Θ. Μπιζάς: "Μοναδική ευκαιρία ποιοτικής προβολής σε ένα ευρύτατο κοινό με πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη"

Σε τηλεοπτικό πλατό μετατρέπεται ξανά η Πάρος

Για ακόμη μία φορά, μέσα σε λίγα χρόνια, η Πάρος, υποδέχεται τηλεοπτικά συνεργεία από διεθνή παραγωγή, για να αποτελέσει τον βασικό τόπο γυρισμάτων τους. Με αυτό το σκοπό, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του προχώρησε στην ομόφωνη έγκριση επιχειρησιακού σχεδιασμού για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων της αγγλικής τηλεοπτικής σειράς «MALICE» στο νησί. Τα γυρίσματα της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων θα πραγματοποιηθούν στο νησί την περίοδο 7 Μαΐου – 18 Ιουνίου 2024.

Η σειρά θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή του Δήμου Πάρου και με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας), οργανισμός εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της προσέλκυσης διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσω της διεύθυνσης Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Το κινηματογραφικό συνεργείο θα αποτελείται από περίπου 250 άτομα (συνεργείο και ηθοποιοί) που θα διαμείνουν για πάνω από δύο μήνες στο νησί.

Θ. Μπιζάς: "Στην νέα αυτή σειρά θα πρωταγωνιστούν αξιόλογοι Έλληνες και διεθνείς ηθοποιοί και θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο"

Τον λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να εισηγηθεί το θέμα, πήρε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Θεόδωρος Μπιζάς, ο οποίος ανέφερε, ότι, "μετά το «OneDay» που σαρώνει ήδη σε τηλεθέαση µέσω του Netflix, µια ακόµα σειρά, επίσης βρετανικής παραγωγής, ετοιµάζεται για γυρίσµατα στην Πάρο, αυτή τη φορά για λογαριασµό της ΑΜΑΖΟΝ. Η νέα τηλεοπτική σειρά έξι επεισοδίων που θα γυριστούν στο νησί την περίοδο 7 Μαΐου – 18 Ιουνίου 2024 έχει τίτλο “MALICE”. Στην νέα αυτή σειρά θα πρωταγωνιστούν αξιόλογοι Έλληνες και διεθνείς ηθοποιοί, θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο και ως εκ τούτου, αποτελεί μοναδική ευκαιρία ποιοτικής προβολής της χώρας μας και ειδικά της Πάρου, σε ένα ευρύτατο κοινό με πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη. Την παραγωγή έχει αναλάβει η Faliro House Productions µέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions. Οι παραγωγές της στην Ελλάδα και το εξωτερικό περιλαμβάνουν πολλές ταινίες, μεταξύ των οποίων, το “The Lobster” του Γιώργου Λάνθιµου, το “Before Midnight” του Richard Linklater κ.α. Επιπλέον, η Faliro House έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια την οργάνωση παραγωγής στην χώρα µας δηµοφιλών ταινιών όπως το “My Big Fat Greek Wedding 3” της Nia Vardalos, το “The Rise” του Akin Omotoso για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνµπο και άλλων."

Το πρόγραμμα των γυρισμάτων

Σύµφωνα µε το πρόγραµµα, τα γυρίσµατα θα γίνουν, µεταξύ άλλων, στα Ναυπηγεία Αλιπράντη στο Μοναστήρι, στη Νάουσα, στις Κολυµπήθρες, στον Άγιο Φωκά, στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου στην Μάρπησσα, στο λιµάνι της Αλυκής, στην παραλία Αγίας Ειρήνης, στην πλατεία του Κώστου και στην Παροικιά. Όπως και µε τις προηγούµενες κινηµατογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, το film tourism αποτελεί σηµαντικό µέσο προώθησης της Πάρου, δεδοµένου ότι η επιλογή ενός τόπου για γυρίσµατα ταινιών ή σειρών, έχει σηµαντικά οικονοµικά οφέλη ακόµα και για τις τοπικές κοινωνίες όσο διαρκούν τα γυρίσµατα και, φυσικά, για την προβολή του προορισµού. Σύµφωνα, µάλιστα, µε µια µελέτη που διεξήχθη για λογαριασµό του Tendance Hotellerie, "τα ντοκιµαντέρ, οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές, είναι πλέον η δεύτερη µεγαλύτερη πηγή έµπνευσης για ένα ταξίδι (20%), ξεπερνώντας πλέον τα κοινωνικά δίκτυα (13%) και βρίσκονται ακριβώς πίσω από τις «συστάσεις από φίλους ή συγγενείς (42%)". Το ίδιο διαπιστώνει και µελέτη της TCI Research, σύµφωνα µε την οποία, περίπου 80 εκατοµµύρια ταξιδιώτες επιλέγουν πλέον τον προορισµό των διακοπών τους µε βάση τις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές.

Η επιστολή της εταιρίας παραγωγής

Στη συνέχεια ο κ. Μπιζάς, έθεσε υπόψη του Συμβουλίου την επιστολή της εταιρείας Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions Μονοπρόσωπη ΑΕ που αναφέρει τα παρακάτω:

"Σε συνέχεια της επικοινωνίας µας και της έγκρισης από τον ∆ήµο Πάρου της πραγµατοποίησης των γυρισµάτων για την σειρά “Malice”, σας προωθούµε µε την παρούσα επιστολή τον επιχειρησιακό σχεδιασµό της παραγωγής. Το συνεργείο της παραγωγής αποτελείται από περίπου 250 άτοµα και ένα στόλο περί τα 100 οχήµατα. Για κάθε µέρα γυρίσµατος σε κάθε χώρο που θα βρισκόµαστε απαιτείται να λειτουργούν:

α) Τεχνική βάση του γυρίσµατος (Tech Base), η οποία αποτελείται από 14 φορτηγά 8τν και 10 βαν µεταφοράς εξοπλισµού. Τα οχήµατα αυτά πρέπει να είναι πάντα σταθµευµένα όσο το δυνατόν εγγύτερα στον χώρο του γυρίσµατος.

β) Βάση Υποστήριξης της Παραγωγής (Unit Base), η οποία αποτελείται από ένα στόλο από µεγάλα τρέιλερ της παραγωγής που λειτουργούν ως γραφεία της παραγωγής, χώρος ανάπαυσης των ηθοποιών, χώρος διατροφής του συνεργείου, χώρος µακιγιάζ και ντυσίµατος. Ο χώρος που κάθε φορά απαιτείται ποικίλλει από 1 έως 3 στρέµµατα.

Λαµβάνοντας υπόψη ότι αρκετά από τα γυρίσµατα µας θα γίνουν σε εξωτερικούς χώρους και θα είµαστε εκτεθειµένοι στα καιρικά φαινόµενα θα θέλαµε την κατανόηση της ∆ηµοτικής αρχής για πιθανές αλλαγές των ηµεροµηνιών του προγράµµατος γυρίσµατος, πάντα όµως µέσα στο χρονικό διάστηµα από 07 Μαΐου έως 18 Ιουνίου 2024. Για κάθε αλλαγή, που τυχόν προκύψει θα ενηµερώνουµε τον ∆ήµο µέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Οι σκηνογραφικές και παραγωγικές ανάγκες που προκύπτουν ανά χώρο, περιγράφονται αναλυτικά στην από 11/4/2024 επιστολή µας".

Τα σημεία που ζήτησε η παραγωγή

Για τις ανάγκες της παραγωγής όπως περιέγραψαν από την εταιρία θα χρειαστεί να παραχωρηθούν οι παρακάτω χώροι:

1) Οι βάσεις υποστήριξης της παραγωγής θα είναι στον παλαιό Αερολιμένα της Πάρου (πίστα) από την αρχή των γυρισμάτων έως 20 Ιουνίου 2024 και το Δημοτικό Πάρκινγκ της Παροικιάς για τρεις ημέρες αρχές Μαΐου και για 21 Μαΐου έως 24 Μαΐου 2024

2) Η τεχνική βάση του γυρίσματος θα είναι στην Πίσω Αλυκή, για το διάστημα από 13.05.2024 έως 15.05.2024

3) Η τοποθεσία κινηµατογράφησης θα είναι το κτήριο του ΚΑΠΗ στην Παροικιά. Θα πραγματοποιηθεί εξωτερικό γύρισμα στον χώρο μπροστά από το ΚΑΠΗ Παροικίας. Θα χρειαστεί να γίνουν προσωρινές σκηνογραφικές παρεμβάσεις καθώς το κτήριο στην σειρά θα παρουσιαστεί ως Αστυνομικό Τµήµα (ταµπέλα ΕΛΑΣ, Σηµαία, άλλες πινακίδες). Όλες οι παρεμβάσεις θα αποκατασταθούν την επομένη του γυρίσματος. Θα γίνει και εσωτερικό γύρισμα στον 1ο όροφο του κτηρίου και χρήση των δύο δωματίων της Τοπικής Κοινότητας Παροικιάς στον 1ο όροφο. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν για το γύρισμα τα έπιπλα και τους υπολογιστές των χώρων. Τα όποια αρχεία υπηρεσιών δεν θα χρησιμοποιηθούν αυστηρά και θα αποθηκευτούν ασφαλώς για το γύρισμα. Όλες οι παρεμβάσεις θα αποκατασταθούν την επομένη του γυρίσματος.