Έκθεση Κεραμικής Έκφρασης των “micio o' micio» στην Άνω Σύρο, βασισμένη στο μύθο του «Ερμαφρόδιτου»

Αναζητώντας το άλλο μας μισό

Τέσσερα έργα που καταδεικνύουν την αναζήτηση του άλλου μας μισού παρουσιάζονται στην πρώτη έκθεση κεραμικής έκφρασης της καλλιτεχνικής ομάδας «micio o' micio», στην αίθουσα «Πρώην ΔΗΚΕΔΑΣ», στην Άνω Σύρο.

Οι «micio o' micio», κατά κόσμον Δήμητρα Καλαντζή και Δημήτρης Γλύκας, άντλησαν έμπνευση από τον μύθο του «Ερμαφρόδιτου».

Κάποτε, η διάπλαση των ανθρώπων ήταν  διαφορετική... Τα φύλα ήταν τρία… Το αρσενικό, το θηλυκό και η ένωση των δυο με όνομα που παραμένει αλλά το τρίτο φύλο να μην υπάρχει πια… το αρσενικοθήλυκο!

Τα αρσενικό ήταν απόγονος του Ήλιου, το θηλυκό της Γης και το ερμαφρόδιτο φύλο απόγονος της Σελήνης. Ήσαν σαν σφαίρες σε σχήμα και βάδιζαν περιστροφικά, σαν τους γονείς τους. Με τα πολλά ο Δίας είχε μία έμπνευση…”Μου φαίνεται, είπε, πως βρήκα τρόπο και άνθρωποι να υπάρχουν και η αυθαιρεσία τους να σταματήσει. Θα κόψω τον κάθε άνθρωπο στα δύο”...! Από παλιά, λοιπόν,  ο  Έρωτας, ο πόθος του ενός για τον άλλον είναι έμφυτος στους ανθρώπους. Είναι μια τάση επιστροφής στην αρχική κατάσταση, μια προσπάθεια να ξαναπλαστεί από τα δύο το ένα. Ο καθένας μας αποζητά το άλλο μισό. Ο Έρωτας κινεί αυτήν τη δυναμική: ως ο πόθος και η επιδίωξη για αυτήν την ολοκλήρωση.

Αυτή την ιδέα ανήγαγε εις φιλοσοφική θεωρία ο Αριστοφάνης στο «Συμπόσιο» του Πλάτωνα.

Τα έργα της έκθεσης

The union: το βασικό έργο... από τη γένεση τα θραύσματα τα οποία περιγράφονται με άψητο πηλό λαμβάνουν μορφή.. αγαλματίδια με ψημένο πηλό που μας οδηγεί στην ένωση. Ανοδική πορεία, κάθαρση, είτε ως ζευγάρια είτε κατά μόνας ως τέλεια όντα ερμαφρόδιτα.

Joyful playful dualism: Επεξεργασία πηλού η οποία μας οδηγεί σε δυϊσμό...γεμάτα ενέργεια χρώματα, μοτίβα ερμαφρόδιτων. Περνάμε όμορφα κατά την αναζήτηση του άλλου μισού!

Catch-up Ketchup: Ψυχαναγκαστικός καφές προς αναζήτηση. Τα στοιχεία του crime scene… κούπα καφέ σε σακούλα.. Για αυτό τελείται ένα ιεροτελεστικό. Πετάμε στα σκουπίδια του catch up ketchup αφού γράψουμε κ τσαλακώσουμε μια εμπειρία η οποία δεν είχε νόημα για να κάνουμε κάθαρση

Α Semblance Ermaprodite: καθ' ομοιότητα Ερμαφρόδιτου. Η προσπάθεια να βρούμε ταυτότητα...το mirroring μας πλαισιώνει στην αναζήτηση... προσωπείο θώρακας, ανάσα.

Έμπνευση, δημιουργία και αναζήτηση της ψυχής

Η Δήμητρα και ο Δημήτρης ζουν στην Άνω Σύρο και σχετίζονται με τον πηλό επτά περίπου χρόνια. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να εκφραζόμαστε τόσο μέσα από διάφορα υλικά με κυριότερο τον πηλό, όσο και με αφήγηση και με βίντεο και να οδηγούμαστε στην έμπνευση, τη δημιουργία και την αναζήτηση της ψυχής», δηλώνουν οι ίδιοι στην «Κοινή Γνώμη».

«Micio» στα ιταλικά σημαίνει γατάκι. Το όνομα της ομάδας του συνδέεται τόσο με τα γατιά της Άνω Σύρου που τους δίνουν έμπνευση όσο και με το γεγονός ότι και οι δύο είναι «Μητσάκια» (Δημήτρης, Δήμητρα).

Οι micio o micio ευχαριστούν την καλλιτεχνική διευθύντριά τους Αριστέα Στρατιδάκη, η οποία συνδημιούργησε μαζί τους στο γραφιστικό αποτέλεσμα, τον Νίκο Μανολόπουλο  για την αφήγηση, την οποία επιμελήθηκε η ομάδα, στομ Βασίλη Τσακαρδόνη για τη συμμετοχή του στις λήψεις των βίντεο κ μοντάζ, την Fabrica creative του Μιχάλη Γεδεών για την κατασκευή βασικού έργου, την οποία μακέταραν όλοι μαζί για την ανοδική πορεία της καθαρσης και τα μοντέλα των βίντεο Δήμητρα Σαμαρά και Αλέξανδρο Μπόλια. Τέλος, ευχαριστούν επίσης την Ηλιάνα Βοζίκη, φίλη και sos βοηθό στις φρίκες και την Ευαγγελία Κουτσοβούλου, ξαδέρφη και καμεραγούμαν στο θηλυκό κάτσαπ κέτσαπ.

Η έκθεση «Ερμαφρόδιτο» λειτουργεί καθημερινά: 19:00 – 24:00 και θα διαρκέσει έως 13 Σεπτεμβρίου 2021.