εστίασε στην ανάγκη συντήρησης και αξιοποίησης των χώρων που στεγάζουν τον πολιτισμό.

“Ως νέα Δημοτική Αρχή έχουμε θέσει υψηλά στις προτεραιότητές μας τη διάσωση του κτηριακού αποθέματος που έχουμε κληρονομήσει και ήδη, οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς. Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, εργάζεται ακατάπαυστα και με μεγάλη αγάπη για την ανάδειξη του τόπου μας και του πολιτισμού του", σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του και προς τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης για τη συνδιοργάνωση των χθεσινών εκδηλώσεων.

Από την πλευρά της, η αρμόδια αντιδήμαρχος μίλησε και εκείνη για τον πολιτιστικό "θησαυρό" που όπως είπε, υπάρχει στο νησί, αλλά και για το χρέος της Δημοτικής Αρχής να φροντίσει για τη συντήρηση και την παράδοσή του στις επόμενες γενιές.

Εστιαζόμενη στο θέατρο Απόλλων, σημείωσε ότι, “είμαστε κάτι παραπάνω από υπερήφανοι για αυτό τον θησαυρό της πόλης μας. Το χρέος μας, λοιπόν ως Δημοτική Αρχή είναι να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως πρέπει να είναι, δηλαδή ένα κτήριο καλοδιατηρημένο και λειτουργικό, που να ακτινοβολεί την αίγλη του παρελθόντος αλλά και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις".

Ξεναγήσεις και θεατρικές παραστάσεις

Με μικρά παιδιά πλημμύρισαν χθες οι χώροι του θεάτρου Απόλλων. Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, ξεναγήθηκαν στο χώρο, καθώς επίσης συμμετείχαν και στο εργαστήρι ζωγραφικής που είχε στηθεί στο φουαγιέ του θεάτρου από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου.

Οι εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και τον Σύλλογο Μικρασιατών Σύρου κορυφώθηκαν με τη θεατρική παράσταση «Τα κατά Μάρκον», μια ρεμπέτικη λειτουργία στην οποία ο Ευαγγελιστής Μάρκος συνάντησε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ Γενίτσαρη. Τα κείμενα και τη μουσική επιμέλεια είχε ο Λάμπρος Λιάβας, ενώ την ερμηνεία ο ηθοποιός, Τάκης Χρυσικάκος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι εκτός της θεατρικής παράστασης, ο Τάκης Χρυσικάκος, παρέδωσε και δωρεάν μαθήματα υποκριτικής.

"Τιμούμε το θέατρο Απόλλων, αλλά και τον πατριάρχη του ρεμπέτικου"

Για την παράσταση "Τα Κατά Μάρκον" που παρουσιάστηκε χθες, μίλησε από το βήμα του θεάτρου η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, Ειρήνη Χαρδαλή.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου -Ερμούπολης, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του θεάτρου Απόλλων, αποτελώντας ταυτόχρονα και έναν φόρο τιμής στον πατριάρχη του ρεμπέτικου, Μάρκο Βαμβακάρη.

“Τιμάμε τα 160 χρόνια από τη λειτουργία του ιστορικού θεάτρου Απόλλων, αλλά και τον πατριάρχη του Ρεμπέτικου, Μάρκο Βαμβακάρη στη γενέτειρά του, καθώς και το διάδοχό του, Μιχαήλ Γενίτσαρη. Το ρεμπέτικο εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2016 και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017”, σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι “με τη φετινή παράσταση αποτίουμε φόρο τιμής στο Μάρκο Βαμβακάρη με μία παράσταση που όπως ο ίδιος ο ηθοποιός, Τάκης Χρυσικάκος τόνισε, δεν αποτελεί ηθο- αλλά ψυχογραφία, μιας και το ρεμπέτικο είναι η κραυγή των προσφύγων”.