Fe26 στην Τήνο

Focus on Residency
  • Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022 - 06:26

Μία δράση γνωριμίας με το νησί της Τήνου διοργανώνει η ΝΩΜΩ ΑμΚε το Σάββατο και την Κυριακή 3 & 4 Δεκεμβρίου 2022, στον Πύργο. Η δράση επικεντρώνεται στην παρουσίαση του φορέα ΝΩΜΩ ΑμΚε, του έργου "Fe26" και την ανακοίνωση ανοικτού καλέσματος καλλιτεχνών, στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος φιλοξενίας τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2023 στο λατομείο του Αγίου Ελευθερίου.

Η δράση αυτή οργανώνεται σε συνέχεια των πολύ επιτυχημένων πρώτων δράσεων Focus που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο στην Αθήνα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με αφορμή το έργο του διεθνούς φήμης γλύπτη Eduardo Chillida, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια, και το έργο του Έλληνα γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, όπου διασταυρώθηκαν τόσο οι τόποι Ελλάδα – Ισπανία, όσο και τα πεδία, με επίκεντρο την χειρονομία ως εικαστική δημιουργία και ως πολιτιστική κληρονομιά.

Η ΝΩΜΩ ΑμΚε δημιουργήθηκε από την Αλεξάνδρα Γρυπάρη (Τήνος) και Σοφία Ζησίμου (Σύρος) για να βρεθούν πεδία συνέργειας τέχνης & επιστήμης μέσα από την επιλογή θεματικών αξόνων, με πρώτο άξονα τον χώρο. Ο χώρος μέσα από το έργο Fe26 διερευνάται τόσο ως φυσικός χώρος και περιβάλλον όσο και ως ανθρωπογενής, κοινωνικός, δημόσιος αλλά και προσωπικός. Η Τήνος, η Έξω Μεριά, οι τεχνίτες και οι καλλιτέχνες της, αλληλεπιδρούσαν καθημερινά για πολλά χρόνια κάνοντας τις διαδρομές τους ανάμεσα στα λατομεία, τα σιδηρουργεία και τα μαρμαράδικά της, υφαίνοντας έναν ιστό από αλληλένδετες ιστορίες. Η επιλογή λοιπόν ενός λατομείου στην Έξω Μεριά, του λατομείου του Αγ. Ελευθερίου, αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης πολιτιστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς. Το λατομείο αναδεικνύεται μέσω της επανάχρησης με της δημιουργίας καλλιτεχνικού έργου και της υλοποίησης προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών. Δημιουργείται επίσης μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συγκυρία για την διατήρηση της συλλογικής μνήμης, προσεγγίζοντας την ιστορία, τις πληροφορίες αλλά και τις τέχνες, τους τεχνίτες και τις τεχνικές που συνδέονται μαζί του πολύπλευρα και μέσα από πολλούς τομείς.

Για την υλοποίηση των παραπάνω είναι απαραίτητο να αφηγηθούν οι άνθρωποι τις ιστορίες τους και ταυτόχρονα να διαδράσουν με τη σύγχρονη τέχνη. Οργανώνεται λοιπόν μία δράση γνωριμίας με το νησί η οποία ξεκινάει το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς», στις 5:00  το απόγευμα και παρουσιάζεται, από εκπροσώπους του φορέα, η ΝΩΜΩ ΑμΚε, το έργο της με τίτλο Fe26 (fe=σίδηρος), καθώς και το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών που προγραμματίζεται τον Μάρτιο - Απρίλιο 2023 και που θα υλοποιηθεί στο λατομείο του Αγ. Ελευθερίου. Συμμετέχουν συνεργαζόμενοι ακαδημαϊκοί ερευνητές. Στη συνέχεια, θα ανακοινωθεί από τον επιμελητή του προγράμματος φιλοξενίας, Χρήστο Αρτέμη, το ανοιχτό κάλεσμα καλλιτεχνών για αυτό. Η δράση θα λήξει με τη συμμετοχή της χορογράφου Φιλιώς Λούβαρη, η οποία θα παρουσιάσει το σχεδιασμό διάδρασης με το νησί στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο πρόγραμμα φιλοξενίας.

Η βραδιά θα κλείσει στις 7.00 μ.μ., στο παραδοσιακό σιδηρουργείο του Κώστα Αλεξόπουλου, με μικρής διάρκειας μουσική δράση από τον Γιάννη Μιχαήλ (λαούτο) και τον Σταύρο Λαρίο (βιολί). Δύο μουσικές ενότητες, δύο κόσμοι, το χθες και το σήμερα με την προοπτική του αύριο. Δύο υλικά που γεννά η φύση και επεξεργάζεται ο άνθρωπος: μάρμαρο, σίδηρος, έμπνευση, δημιουργία. Η πρώτη θεματική έχει στόχο να προσεγγίσει τα υλικά αυτά και να τα ντύσει με μουσικά μοτίβα και αυτοσχεδιασμούς. Η δεύτερη, θα επιχειρήσει να ζωντανέψει τις παλιές παραδοσιακές μουσικές που ακούγονταν στον τόπο και να δημιουργήσει αναμνήσεις του χθες στο σήμερα. Ακολουθεί κέρασμα με παραδοσιακά μεζεδάκια του νησιού.

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στις 11:00 π.μ., θα γίνει μικρή ξενάγηση στο λατομείο του Αγ. Ελευθερίου με συνοπτική ιστορική αναφορά στην δομή του λατομείου και την ιστορία των «πελεκανιών» που το απαρτίζουν, από τον έμπειρο μαρμαρά-συντηρητή Γιώργο Βίδο. Θα ακολουθήσει επισκόπηση του πλαισίου επανάχρησης του λατομείου μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας από τον επιμελητή Χρήστο Αρτέμη.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Chillida Leku και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Δήμου Τήνου και του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς» και υπό την αιγίδα του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Υψούντας» Στεμνίτσας.

Είσοδος: ελεύθερη σε όλες τις δράσεις

 

 

 

Σχετικά αρχεία: 
Ετικέτες: