16η Ομαδική Έκθεση της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου

Εμπνευσμένα… «φωτο-γραφήματα»

Στίχοι αγαπημένων ποιημάτων και τραγουδιών, κείμενα γνωστών συγγραφέων και δημιουργών, καθώς και σκέψεις που οδηγούν στο δρόμο της έμπνευσης και της καλλιτεχνικής έκφρασης, συνοδεύουν τα έργα 18 ερασιτεχνών φωτογράφων στο παλαιό εργοστάσιο Κορνηλάκη.

Η 16η Ομαδική Έκθεση της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου με τίτλο «Φωτο-γραφήματα» παρουσιάζεται στο κοινό της Ερμούπολης έως τις 22 Ιουλίου, ενώ πέντε ημέρες αργότερα, «μετακομίζει» στο Πρώην Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Άνω Σύρου, όπου και θα παραμείνει έως τις 5 Αυγούστου.

Σκέψεις, ιδέες και έννοιες αποκτούν «φωνή»

Για τις ανάγκες της φετινής καλοκαιρινής έκθεσης, τα μέλη της Λέσχης κλήθηκαν να δώσουν «φωνή» και «εικόνα» σε στίχους και κείμενα, που αποτέλεσαν το ερέθισμα για να «παγιδεύσουν» στον φακό τους ιδέες και έννοιες που αναδύονται και αναδεικνύονται μέσα από τις λήψεις τους. Στην έκθεση παρουσιάζονται 72 συνολικά έργα, κάποια εκ των οποίων είναι «ασυνόδευτα», προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δώσουν τη δική τους ερμηνεία και να μπουν στο μυαλό του δημιουργού τους. Κάποια έργα πραγματεύονται το θέμα του χρόνο, ο οποίος αποτυπώνεται είτε σε πρόσωπα είτε σε κτίρια, τα οποία δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τη φθορά του. Το κοινό έχει επίσης την ευκαιρία να θαυμάσει όμορφα τοπία, αλλά και φωτογραφίες που πειραματίζονται με την πραγματική ή αφηρημένη έννοια της ρίζας.

Η έκθεση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2017» και λειτουργεί καθημερινά από 19:00 έως 23:00, στον εξωτερικό χώρο του Παλαιού Εργοστασίου Κορνηλάκη, απέναντι από το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης. Σημειώνεται πως, στα εγκαίνια παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού η οποία συνεχάρη τα μέλη για τη θαυμάσια δουλειά τους.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων. Απόψε τα μεσάνυχτα, η Λέσχη φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF) για μια βραδιά με προβολές ταινίες και live performance-show. Ειδικότερα, το οπτικο-ακουστικό πειραματικό πρότζεκτ του Γιάννη Αναστασάκη και της Ντενίζ Αγγελάκη «Elektronik Meditation» συμπράττει με τους Σαβίνα Γιαννάτου και Χάρη Αμπράκη, ενώ στη συνέχεια, το κοινό θα υποδεχτεί τον Yves Tumor είναι την εμπνευσμένη και αντιφατική περσόνα του Σιν πάουι, ενός παραγωγού/περφόρμερ που μεγάλωσε στο Τεννεσί.

Την Τετάρτη 19 Ιουλίου στις 21:00, οι επισκέπτες θα ενημερωθούν από τον Στράτο Ζολώτα για τις κατάλληλες άδειες χρήσης για το ψηφιακό καλλιτεχνικό περιεχόμενο. Την Παρασκευή θα προβληθεί η ταινία «Wings of Desire» του Wim Wenders (Βραβείο Σκηνοθεσίας φεστιβάλ Καννών 1987) με τους Br. Ganz, S. Dommartin, O. Sander. Παρουσιάζει η Πηνελόπη Τριάντου

Οι εκδηλώσεις στο παλαιό εργοστάσιο Κορνηλάκη ολοκληρώνονται την Παρασκευή 22 Ιουλίου με το ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός Μάρτυρας» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, το οποίο απέσπασε τα Βραβεία σκηνοθεσίας και μουσικής στο 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας. «Επτά άνθρωποι θυμούνται… Ένας τόπος μνήμης λύνει τη σιωπή του…». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.