11ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών Akropoditi DanceFest

Στο "κατώφλι" της δεύτερης δεκαετίας

"Expanding identities" από τις 11 έως και τις 21 Ιουλίου στη Σύρο

Με τίτλο “Expanding identities”, το Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί, παρουσιάζει το 11ο Φεστιβάλ του, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως και τις 21 Ιουλίου, στη Σύρο.

Πρόκειται για ένα Διεθνές Φεστιβάλ που φιλοξενεί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και το οποίο τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Για τις φετινές εκδηλώσεις, δράσεις, εργαστήρια, αλλά και παράλληλες δράσεις που θα λάβουν χώρα σε διαφορετικά σημεία του νησιού, μιλάει στην "Κοινή Γνώμη", η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου – Akropoditi DanceFest, Αγγελική Σιγούρου.

"Παρουσιάζουμε μία ανανεωμένη σειρά δράσεων, με διαφορετική διάρκεια και με θεματικές ενότητες".

Μετά τη συμπλήρωση 10 ετών από την ίδρυση του Φεστιβάλ και την επετειακή του έκδοση τον Ιούλιο του 2023, το Κέντρο Ακτοποδητί, εισέρχεται στο κατώφλι της δεύτερης δεκαετίας με νέες ιδέες, ανανεωμένη μορφή, εγκαινιάζοντας μια σειρά θεματικών προτάσεων που θα εμπλουτίζουν το Akropoditi DanceFest.

"Κατά τη διάρκειά του, θα παρουσιαστούν εκδηλώσεις, όπως παραστάσεις, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν εργαστήρια, προβολές και διαλέξεις, όπως και για πρώτη φορά, εισάγεται και η θεματική δράση "Expanding identities", δηλώνει χαρακτηριστικά η Αγγελική Σιγούρου, δίνοντας μία πρώτη εικόνα για το τι θα συμπεριλαμβάνεται στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ. “Συγκεκριμένα, καλούμε στη Σύρο καλλιτέχνες που εργάζονται και ζουν σε μία χώρα που δεν έχει καμία σχέση από αυτή της καταγωγής τους. Εξού και ο τίτλος του Φεστιβάλ μας, δηλαδή πως συνδυάζονται τα στοιχεία της χώρας προέλευσης, παράδοσης, ιστορίας και πολιτισμού με τη χώρα στην οποία ζουν", σημειώνει παράλληλα.

Όπως αναφέρει, μετά από τη συμπλήρωση των 10 ετών, φέτος παρουσιάζουν μία ανανεωμένη σειρά δράσεων, με διαφορετική διάρκεια και με θεματικές ενότητες.

"Έχουμε επιλέξει να παρουσιάσουμε τις εκδηλώσεις μας, αλλά και τα εργαστήριά μας σε διαφορετικούς χώρους, όπως στο Κέντρο μας, στο Αθλητικό Κέντρο "Δημήτριος Βικέλας", στην περιοχή του Γαλησσά, στο θέατρο Απόλλων, στα Λαζαρέττα, στο χώρο του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, αλλά και στο Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη", επισημαίνει, συμπληρώνοντας ότι οι συμμετοχές των καλλιτεχνών έχουν ολοκληρωθεί, όπως είναι ολοκληρωμένο και το σχέδιο των παράλληλων δράσεων, ενώ θα πρέπει να τονισθεί ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρξει και μία βραδιά αφιερωμένη στην Παλαιστίνη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ

Με τη σημείωση ότι το πρόγραμμα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς μπορεί να προστεθούν και περαιτέρω με νέες εκδηλώσεις, η "Κοινή Γνώμη", παρουσιάζει τις δράσεις που θα λάβουν χώρα σε διάφορα σημεία του νησιού, κατά τη διάρκεια του 11ημερου πολυ-πολιτιστικού, χορογραφικού Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών, Akropoditi DanceFest

Πέμπτη 11 Ιουλίου

Pre-event, βραδιά έναρξης του Φεστιβάλ στις 9 και μισή το βράδυ στο θεατράκι "Ευανθία Καϊρη" στα Λαζαρέττα με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Παρασκευή 12 Ιουλίου

Θέατρο Απόλλων στις 9 και μισή το βράδυ, “Windows of displacement” - Toussaint To Move, Akeim Toussaint Buck, Τζαμάικα – Μ. Βρετανία

Σάββατο 13 Ιουλίου

Θέατρο Απόλλων στις 9 και μισή το βράδυ, “INLET” - Hani Dance Company, Saeid Hani Möller, Συρία - Γερμανία

Κυριακή 14 Ιουλίου

Στο Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη - Δενδρινού, στις 8 το βράδυ, “Cassandra's Field of Flower” - Tomo Sone Dance Projects, Tomo Sone, Ιαπωνία

Δευτέρα 15 Ιουλίου

Στο χώρο του Κέντρου Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί στις 9 και μισή το βράδυ,

“Freeedom, at Last” - Iraqi Bodies, Ιράκ – Σουηδία

Τρίτη 16 Ιουλίου

Στο θεατράκι "Ευανθία Καϊρή" στις 8 το βράδυ, “Crossing” - Studio 8 Jordan, ABD AL HADI ABUNAHLEH, Παλαιστίνη - Ιορδανία.

Την ίδια ημέρα και στον ίδιο χώρο, στις 9 και μισή το βράδυ, θα ακολουθήσει προβολή αφιερωμένη στην Παλαιστίνη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τετάρτη 17 Ιουλίου

Ανοιχτή παρουσίαση του εργαστηρίου δημιουργικού χορού για άτομα με και χωρίς κινητικές αναπηρίες «Η σημασία της προσωπικής εξέλιξης και της συνύπαρξης μέσα σε μία ποικιλόμορφη ομάδα» με την Άννα Βεκιάρη.

Στο 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, στις 7 και μισή το απόγευμα, με δωρεάν είσοδο.

Θα ακολουθήσει στις 9 και μισή το βράδυ, εκδήλωση με ανοιχτό αυτοσχεδιασμό σε κίνηση και ήχο.

Πέμπτη 18 Ιουλίου

Στο θεατράκι "Ευανθία Καϊρη" στα Λαζαρέττα στις 9 και μισή το βράδυ, “The fall in between” - με τον Αλέξανδρο Αναστασιάδη, Ελλάδα

Παρασκευή 19 Ιουλίου

Στο Κέντρο Χορού και Παρασταστικών Τεχνών Ακροποδητί, στις 7 το απόγευμα, “Το ταξίδι των χαμένων πραγμάτων” – The Sisters Project, Ελλάδα

Σάββατο 20 Ιουλίου

Διάλεξη για την εισαγωγή στην συμπερίληψη και προσβασιμότητα στον πολιτισμό με έμφαση στην τέχνη του χορού, από τον Χρίστο Παπαμιχαήλ και Ανδρέα Πλεμμένο (liminal), από τις 6 το απόγευμα έως και τις 9 το βράδυ στο χώρο του Βυρσοδεψείου Κορνηλάκη - Δενδρινού, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Την ίδια ημέρα στις 10 το βράδυ στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί θα παρουσιαστεί η δράση “Θα έχει τα μάτια σου” από τον Ηλία Κουνέλα

Κυριακή 21 Ιουλίου

Διάλεξη με θέμα το κοινωνικό θέατρο από τον Ηλία Κουνέλα από τις 7 το απόγευμα έως και τις 8 και μισή το βράδυ, στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί με δωρεάν είσοδο.

Στις 10 το βράδυ, της ίδιας ημέρας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση (πάρτυ) για την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ, με μουσική Rock and roll.

Πρόγραμμα εργαστηρίων του Φεστιβάλ

Εκτός όμως από τις εκδηλώσεις και τις διαλέξεις, το Φεστιβάλ εμπεριέχει και διάφορα εργαστήρια φωνής, κίνησης, θεάτρου, σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού.

Akeim Toussaint Buck

Beatmotion, Εργαστήριο Φωνής και Κίνησης

Από τις 12 έως και τις 14 Ιουλίου, στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί.

Anmar Taha και Josephine Gray (Iraqi Bodies)

Από τις 12 έως και τις 16 Ιουλίου, τόσο στο χώρο του θεάτρου Απόλλων, όσο και στο χώρο των Ακροποδητί, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο θεάτρου

Ειρήνη Αποστολάτου

Articulated Dynamics, Εργαστήριο Σύγχρονου Χορού

Στο χώρο του Κέντρου Χορού Ακροποδητί από τις 12 έως και τις 14 Ιουλίου.

Άννα Βεκιάρη

Σεμινάριο κινητικού αυτοσχεδιασμού με θέμα «Η σημασία της προσωπικής εξέλιξης και της συνύπαρξης μέσα σε μία ποικιλόμορφη ομάδα», καθώς επίσης και εργαστήριο δημιουργικού χορού για άτομα με και χωρίς κινητικές αναπηρίες, από τις 13 έως και τις 17 Ιουλίου, με δωρεάν είσοδο στο χώρο του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

MASTERCLASS

Saeed Hani

Δίωρο εργαστήριο σύγχρονου χορού στις 14 Ιουλίου στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί.

Αλέξανδρος Αναστασιάδης

Τριήμερο εργαστήριο σύγχρονου χορού και ακροβατικών, από τις 15 έως και τις 18 Ιουλίου στο αθλητικό κέντρο "Δημήτριος Βικέλας".

Βιτόρια Κωτσάλου

Εργαστήριο κίνησης μέσα στο νερό στην παραλία του Γαλησσά, από τις 15 έως και τις 19 Ιουλίου.

Πηνελόπη Μωρούτ

Εργαστήριο κίνησης για άτομα από 50 ετών και άνω, από τις 16 έως 19 Ιουλίου, στο 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, με δωρεάν είσοδο για τους ενδιαφερομένους.

The Sisters Project

Εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά από 10 έως και 12 ετών από την Ισμήνη Σλεΐπερ, Αγγελική Σακελλαρίου και Μυρσίνη Τζαβάρα, από τις 16 έως και 18 Ιουλίου, στο Κέντρο Χορού Ακροποδητί.

Σταυρούλα Σιάμου

Θέση και ορμή, αυτοσχεδιασμός, από τις 17 έως και τις 21 Ιουλίου στο Κέντρο Ακροποδητί.

Πέτρος Νικολίδης

Εργαστήριο Hip-Hop, από τις 19 έως και 21 Ιουλίου στο χώρο των Ακροποδητί, αλλά και στο αθλητικό κέντρο "Δημήτριος Βικέλας".

Μάρω Γρηγορίου

Εισαγωγή στην τεχνική Cunningham, από τις 19 έως και 21 Ιουλίου, στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί.

Μαρία Συνέλη και Νίκος Κοψιδάς

Εισαγωγή στο Boogie Woogie, από τις 20 και 21 Ιουλίου στο Κέντρο Ακροποδητί.

Χρίστος Παπαμιχαήλ και Ανδρέας Πλεμμένος (liminal)

Εισαγωγή στην συμπερίληψη και προσβασιμότητα στον πολιτισμό με έμφαση στην τέχνη του χορού στις 20 Ιουλίου στο Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη - Δενδρινού.

Ηλίας Κουνέλας

Διάλεξη για το κοινωνικό θέατρο στις 21 Ιουλίου στο χώρο του Κέντρου Ακροποδητί, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.