Πολύχρονη πολιτιστική πορεία της "σοφίας της παράδοσης"

Χοροί και συναισθήματα "πλημμύρισαν" το θέατρο Απόλλων

Οι σημαντικότερες στιγμές από τη 10ετή πορεία του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου της Σύρου

Χορός, τραγούδια, αλλά και συγκίνηση επικράτησαν κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που πραγματοποίησε ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος “η σοφία της παράδοσης”, με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από τη δημιουργία του.

Τα μέλη του Ομίλου, με τη συνδρομή της Βέτας Αποστολίδου, αλλά και της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής "Χοροσταλίτες" παρουσίασαν μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας της "σοφίας της παράδοσης", με αποσπάσματα από προηγούμενες παραστάσεις, σε μία εκδήλωση γεμάτη αναμνήσεις και συναισθήματα.

10 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον πολιτισμό της Σύρου

Δέκα χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, συμπληρώνει φέτος ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος "η σοφία της παράδοσης".

Μία πολύχρονη πορεία προσφοράς με δεκάδες εκδηλώσεις και συνεργασίες τόσο με φορείς της Σύρου, όσο και εκτός αυτής, αλλά και με τη δημιουργία ενός εκ των μεγαλυτέρων φεστιβάλ του νησιού, το "Συριανοπατώ".

Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος παρουσίασε στο θέατρο Απόλλων, το περασμένο διήμερο (Σάββατο και Κυριακή), μία επετειακή εκδήλωση με τις σημαντικότερες στιγμές της 10ετούς πορείας του, στο πολιτιστικό και λαογραφικό “γίγνεσθαι” της Σύρου.

Συγκεκριμένα, οι παραστάσεις πλαισιώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς υπό τους ήχους της Ορχήστρας «Χοροσταλίτες», με αποσπάσματα από προηγούμενες παραστάσεις, αλλά και με τη συμμετοχή της χορευτικής ομάδας του Συλλόγου Γυναικών Τήνου "Ανεμόεσσα", με την οποία συμπορεύεται τα τελευταία δύο χρόνια, ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος "Η σοφία της παράδοσης". Την επιμέλεια των κειμένων και των θεατρικών, είχε η Βετα Αποστολίδου".

Ιδρύθηκε το 2014 με στόχο την ανάδειξη της παράδοσης

Ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 από δραστήριους ανθρώπους με αγάπη για την παράδοση που οραματίστηκαν τη δημιουργία ενός Συλλόγου που θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα συνδέει πολιτιστικά το παρελθόν με το παρόν και θα γίνει οδηγός για τη νέα γενιά.

Μέσα σε αυτή τη 10ετή πορεία μετρά συμμετοχές σε εκατοντάδες εκδηλώσεις, αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων, φιλανθρωπικά events, οικολογικές δράσεις, ομιλίες, σεμινάρια, εκθέσεις και λοιπά δρώμενα, ενώ έχει εκπροσωπήσει τη Σύρο σε πληθώρα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Ανάμεσα σε αυτές τις δράσεις, ξεχωρίζει το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών "Συριανοπατώ", που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Σύρο το 2018, με την επόμενη 6η συνάντηση να έχει προγραμματιστεί το 4ημερο από 20 έως και 23 Ιουνίου, όπου αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 700 χορευτές με τους συνοδούς τους.