7η Γιορτή Κουκλοθεάτρου στη Μύκονο

  • Τρίτη, 15 Μαρτίου, 2022 - 06:13

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 7η  Γιορτή Κουκλοθεάτρου στη Μύκονο, που πραγματοποιήθηκε, υπό τη διοργάνωση της ΚΔΕΠΠΑΜ από τις 12 έως τις 15 Μαρτίου 2022 και έφερε χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους, που συμμετείχαν.

Οι δράσεις ξεκίνησαν από το Σάββατο, 12 Μαρτίου, που από το πρωί, τα παιδιά συμμετείχαν σε εργαστήριο κατασκευής κούκλας, από τα δραστήρια μέλη της ομάδας Hop Signor.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε η παράσταση «Καμηλοπάρδαλη» από την ομάδα Hop Signor.

Η Καμηλοπάρδαλη αποτελεί μία παράσταση χωρίς λόγια, με επιτραπέζιες κούκλες, και τους κουκλοπαίκτες να συμμετέχουν στη δράση. Πιο συγκεκριμένα, ένας κουμπαράς με μορφή καμηλοπάρδαλης αλλάζει χέρια και ζωντανεύει στη φαντασία δύο διαφορετικών ηρώων. Χωρίς αυτόν ένα μικρό παιδί θα έχανε ένα μοναδικό φίλο, κι αργότερα, ένας ενήλικας, λάτρης του ουρανού και των πουλιών, δεν θα έφτανε ποτέ τόσο ψηλά. Η παράσταση εξερευνά το ερώτημα, άραγε ένας κουμπαράς να είναι κάτι περισσότερο από ένα κουτί για κέρματα;

Η ομάδα κουκλοθεάτρου Hop Signor δημιουργήθηκε το 2012 από την Ευγενία Τσιχλιά και το Θάνο Σιώρη. Η ομάδα αντλεί την έμπνευσή της από την τέχνη του κουκλοθεάτρου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί ιστορικά και εξελίσσεται μέσα από σύγχρονους πειραματισμούς.

Την Κυριακή, 13 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η παράσταση «Φεγγαρόσουπα» από την ομάδα ΚΟΥΚΟΥ – ΜΟΥΚΛΟ. Η παράσταση αποτελεί ένα από τα βασικά έργα του ρεπερτορίου της ομάδας και η τεχνική είναι η κλασσική δυτική σκηνή για μαρότες, σε συνδυασμό με γαντόκουκλες και κούκλες τύπου μάπετ.

Στην παράσταση, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τον πονηρό μάγο Λοπωδύτ, ο οποίος ανακάτευε στο τσουκάλι του μια θαυματουργή Φεγγαρόσουπα. Όμως τα ξόρκια του ήταν μπαγιάτικα και τα μαγικά του δεν έπιαναν. Ο πιστός βοηθός του, πάντα δίπλα του, και να κάνει ένα σωρό γκάφες. Ο καιρός περνούσε κάπως έτσι, έως τη στιγμή που δύο μικρά, παράξενα πλάσματα «μπλέχτηκαν» στα πόδια του.

Η παράσταση που θα δίνει στα παιδιά το ερέθισμα να σκεφτούν ότι η μοναδικότητα του καθενός είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός.

Η ομάδα ΚΟΥΚΟΥ-ΜΟΥΚΛΟ ιδρύθηκε το 2003 από τις κουκλοπαίκτριες Βάσω Γιαρένη και Ηρώ Θεοδώρου με τη νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας. Από το 2003 έχει σαν μόνιμη έδρα το εργαστήριο Κουκλοθεάτρου «Κοκου-Μουκλό» στην περιοχή Τζιτζιφιές – Καλλιθέα. Η ομάδα έχει συνεχή παρουσία από το 2003 στο χώρο του κουκλοθέατρου δίνοντας παραστάσεις σε μόνιμη βάση στο κουκλοθέατρο Κοκου-Μουκλό καθώς και σε σχολεία, θέατρα, φεστιβάλ, ενώ τους θερινούς μήνες περιοδεύει σε Δήμους όλης της Ελλάδας.