Προγράμματα καταγραφής από το Cycladic Identity και το Δήμο Κέας

Διήμερες εκδηλώσεις παρουσίασης της λαογραφικής παράδοσης

Ειρήνη Βελισσαροππούλου: "Ο Δήμος στέκεται αρωγός σε όλες τις δράσεις ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής και λαογραφικής παράδοσης του νησιού"

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην λαογραφική ιστορία της Κέας, θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Απριλίου στο νησί.

Πρόκειται για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων δύο προγραμμάτων που "έτρεξαν" το Cycladic Identity και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου και που είχαν ως θέμα την καταγραφή της μουσικής και της προφορικής παράδοσης.

"Το νησί παρουσιάζει πλούσια πολιτιστική ιστορία και συνδράμουμε στην ανάδειξή της", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη" με αφορμή τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, η δήμαρχος, Ειρήνη Βελισσαροπούλου.

Αφηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών από την παράδοση της Κέας

Ο Δήμος Κέας διοργανώνει στις 13 και 14 Απριλίου, ένα διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων αφιερωμένων σε δύο προγράμματα που αφορούν στην μουσική και την προφορική παράδοση της Κέας, τα οποία επιλέχθηκαν και υλοποιήθηκαν με τη χρηματοδότηση της νέας πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Cycladic Identity.

Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων και συγκεκριμένα το Σάββατο 13 Απριλίου, είναι αφιερωμένη στο πρόγραμμα «Ακούστε την ιστορία…», το οποίο περιλαμβάνει αφηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών από την παράδοση της Κέας.

Μέλη του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» και του Παραμυθόφωνου», θα ξεδιπλώσουν το νήμα των ιστοριών από το θέατρο της Ιουλίδας έως και τον αρχαίο Λέοντα σε έναν αφηγηματικό περίπατο ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια του οικισμού της Ιουλίδας, μέσα από τα στενά δρομάκια και το λιθόστρωτο μονοπάτι. Σε κάθε στάση, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ιστορίες, παραμύθια και τοπικούς θρύλους από την παράδοση της Κέας.

Στην παρουσίαση, η οποία θα λάβει χώρα στο θέατρο "Αντώνης Ζουλός", στην περιοχή της Ιουλίδας στις 6 το απόγευμα, θα τοποθετηθούν η Δήμαρχος Κέας, Ειρήνη Βελισσαροπούλου, εκπρόσωπος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο ιστορητής, Γιώργος Ευγενικός και η μουσικός, Μάρα Καίσαρη.

"Η Κέα παρουσιάζει πλούσια στοιχεία παράδοσης και πολιτισμού"

Τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης της πλούσιας, όπως είπε, παράδοσης και λαογραφίας της Κέας, καταθέτει μέσω της εφημερίδας, η δήμαρχος του νησιού.

Η κα. Βελισσαροπούλου αναφερόμενη στα προγράμματα που υλοποιήθηκαν μέσω του Cycladic Identity, τονίζει ότι η Κέα καταγράφεται ως από τα πρώτα νησιά που εντάχθηκαν στα συγκεκριμένα project.

"Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κέα, διεξάγονται με αφορμή την ολοκλήρωση ενός project που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Δήμου Κέας. Είναι μία σημαντική διήμερη δράση και συνάμα μία πολύ σημαντική παρουσίαση των παραδοσιακών οργανοπαιχτών του νησιού. Στην Κέα πραγματοποιήθηκαν δύο προγράμματα. Το ένα έγινε το 2023 από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου και τον πρώην Πρόεδρό της κ. Τζουβάρα και το δεύτερο αφορούσε την παράδοση των λαϊκών παραμυθιών σε συγκεκριμένες περιοχές της Τζιας. Είμαστε από τα νησιά που δείξαμε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον μας για τα συγκεκριμένα προγράμματα", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει σχεδιασμός για την εκ νέου συμμετοχή του νησιού σε ανάλογα προγράμματα, η κα. Βελισσαροπούλου, επισημαίνει ότι ο Δήμος έχει στόχο τη συμμετοχή σε όλα τα προγράμματα που "τρέχουν".

"Γενικότερα προσπαθούμε να εντάξουμε την Κέα σε όλα τα προγράμματα τα οποία ανοίγουν, είτε αφορούν τεχνικά έργα, είτε παράδοση, πολιτισμός. Τα χρειαζόμαστε όλα και επειδή το νησί παρουσιάζει πολλά στοιχεία πολιτισμού και λαογραφίας, επιθυμία μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε ανάλογα προγράμματα και δράσεις", καταλήγει χαρακτηριστικά.

Διάσωση, ανάδειξη και προστασία της παραδοσιακής μουσικής

Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, είναι αφιερωμένη στο πρόγραμμα “Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας για τη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς”, το οποίο σχεδιάστηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κέας, το έτος 2023.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, έγιναν κινηματογραφήσεις και ηχογραφήσεις, με τις οποίες δημιουργήθηκαν 10 μικρά αυτοτελή ντοκιμαντέρ των εναπομεινάντων ηλικιωμένων οργανοπαιχτών του νησιού. Μέσα από τα ντοκιμαντέρ προβάλλεται το δεξιοτεχνικό τους παίξιμο, μικρές προσωπικές συνεντεύξεις, ενώ έγινε καταγραφή των τρόπων ερμηνείας συγκεκριμένων τραγουδιών και εξιστόρηση παλαιών ιστοριών από γιορτές και πανηγύρια. Τα γυρίσματα των ντοκιμαντέρ που προβάλλονται στην επίσημη τουριστική ιστοσελίδα του Δήμου, πραγματοποιήθηκαν σε χαρακτηριστικά τοπόσημα και μοναδικά τοπία του νησιού, με σκοπό την ταυτόχρονη ανάδειξη της ηχοποικιλότητας και της βιοποικιλότητα της Κέας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Στυλιανός Ρέστης στην Κορησσία και περιλαμβάνει ομιλίες τόσο από τη δήμαρχο, κα. Βελισσαροπούλου, από εκπρόσωπο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, όσο και από τέως Πρόεδρο του Δημοτικού Κοινωφελή Οργανισμού Κέας, Ελευθέριο Τζουβάρα. Επίσης, θα τοποθετηθούν ο παραγωγός και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Θαοφάνης Μαραγκός, καθώς και οι παραδοσιακοί μουσικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Οι διήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την προβολή του αρθρωτού ντοκιμαντέρ για τους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες της Κέας, με τίτλο "Φυσάει τα βάσανά του και βγάνει μουσική…"

Η καταγραφή των παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κέας σχεδίασε το πρόγραμμα «Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας για τη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», το οποίο υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Cycladic Identity.

Το πρόγραμμα προέβλεπε την υψηλής πιστότητας καταγραφή, με κινηματογραφήσεις και ηχογραφήσεις υψηλής ποιότητας, για τη δημιουργία δέκα αυτοτελών ολιγόλεπτων ντοκιμαντέρ των εναπομεινάντων ηλικιωμένων οργανοπαιχτών του νησιού. Στα συγκεκριμένα ολιγόλεπτα ντοκιμαντέρ έγινε επίδειξη του δεξιοτεχνικού παιξίματός τους, δόθηκε μικρή προσωπική συνέντευξη, καθώς και κατεγράφησαν οι τρόποι ερμηνείας συγκεκριμένων τραγουδιών, εξιστόρηση παλαιών ιστοριών από γιορτές και πανηγύρια.

Σημαντικό στοιχείο ήταν ότι η καταγραφή των οργανοπαιχτών που πραγματοποιήθηκε σε χαρακτηριστικά τοπόσημα της Κέας, ώστε η συγκεκριμένη προσέγγιση να αποτελέσει παρακαταθήκη για την περαιτέρω μελέτη και ανάδειξη των στοιχείων και ταυτόχρονα να εγείρει και ερωτήματα για τη γενικότερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος μέσα από τις αρχές της ακουστικής οικολογίας.

Η αξία του προγράμματος βρίσκεται κυρίως στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και των παραδόσεων του νησιού της Κέας. Οι μνήμες αυτές δημιουργούν κοινωνίες με συνοχή και ανθεκτική πολιτιστική ταυτότητα.

Οι 10 οργανοπαίχτες της Κέας

Τα αποτελέσματα του προγράμματος, εκτός όλων των παραπάνω, ανέδειξαν πρόσωπα τα οποία έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην παραδοσιακή μουσική της Κέας.

Συγκεκριμένα, αναδείχθηκαν οι 10 οργανοπαίχτες, Παπα-Λευτέρης Δεμένεγας, Αιμίλιος Λαγκώνης

Νίκος Βουτυράς, Μηνάς Πατηνιώτης, Νίκος Κορασίδης, Λευτέρης Ξέστερνος, Λευτέρης Ποδόγυρος, Γιάννης Σέρβος, Κώστας Καβαλιέρος και Σίμος Κοζαδίνος, οι οποίοι προβάλλονται και μέσα από το ντοκιμαντέρ, "Φυσάει τα βάσανά του και βγάνει μουσική…".