«ΝΕΡΟ: χθες, σήμερα, αύριo»

  • Τρίτη, 22 Αυγούστου, 2023 - 11:05

Αφιερωμένη στο νερό ήταν η εκδήλωση του νέου πολιτιστικού και περιβαλλοντικού συλλόγου «Αμπασάδα» σε συνεργασία με την Αδελφότητα Τηνίων Καρδιανιωτών. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε την Πέμπτη 17 Αυγούστου στην κατάμεστη Κάτω πλατεία της Καρδιανής.

Στην έναρξη της εκδήλωσης «ΝΕΡΟ: χθες, σήμερα, αύριo» οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν αποσπάσματα από τη διημερίδα που διοργάνωσε η Αμπασάδα στις 22 και 23 Απριλίου, με τίτλο «Αγροτικά μνημεία της Τήνου: κτίσματα ταπεινά, κοσμήματα του τοπίου». Στη συνέχεια ο Απόστολος Σοφιαλίδης, αφυπηρετήσας καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στους κανόνες του αστικού κώδικα, τους σχετικούς με το νερό (τρεχούμενα νερά, πηγές, πηγάδια) και την ακίνητη ιδιοκτησία. Τόνισε ότι, για τον νόμο, το νερό είναι πρωτίστως κοινό αγαθό. Ο Αντώνιος Λοράν Απέργης μας ταξίδεψε πίσω στον χρόνο, στην Καρδιανή με τις φοντάνες και τις παραδοσιακές πρακτικές διαχείρισης του νερού. Ο Nicolas Bedau, μηχανικός περιβάλλοντος, παρουσίασε την κατά προσέγγιση τρέχουσα κατανάλωση νερού στην Καρδιανή και, εστιάζοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, πρότεινε βιώσιμες λύσεις με μικρής κλίμακας υποδομές και ήπιες παρεμβάσεις.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση, κατά την οποία μέλη του κοινού κατέθεσαν πληροφορίες, απόψεις και προβληματισμούς γύρω από το πολυδιάστατο ζήτημα του νερού, στην Καρδιανή, αλλά και ευρύτερα στην Τήνο.

Τα μέλη της Αμπασάδας ευχαριστούνε θερμά την Αδελφότητα Τηνίων Καρδιανιωτών για την άριστη συνεργασία και, κυρίως, όλους τους παρευρισκομένους που στήριξαν άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση του συλλόγου, αυτήν τη φορά για το ζωτικής σημασίας στοιχείο του νησιού, το νερό.

Ο σύλλογος Αμπασάδα είναι ανοικτός σε νέες ιδέες και προτάσεις, όπως και σε εγγραφές νέων μελών. Για πληροφορίες, όπως και για ενημέρωση για προσεχείς εκδηλώσεις και δράσεις, παρακαλούμε επισκεφτείτε τον ιστότοπο: https://ambassada.gr/