Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και ΤΜΣΠΣ: Εκδήλωση με θέμα τις παραλίες και την ελεύθερη πρόσβαση

  • Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023 - 19:43

Ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου για την εκδήλωση που θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 18:00 στην αίθουσα Παναγούλη σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο "Ένα παράξενο καλοκαίρι: τα κινήματα πολιτών για τις παραλίες".

Η ανακοίνωση

Η εκδήλωση «Ένα παράξενο καλοκαίρι: Τα κινήματα πολιτών για τις παραλίες» εστιάζει στα ποικιλόμορφα κινήματα για τις παραλίες που τάραξαν τα νερά στην Ελλάδα και πρόσφεραν θετικές ειδήσεις το δύσκολο καλοκαίρι του 2023. Τα κινήματα αυτά κινητοποίησαν χιλιάδες ενεργούς πολίτες και ανέπτυξαν μια ποικιλία από θεσμικές και κινηματικές δράσεις διεκδικώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες των τόπων τους. Είχαν μεγάλη διάδοση, στα νησιά του Αιγαίου και ευρύτερα, γνώρισαν ευρεία δημοσιότητα από ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και απέδωσαν απτά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τις αρμόδιες ελεγκτικές και δικαστικές αρχές, «ανακαταλαμβάνοντας» παραλίες, υπερασπιζόμενα το δημόσιο χώρο.

Η εκδήλωση φέρνει κοντά εκπροσώπους τέτοιων δραστήριων κινήσεων πολιτών από τη Ρόδο, τη Νάξο, και την Πάρο που θα παρουσιάσουν το χρονικό των δράσεών τους, τους τρόπους που οργανώθηκαν, τα αποτελέσματα που πέτυχαν.

Εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου θα παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση των παραλιών στη Σύρο.

Στην έναρξη της εκδήλωσης θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ του Πάνου Κέκα «Έχουμε κι άλλο μέσα μας ουρανό ατρύγητο».

Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους Χρίστος Γεωργούσης (Κίνηση Πολιτών Πάρου, Πάρος), Ιάκωβος Γρύλλης (Κίνηση Πολιτών Ομπρέλα, Ρόδος), Ελένη Ανδριανοπούλου (Κίνημα Σώστε τις Παραλίες της Νάξου, Νάξος), Δαμιανός Γαβαλάς και Πάνος Κέκας (Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες, Πάρος), ΑλέξιαΤζεφρίδη (Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, Σύρος).

Συντονισμός-σχολιασμός: Ιωάννα Δρόσου, δημοσιογράφος.

Η εκδήλωση θα κλείσει με ανοιχτή συζήτηση.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση θα αναμεταδοθεί ζωντανά μέσω zoom(https://aegean-gr.zoom.us/j/93482231896) για όσους δεν θα μπορέσουν να παραβρεθούν διά ζώσης.

Συν-διοργάνωση:

  • Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου

  • Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου