Ένα δημιουργικό εργαστήρι σκέψεων και ιδεών υπό την αιγίδα της ΚΔΕΠΠΑΜ

Διαβάζω τα μυστικά της τέχνης

  • Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:10

Διαδικτυακά μαθήματα τέχνης για ενήλικες θα πραγματοποιηθούν από Φεβρουάριο έως Απρίλιο 2021 υπό την αιγίδα της Κοινωφελής Δημοτικής Επιχείρησης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ).

Η πρώτη ενότητα θα έχει θέμα το: «1821, από την θυσία στην απελευθέρωση της Ελλάδας».

Οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν γνωστά έργα ζωγραφικής και τη συμβολή της Μυκόνου στις ιστορικές στιγμές που αναφέρονται. Οι εργασίες τους θα λάβουν μέρος στον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση.

Μέσα από  την ανάλυση γνωστών έργων με θεματική εμπνευσμένη από τα χρόνια της επανάστασης, θα μάθουν και θα ανακαλύψουν τα μυστικά τους:

Ποιος ζωγράφισε τους ήρωες του 21 όπως το πορτραίτο της Μαντώ Μαυρογένους και γιατί; Ποια η συμβολή του στον αγώνα της Ελλάδας.

Το πορτραίτο της Μαντώ Μαυρογένους- Πως και γιατί απεικονίστηκε η Μαντώ στο γνωστό πορτραίτο που όλοι γνωρίζουμε.

Η έξοδος του Μεσολογγίου- Η έννοιά της σύνθεσης του- Χρωματική γκάμα – μικρότερες συνθέσεις μέσα σε αυτό. Σύμβολα και πραγματικά γεγονότα. Η σύνδεσή του με έργα αγιογραφίας.

-«Η σφαγή της Χίου» και «οι Σουλιώτισσες» δύο δραματικές στιγμές της επανάστασης χάραξη του κάθε έργου κοινά και διαφορές τους – χρωματολογική γκάμα μικρές και μεγάλες συνθέσεις σε αυτά. Ο ρόλος του φωτός και σκιάς.

Η δολοφονία του Καποδίστρια πως απεικονίζεται με φωτογραφική ιδέα η στιγμή αυτή η επιλογή του ζωγράφου για τις φιγούρες – κίνηση και έκφρασής τους πως και γιατί φτάνει σε αυτή την απόδοση. Η σημασία των Ελλήνων ζωγράφων σε ιστορικές θεματογραφίες.

Η Ελλάς ευγνωμονούσα. Χάραξη του έργου- χρωματική γκάμα στα διάφορα επίπεδα της σύνθεσης. Ο συμβολισμός των απεικονιζόντων και γεωμετρικά σχήματα που ενυπάρχουν για την μεταφορά αισθημάτων στον θεατή.

Σημείωση : μαζί με την παρουσίαση αυτών των έργων θα παρουσιαστούν και οι κρυφές στιγμές της σημαντικής παρουσίας των Μυκονιατών και συμβολής τους στον Αγώνα. Στο τέλος της επιστολής παραθέτουμε τα έργα αυτά η σειρά δεν είναι η σειρά που ανα-φέρονται

Με τα έργα αυτά μαθαίνουμε, σκεφτόμαστε, αναλύουμε,

-Πως βλέπω ένα έργο τέχνης.

-Τη συμβολική και χρωματική του σημασία.

-Τα σύμβολα και η σύνθεση της εποχής του.

-Η σημασία της χάραξης και η μεταφορά της στο ασυνείδητό μας.

-Ο λόγος επιλογής του ζωγράφου στη θεματική του.

-Μύθος και πραγματικότητα στην τέχνη και τον καλλιτέχνη.

-Το ύφος και συνήθειες μιας εποχής στην δημιουργία των έργων.

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 14 μαθήματα (1,5 – 2 ωρών), δύο κάθε εβδομάδα.

Μηνιαίο κόστος συμμετοχής : 25 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες: Μαρίνα Πετρή 6978064528

 

Ετικέτες: