Ο “Μύλος των Ξωτικών” ταξιδεύει στη Σαντορίνη

  • Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου, 2022 - 06:19

Τη μαγεία των Χριστουγέννων θέλει να φέρει ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. με έναν διαφορετικό τρόπο φέτος στο νησί της Σαντορίνης και για αυτό το λόγο απευθύνθηκε στους υπεύθυνους για τη δημιουργία ενός από τα πιο πετυχημένα θεματικά πάρκα στην Ελλάδα, του “Μύλου των Ξωτικών” στην πόλη των Τρικάλων.

Με σκοπό τη “δημιουργία του θεματικού πάρκου της Σαντορίνης, τον σχεδιασμό, την οργάνωση & την εκπόνηση χριστουγεννιάτικων δραστηριοτήτων” το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Αθλητικού Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.) προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση συνεργασίας με την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Δήμου Τρικκαίων (e-Trikala Α.Ε.).

Αντικείμενο της σύμβασης

Σκοπός της σύμβασης είναι η συνεργασία των συμβαλλόμενων με σκοπό τη δημιουργία του χριστουγεννιάτικου θεματικού πάρκου, από το οποίο ο «Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.» αλλά και εν γένει το νησί της Σαντορίνης θα αποκομίσει πολλά οφέλη. Κάποια από αυτά θα είναι η προβολή των δράσεων του «Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.» και του νησιού στο ευρύ κοινό, η αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί κατά τους χειμερινούς μήνες, ως δράση θεματικού τουρισμού, η ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας και φυσικά η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Το αντικείμενο του έργου θα είναι η δημιουργία θεματικού πάρκου στο Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας, που βρίσκεται στην αρμοδιότητα του «Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.», που θα λειτουργήσει από τις 02/12/2022 μέχρι και την 08/01/2023 καθώς και ο σχεδιασμός η οργάνωση και η άρτια υλοποίηση χριστουγεννιάτικων δραστηριοτήτων.

Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες

Οι βασικές εργασίες που πρέπει να γίνουν για την μετατροπή του Κλειστού Γυμναστηρίου σε χριστουγεννιάτικο χωρίο είναι ο στολισμός του χώρου και η θεματική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, οι κατασκευές και τα χριστουγεννιάτικα σκηνικά, τα ψυχαγωγικά παιχνίδια όπως: παγοδρόμιο, συγκρουόμενα, καρουζέλ, σκοποβολή, τραμπολίνο κτλ, τα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια και το σπίτι του Άγιου Βασίλη, η τέντα και το stage για δράσεις καθώς επίσης και η τέλεση ποικίλων εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων.

Οι λόγοι επιλογής της “e-Trikala Α.Ε.”

Από το έτος ιδρύσεως μέχρι και σήμερα ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης έχει αναλάβει, διοργανώσει και παρουσιάσει στο κοινό της Σαντορίνης μία μεγάλη ποικιλία θεαμάτων και εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου μέσω των οποίων αναδεικνύεται τόσο η τοπική όσο και η πολιτιστική κουλτούρα του νησιού. Ερχόμενοι στο σήμερα, έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών και αποστάσεων η ανάγκη για παροχή ενός πολιτιστικού θεάματος που θα συνεπάρει τόσο μικρούς όσο και μεγάλους καθίσταται επιτακτική. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, κρίνεται καθοριστικής σημασίας η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με φορέα που έχει το προσωπικό και την εξειδίκευση που απαιτείται.

Από την άλλη πλευρά, η «e-Trikala Α.Ε.», που ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ειδικού σκοπού, είναι άμεσα επιφορτισμένη με τη δημόσια αποστολή της προώθησης αναπτυξιακών πολιτικών και υπηρετεί εκ του συστατικού της νόμου το δημόσιο συμφέρον, αποτελεί πρωτοπόρο σε τομείς θεματικών διοργανώσεων, υλοποιώντας στρατηγικά ένα πιλοτικό τεχνολογικό εγχείρημα για το κοινό,συνδυάζοντας τις σύγχρονες ανάγκες και τη μελλοντική κατάσταση στις πόλεις, με εργαλείο τις εξελίξεις στην τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών.

Ενδεικτικό της δράσης της εταιρείας αποτέλεσε η δημιουργία, πριν από 11 χρόνια του θεματικού πάρκου «Ο Μύλος των Ξωτικών» στο Πάρκο Ματσόπουλου, του Δήμου Τρικαίων, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, το οποίο με την πάροδο των ετών και τις βελτιώσεις που διενεργήθηκαν, καθιερώθηκε ως το μεγαλύτερο θεματικό Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας. Η εναλλαγή των σκηνικών, η θεματοποίηση του έργου, η ανάδειξη των τουριστικών σημείων της περιοχής σε συνδυασμό με τη Χριστουγεννιάτικη αύρα, που θα ενισχύεται με αντίστοιχες θεματικές κατασκευές και την παροχή πρόχειρου φαγητού, αποτελούν εφαλτήριο για την εκπόνηση των δράσεων με στόχο αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον και τη βελτίωση του έργου του «Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.».

Οι αρμοδιότητες των Συμβαλλόμενων

Ο «Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.» αναλαμβάνει τη συνεργασία με την «e-Trikala Α.Ε.» για το σχεδιασμό και τη χωροθέτηση του θεματικού πάρκου και την παραχώρηση για χρήση του Κλειστού Γυμναστηρίου για τη δημιουργία του θεματικού πάρκου κατά το διάστημα λειτουργίας του, στην «e-Trikala Α.Ε.».

Παράλληλα θα πρέπει να διαθέσει το σύνολο των εσόδων που θα εισπραχθούν από το θεματικό πάρκο στην «e-Trikala Α.Ε.», καθώς το λειτουργικό κόστος του πάρκου αναμένεται να είναι μεγάλο. Επίσης θα πρέπει να παρέχει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και να διευκολύνει το προσωπικό που θα απασχοληθεί για την υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης και να μεριμνά για την ενημέρωση του κοινού και την προβολή των έργων, με χρήση των μέσων που διαθέτει.

Η «e-Trikala Α.Ε.» αναλαμβάνει να συνεργάζεται με το «Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.» για το σχεδιασμό και τη χωροθέτηση του θεματικού πάρκου και να υλοποιήσει άρτια και έγκαιρα το φυσικό αντικείμενο της παρούσας, ενεργώντας με επιμέλεια και φροντίδα, ώστε να εμποδίζει πράξεις ή παραλείψεις, που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα αντίθετο με το κοινό συμφέρον. Επίσης οφείλει να διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό, να υλοποιήσει τις θεματικές κατασκευές και το στολισμό του χώρου, να διαμορφώσει και να προσαρμόσει το χώρο για την τοποθέτηση των κατασκευών και την ασφαλή χρήση τους.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να διαχειρίζεται την εν γένει λειτουργία του πάρκου, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών και των εσόδων. Παράλληλα να έχει την εμπορική εκμετάλλευση του πάρκου και να ενημερώνει τον «Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.» για την πρόοδο του έργου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τέλος και μετά το πέρας τη σύμβασης, η «e-Trikala Α.Ε.» θα πρέπει να παραδώσει το χώρο του κλειστού γυμναστηρίου στον «Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.» όπως τον παρέλαβε.

Διάρκεια σύμβασης και προϋπολογισμός

Η ισχύς της σύμβασης αρχίζει από την υπογραφή της και έχει διάρκειά μέχρι και την 8.2.2023, δηλαδή ένα μήνα μετά τη λήξη της λειτουργίας του θεματικού πάρκου. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 65.000 ευρώ και οι πόροι για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης θα προέρχονται και θα εκταμιεύονται από το «Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.», το οποίο θα συνεισφέρει το συνολικό ποσό της σύμβασης.